Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 01.01.2020. 16:00

Suša i slana voda smanjiće prinose voća i povrća za trećinu?

Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećan salinitet vode što je uzrokovano, na primer, porastom nivoa mora i olujnim naletima. Ti faktori mogli bi da smanje prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne preduzmu mere.

Foto: Depositphotos/Baloncici
  • 92
  • 4
  • 0

Istraživači sa jedne londonske škole (London School of Hygiene and Tropical Medicine) otkrili su da prinosima određenog voća, kao što je grožđe ili banane, preti smanjenje gotovo trećine prinosa, a sve zbog klimatskih promena

Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećan slanitet vode što je uzrokovano, na primer, porastom nivoa mora i olujnim naletima. Ti faktori mogli bi da smanje prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne preduzmu mere.

Suša bi najviše uticala na grožđe, banane i kikiriki dok bi salinitet uticao na agrume, pokazalo je istraživanje. 

Ova studija objavljena je u časopisu Environmental Research Letters, a u njoj su provereni svi dostupni podaci o tome kako će promena klime uticati na voće, semenke i orašaste plodove.

Zanimljivo je da povećane koncentracije ugljen dioksida ubrzavaju fotosintezu u biljkama što može da dovede do poboljšanog rasta bobica i kikirikija. Ali, istovremeno dovodi i do porasta temperature predviđene klimatskim promenama.

Povećan salinitet vode može da utiče na različite useve na različite načine, na primer, faza rasta lešnika i reproduktivna faza kikirikija posebno su osetljive na sušu dok su bademi relativno otporni.

Istraživači su otkrili da suša i salinitet vode imaju veći uticaj na prinose od viših temperatura - ali, kako piše telegraph.co.uk, to bi moglo da bude zato što je objavljeno više istraživanja o suši i njenom uticaju na voće i semenke nego o visokim temperaturama.

Paulina Šilbilk, docent prehrambene i ekološke epidemiologije na LSHTM i jedan od autora studije, rekla je da je važno gledati na klimatske promene i njen uticaj na hranu sa visokom hranljivom vrednošću.

Profesor Šilbilk i njen tim sproveli su sličnu studiju na povrću prošle godine - što je takođe otkrilo da bi klimatske promene mogle da smanje prinose za oko trećinu.

"Čini se da voće i povrće nije tako otporno kao što smo mislili. Osim toga, u svetu u kom je konzumacija voća i povrća mala - u Velikoj Britaniji samo 20 odsto odraslih pridržava se preporuka pet porcija na dan - svako dalje smanjenje potrošnje moglo bi da bude štetno", rekla je.

Delovi sveta koji su posebno ranjivi obuhvataju podsaharsku Afriku, Ameriku i Indiju, pokazalo je istraživanje.

"Budući da je svet povezan, moraćemo da preispitamo kako da pronađemo održiv i prilagodljiv prehrambeni sistem", izjavila je Scheelbeelk.


Tagovi

Klimatske promene Suša Salinitet vode Paulina Šilbilk Prinosi


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.