Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi pšenice
  • 21.05.2020. 07:30

Suša će prouzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Rumunija zauzima drugo mesto među zemljama Evropske unije po obimu prodaje pšenice, a zajedno sa Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, sa Egiptom kao glavnim kupcem.

Foto: JumpStory
  • 256
  • 30
  • 0

Rumunija će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice, ali kako tvrde stručnjaci i poljoprivrednici, višak bi trebalo da bude dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu.

"Na dvostrukom smo udaru. Svedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snežnog pokrivača, a usledilo je proleće bez kiše", rekao je bivši rumunski ministar poljoprivrede Petre Dea i dodao kako je prema poslednjim podacima sa terena u 10 regija, od ukupno 41 regije rod oštećen i do 100 odsto, prenosi reuters

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Laurentiu Baćiu, poljoprivrednik u istočnoj Rumuniji, na granici s Moldavijom, rekao je da je 80 do 90 odsto od njegovih 650 hektara polja pod pšenicom oštećeno.

"Čak i ako sada padne kiša, ona neće biti dovoljna. Svi očekujemo mnogo manje prinose, možda čak i za pola, u odnosu na prošlu godinu", rekao je Baćiu.

Prošle godine ostvarila rekordne prinose

Rumunija zauzima drugo mesto među zemljama Evropske unije po obimu prodaje pšenice, a zajedno sa Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, sa Egiptom kao glavnim kupcem.

Ova država prošle godine ostvarila je rekordni prinos te žitarice, od oko 10 miliona tona na 2,1 miliona hektara, dok poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju pet do 7,5 miliona tona. Ukupna žetva žita u Ukrajini u 2019. do 2020. iznosila je 75 miliona tona što je takođe, rekord.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od dva i po do tri miliona tona što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 miliona tona. Manji rod zbog prekomerne suše imaće i dobrih strana, jer će sprečiti pojavu bolesti glavnice raži (koju uzrokuje gljivica Claviceps purpurea), a to je ključni uslov na egipatskom tržištu, ističu stručnjaci.

Rumunija povećava izvoz kukuruza zbog potražnje iz zemalja EU i Turske

Gledajući unapred, ukrajinski ministar ekonomskog razvoja i trgovine Ihor Petraško, izjavio je kako ta zemlja razmatra ograničenje u trgovini žitom i dodao kako je najbitnije uspostaviti ravnotežu između zarade u stranoj valuti i sigurnog snabdevanja hranom za vreme pandemije.

Vlada bi tek trebalo da objavi službene procene, a u aprilu je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na nedelju dana zbog straha da će globalne mere zaustavljanja pandemije virusa korona podstaći veliki talas kupovina zbog povećanja zaliha.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Rumunija Pšenica Prinosi Suša Izvoz Egipat


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu