Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 08.11.2019. 08:00

Rumunija povećava izvoz kukuruza zbog potražnje iz zemalja EU i Turske

Prema lučkim podacima, Rumunija je na početku vegetacione sezone, izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet odsto više nego lane. To je najveći obim, u poređenju sa prethodne tri godine.

Foto: Depositphotos/Photosebia
  • 215
  • 39
  • 0

Prema lučkim podacima, Rumunija je na početku vegetacione sezone, izvezla 479.000 tona kukuruza, što je za devet odsto više nego lane. To je najveći obim, u poređenju sa prethodne tri godine, izveštava UkrAgroConsult.

U septembru - avgustu 2018/19., preko luke isporučeno je 4.234.000 tona kukuruza. To je za 33% više u odnosu na isti period 2017/18., usled visokog izvoznog potencijala i aktivne potražnje iz zemalja EU i Turske. Konačni podaci za aktuelnu sezonu biće objavljeni polovinom novembra.

Kazahstan uskoro kreće sa uvozom pšenice

Žetva žita u Kazahstanu gotovo je završena, odnosno, do 30. oktobra bilo je 99,8% odrađeno, izveštava Black Sea Grain.

Suša je zabeležena u svim oblastima tokom vegetacione godine. Visoke temperature vazduha i dugi periodi bez kiše imali su negativan uticaj na stanje useva. Nasuprot tome, za vreme žetve kiša je padala u ključnim regionima, što ju je usporilo i pogoršalo kvalitet zrna.

Nepovoljne vremenske prilike uticale su i na kvantitet, koji je najniži evidentiran u poslednjih sedam godina. Situaciju su pogoršale i male zalihe, koje su iznosile svega 1,2 miliona tona. Navedeni faktori uzrokovaće i pad izvoza na svetskom tržištu. Prema preliminarnim procenama, zemlja može da isporuči u inostranstvo 30% manje pšenice u odnosu na prošlu godinu.

Nije isključeno da tokom godine Kazahstan bude primoran da počne sa uvozom ove žitarice visokog kvaliteta, kako bi zadovoljio domaće potrebe. Najverovatnije će sa kupovinom započeti u kalendarskoj 2020., nakon što iscrpi sopstvene zalihe.

U Rusiji vremenski uslovi pogoduju biljkama

Neuobičajeno toplo vreme za sredinu jeseni dominiralo je u severozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom i severno - kavkaskom federalnom distriktu, kao i u zapadnom Sibiru.

Usevi u navedenim regionima bili su dobro snabdeveni vlagom tokom oktobra. Zabeleženo je izvesno smanjenje samo u pojedinim južnim delovima zemlje. Južni i severno - kavkaški okruzi dobili su malo kiše (20 - 35mm padavina mesečno) što nije uzrokovalo velika ograničenja za rad u polju.

Ruska pšenica zbog jake tražnje prati globalne trendove

U Sibiru prvi sloj snega

U nekim istočnim delovima, bilo je dosta kiše tokom prošlog meseca pa su uslovi za pojavu i početni rast biljaka bili nepovoljni. Tačnije, iznikli usevi mestimično su proređeni zbog nedostatka vlage u tlu. U zapadnom Sibiru već ima i snega, koji je sada gotovo svuda (sloj debljine do 10cm).

U većini regija, uslovi razvića bilaka bili su dobri. Poljoprivrednici u Južnom i Severnom Kavkazu završavali su žetvu kasnih žitarica, suncokreta i setvu ozimih žita pod povoljnim okolnostima. U većini delova zapadnog Sibira, žetva je završena. Biljke su zaustavile i rast (5 - 10 dana kasnije od dugoročnog proseka, u većini oblasti), izveštava UkrAgroConsult.

Ruska pšenica uspešno vraćena na egipatski tender

Na tenderu održanom 5. novembra 2019. godine, Egipat je kupio 175.000 tona pšenice iz Francuske i Rusije za isporuku 15. - 25. decembra 2019. godine, po prosečnoj ceni od 233,16 USD/t. Otkupna cena na prošlom tenderu iznosila je 235,63 USD/t.

Na prethodnom, održanom 29. oktobra 2019. godine, ova država kupila je 235.000 tona mlevene pšenice iz Ukrajine, Francuske i Rumunije, za isporuku 5. - 15. decembra 2019. godine.

Ukrajinsko rafinisano suncokretovo ulje na svetskom tržištu

Rekordna proizvodnja suncokreta u Ukrajini, u 2018/19. godini (15,5 miliona tona) podstakla je rast prerađivačkih kapaciteta i proizvodnje ovog biljnog ulja. Parametar rafinisanosti prati svetske trendove.

U prethodnoj sezoni, proizvodnja ulja dostigla je rekord (+7,4% u odnosu na period 2017/18.). Istovremeno, uprkos povećanom stepenu rafiniteta, njegov udeo u ukupnoj proizvodnji sirovina, smanjio se na 11 - 12%, u odnosu na 16% pre osam sezona.

Iako je domaća potrošnja stabilna, povećanje proizvodnje usmereno je na izvozno tržište, pa su isporuke ovog proizvoda prošle sezone, bile izuzetno visoke (+16% u odnosu na 2017/18.). Ključna izvozna destinacija i dalje je EU (17% ukupnog izvoza).

Ukrajina aktivno izvozi sojinu sačmu u EU

Izvoz ukrajinske sojine sačme ovog septembra, dostigao je rekordan nivo za taj mesec, oko 67.000 tona. Predviđa se da će izvoz u 2019./20. biti smanjen za 5 - 6% u odnosu na prošlu poljoprivrednu godinu, zbog pada proizvodnje soje.

EU je i dalje vodeći uvoznik, sa tržišnim učešćem od 60%. Obim njenog potraživanja porastao je više nego trostruko u odnosu na isti period prošle sezone, prenosi UkrAgroConsult.

Rast izvoza zabeležen je u Belorusiju (višestruko), Poljsku (+ 216%) i Mađarsku (+ 211%). 

Kazahstan otvara kinesko tržište lana

Kompanije koje proizvode laneno seme, iz četiri regiona Kazahstana (Akmole, Severni Kazahstan, Kostanaj i Istočni Kazahstan) upisano je u Registar kineske generalne carinske uprave i steklo je pravo da robu isporuči na kineskom tržištu, izveštava UkrAgroConsult.

U kompanijama su inspekcije obavile kontrolu od 28. juna do 8. jula 2019. Istovremeno, 12 od 25 preduzeća upisano je u registar bez inspekcije kineskih stručnjaka, što nije u skladu sa garancijom Državnog odbora za poljoprivrednu inspekciju pri kazahstanskom ministarstvu poljoprivrede.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz kukuruza Suša Male zalihe Domaće potrebe Iznikli usevi Otkupna cena Tender Stepen rafinisanosti Laneno seme


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mladunče krave buše, autohtone rase koja polako nestaje sa naših prostora.