Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 22.01.2019. 10:15

Ruska pšenica zbog jake tražnje prati globalne trendove

Rusija beleži povećanje cene pšenice, kao i suncokretovog i repičinog ulja, dok je istovremeno Ukrajina povećala izvoz ulja dobijenog preradom soje.

Foto: Pixabay / T-T
  • 149
  • 14
  • 0

Izvoz ruske pšenice je u prvoj polovini januara blago porastao zbog snažne tražnje velikih kupca, ali i usled povećanja globalnih standarda i jačanja rublje. Kako tvrde poznavaoci tržišnih prilika, ruska rublja je ojačala u odnosu na dolar u januaru, dok su referentne cene pšenice na berzi u Čikagu, takođe, porasle. Cene ruske pšenice sa sadržajem proteina od 12,5%, namenjene za isporuku u januaru iznosile su 238 dolara po metričkoj toni, što je za dolar više nego krajem decembra, navodi se u izveštaju ruske poljoprivredne konsultantske kuće IKAR. S druge strane, moskovska konsultantska kuća SovEco izveštava da su cene ječma bile stabilne i iznosile 236 dolara po toni.

Egipat na tenderu kupio 415.000 tona ruske pšenice

Osim velikog tendera koji je realizovao Egipat, inače najveći svetski uvoznik pšenice i najveći kupac ruske pšenice, trgovina je u prvoj polovini januara uglavnom bila tiha. Egipat je 9. januara kupio 415.000 tona ruske pšenice, dok je istovremeno Rusija, kao najveći svetski izvoznik pšenice u periodu jul-decembar 2018. godine, u inostranstvo isporučila 28,8 miliona tona pšenice, što je 4,7% više nego u istom periodu pre godinu dana. Ministarstvo poljoprivrede Rusije očekuje da će ruski izvoz žitarica u sezoni 2018/19 dostići 42 miliona tona. Uprkos tome, SovEcon očekuje značajan pad ruskog izvoza žitarica na 1,9 miliona tona u januaru sa 4,3 miliona tona u decembru zbog sezonskih faktora.

Rastu cene ruskog suncokreta

Domaće cene pšenice treće klase pale su za 0,75 dolara na 170 dolara po toni krajem prošle sedmice u evropskom delu Rusije. Cene suncokreta su porasle su za 3,77 dolara na 282 dolara po toni. Cene domaćeg i izvoznog suncokretovog ulja su stabilne i iznose 643,4 dolara po toni. Konsultantska kuća IKAR je saopštila da je indeks cena belog šećera za južnu Rusiju bio 552 dolara po toni, što je za 21,1 dolara više nego krajem januara.

Proizvodnja repičinog ulja u Rusiji konstantno obara rekorde

Proizvodnja ulja dobijenog preradom uljane repice je u Rusiji u proteklih pet meseci sezone 2018/19 porasla za 72,3% u odnosu na prethodnu godinu i dostigla količinu od 283.000 tona u odnosu na 164,3 hiljade tona u istom periodu lane. Kako izveštava UkrAgroConsult, Rusija je proizvela 63.000 tona ulja uljane repice u novembru 2018. godine što je za 11,3% više nego u avgustu i 51% više nego u novembru 2017. Već četvrti mesec za redom proizvodnja repičinog ulja postavlja nove rekorde za taj mesec. UkrAgroConsult procenjuje da će ukupna proizvodnja uljane repice u sezoni 2018/19 dostići najmanje 500.000 metričkih tona. Tome će doprineti najčvršći prinos uljane repice u zemlji zajedno sa povoljnim tržišnim cenama za proizvode od uljane repice.

Indija je povećala uvoz ukrajinskog sojinog ulja

U prva četiri meseca sezone 2018/19 (septembar-decembar) Ukrajina je izvezla 67.000 tona sojinog ulja, dok je u istom periodu 2017. ta zemlja izvezla 44 kilotone pomenutog ulja. S druge strane, izvoz soje iz Ukrajine je u decembru 2018. godine iznosio 20,7 hiljada tona, dvostruko više nego u istom mesecu prošle sezone. Ovome treba dodati da je Kina smanjila kupovinu na 5,7 kilotona, a uočen je porast izvoza u Indiju 12.000 tona. Tradicionalni uvoznik ruskog sojinog ulja Alžir se ponovo našao među najvećim kupcima tog ulja iz Ukrajine jer je ova zemlja u oktobru kupila 6.000 tona te robe iz Ukrajine. Prema podacima UkrAgroConsult-a, ukupan izvoz sojinog ulja u sezoni 2018/19 će po svemu sudeći postaviti novi rekord.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobijanja ulja. U semenu uljane repice ima oko 40 %  ulja i oko 20 % belančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvetljenje i mazivo, a... Više [+]

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potiče iz Azije i vodeća je uljna i belančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i belančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i za... Više [+]

Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Pšenica Uljana repica Soja Žitarice Uljarice Rusija Ukrajina Egipat Kina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.