• Zabrana izvoza
  • 14.04.2020. 15:00
  • Rumunjska

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

U vreme vanrednog stanja u Rumuniji biće zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarske industrija.

Foto: JumpStory
  • 188
  • 24
  • 0

Rumunija, zemlja koja je prošle godine bila vodeća u proizvodnji kukuruza, pretekavši Francusku, najavila je zabranu izvoza određenih žitarica, a u sklopu mera u borbi protiv pandemije korona virusa, obavestili rumunski mediji. 

"U vreme vanrednog stanja biće zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarske industrije", izjavio je rumunski ministar unutrašnjih poslova Marsel Vela na nedavnoj medijskoj konferenciji koji je nazvao ovo izuzetno važnom odredbom kojom žele da osiguraju domaće snabdevanje hranom tokom krize uzrokovane COVID-19 virusom. 

Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU 

EU zemlje još uvek mogu da kupe navedene proizvode iz Rumunije samo u slučaju da su im interno potrebni, odnosno da ne planiraju da ih izvoze dalje. 

"Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU-a može se obaviti samo ako država članica dokaže da su kupljeni proizvodi namenjeni za sopstvenu, odnosno zajedničku potrošnju, a ne za izvoz", navodi se u dokumentu uredbe. 

Takođe, u njoj stoji da poljoprivrednici, ribari i pčelari kojima je to primarni izvor prihoda smeju da napuste svoje domove uprkos strogim merama ograničenja kretanja u Rumuniji koje traju još od 16. marta. 

Raste uzgoj kukuruza u Brazilu

Kada je reč o stanju žitarica na globalnom nivou, prošlogodišnja suša uzrokovala je smanjenje proizvodnje kukuruza u Brazilu, navodi world-grain.com. Očekuje se da će domaća potražnja za tom žitaricom biti usporena, jer COVID-19 utiče na potražnju za bioetanolom koji se dobija iz ove žitarice. 

"Rekordni izvoz od gotovo 40 miliona tona u razdoblju od 2018. do 19. godine znatno je potrošio zalihe, dok snažna unutrašnja potražnja iz sektora živinarstva ili stočarstva sugeriše da će Brazil potrošiti veći deo trenutnog useva", navodi USDA.

Predviđa se da će proizvodnja kukuruza u sezoni 2020./21. da dosegne 103 miliona tona, a potrošnja takođe naraste na 69 miliona tona.


Tagovi

Zabrana izvoza Rumunija Žitarice Pandemija Korona virus EU


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Berba grožđa u vršačkom kraju se polako bliži kraju. Vinogradari su zadovoljni kvalitetom grožđa, međutim prinos je nešto manji od uobičajenih zbog ovogodišnje suše.