Skladišta treba da budu izolovana od vlage sa dobrom ventilacijom i da bude onemogućeno prodiranje štetočina spolja.
Postoje štetni insekti koji napadaju gotove proizvode nakon žetve i berbe žitarica. Na taj način ih u skladištu oštećuju i utiču na kvalitet zrna, što za posledicu ima nanošenje ogromne ekonomske štete samom proizvođaču. Sa druge strane, insekti mogu dospeti u skladišta unošenjem proizvoda, transportnim sredstvima, letom, a veoma često i u zaostalim žitaricama i neočišćenim i nedezinfikovanim skladištima.
Najznačajniji skladišni insekti koji mogu uticati na kvalitet i količinu uskladištenog proizvoda su: žitni žižak (Sitophilus granarius), kukuruzni (Sytophilus zeamays) i pasuljev žižak (Acanthoscelides obtectus), žitni moljac (Sitoroga cerealela), ambarev moljac (Tinea granella), brašneni moljac (Anagasta küchniella), mali i veliki brašnar (Tribolium spp.), ali i mnogi drugi.
Preventivni zahvati protiv skladišnih štetočina obuhvataju, pre svega, adekvatan izbor skladišta, koje je od čvrstog materijala. Prostorije treba da budu izolovane od vlage sa dobrom ventilacijom i da bude onemogućeno prodiranje štetočina spolja.
Pravilno skladištenje žitarica podrazumeva temeljno čišćenje skladišta pre unošenja novih zaliha i fumigaciju, odnosno dezinsekciju praznog skladišta dihlorvosom, u količini 50 do 100 cm3 na 100 m2, tretiranjem dva do tri dana pre unošenja robe u skladište. U istu svrhu koristi se preparat na bazi pirimifos-metila i to u praznim skladištima, u količini 0,75 – 1,5 ml/m2, a kod praznih vreća 0,5 ml/m2.
Evo koje mere još treba preduzeti:
U zavisnosti od prisutnosti i stadijuma razvoja insekata u skladištu, suzbijanje se obavlja izlaganjem niskim ili povišenim temperaturama, za svaku skladišnu štetočinu koja se suzbija.
Da li čekati ili prodati odmah? Koja je dobra vest za proizvođače pšenice?
Ostale mere obuhvataju:
Tagovi
Autor