Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 09.08.2023. 07:30

Kako ispravno skladištiti žitarice i očuvati kvalitet?

Temperatura, vlaga, ventilacija utiču na kvalitet zrna, ali i na mogućnost razvoja bolesti i pojavu štetnih insekata.

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 296
  • 42
  • 0

Zaštita uskladištenih žitarica od insekata i plesni je zahtevna. Svi koji su bilo kad radili znaju kako je to izazovno i koliko velike mogu biti štete. Nekoliko je bitnih faktora.

Pre svega sama skladišta treba da budu suva, čista, dezinfikovana. Veliku pažnju treba da poklonimo kakva zrna skladištimo, posebno sa kojim procentom vlage.

Prosečan maksimalan sadržaj vlage treba da je ispod 14,5 odsto. Za pšenicu količina vlaga ne bi trebalo da bude iznad 13 do 14, a za dugotrajno skladištenje ne više od 13 odsto. Sadržaj vlage za ječam i ovas je do 14, za dugotrajno skladištenje 12 odsto. Vlaga u raži je do 13, a 12 odsto za dugotrajno skladištenje.

Redovno proveravajte temperaturu i vlažnost

Neprilagođena temperatura i vlaga uskladištenog žita postepeno dovodi do nastanka mnogih problema. Gubi se kvalitet, a može doći do propadanja celokupne količine ili ona postaje neupotrebljiva. Glavni faktori su temperatura žita i temperatura okoline koja direktno utiču na vlažnost uskladištene mase.

Temperatura, vlaga i ventilacija (foto: Đ. Lalić)

Ventiliranje hladi i održava ujednačenu vlagu i temperaturu. Pravila za ventilaciju su vezana za vrstu žitarice. Temperatura između 24 i 29ºC je najpogodnija za razvoj štetnih insekata i zbog toga je potrebno što pre temperaturu žita spustiti ispod 15ºC.

U toku zime temperatura se snižava i ne bi trebalo da prelazi 7 do 8ºC u odnosu na okolinu. U periodu jeseni i zime temperatura zrna treba da bude nešto viša od prosečne mesečne vrednosti, dok je u prolećnom periodu nešto niža. Ove vrednosti smanjuju aktivnost insekata, njihovu ishranu, rast i razmnožavanje.

Zrno diše

Na rok trajanja žita utiče dotok kiseonika koji doprinosi ravnomernom razvoju metaboličkih procesa zrna koje diše i tako se sprečava pregrejavanje. U hermetički zatvorenim skladištima održavanje nivoa kiseonika na tri odsto najmanje 15 dana eliminisaće jaja, larve, lutke.

Kada se žito čuva u ovakvim uslovima ono zadržava svojstva za mlevenje i pečenje zrna, ali gubi klijavost. Bez gubitka kvaliteta može da se čuva i do šest godina.


Tagovi

Žitarice Skladištenje žitarica Vlaga žita Skladištenje pšenice Skladištenje ječma Skladištenje ovsa


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.