Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pegavost
  • 23.02.2021. 14:00

Primećena siva pegavost lista pšenice: Kako zaštiti useve?

Ukoliko maj i jun obiluju padavinama postoji veliki rizik od pojave sive pegavosti na listu zastavičaru što direkno utiče na smanjenje prinosa, upozorava stručnjak za zaštitu bilja PSSS Negotin Slavica Svetozarević.

Foto: WikimediaCommons/Maccheek
  • 808
  • 135
  • 0

Siva pegavost lista je bolest koja se javlja u usevu pšenice svake godine u različitom stepenu inteziteta pri čemu može prouzrokovati značajno smanjenje prinosa. Prouzrokovač ove bolesti je fitopatogena gljiva Mycosphaerella graminicola (sinonim Septoria tritici) koja prouzrokuje sušenje delova lista ili celih listova i gubitak u težini zrna i prinosu, objašnjava stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Negotin Slavica Svetozarević.

Simptomi se prvo uočavaju na donjem lišću pšenice tokom jeseni u vidu hlorotičnih pega nepravilnog oblika. Unutar pega formiraju se crna telašca (piknidi) koja ukazuju da je biljka zaražena fitopatogenom gljivom. Tokom proleća i početkom leta simptomi sive pegavosti lista su najtipičniji.

Velike padavine u maju i junu mogu umanjiti prinose?

Patogen prezimljava piknidima na biljnim ostacima i samoniklim biljkama i predstavlja primarni izvor infekcije. U jesen i proleće iz piknida se oslobaćaju piknospore prilikom padavina i nošene kapima kiše dospevaju na list i prodiru u biljku kroz stomine otvore pri čemu nastaje infekcija.

Ukoliko maj i jun obiluju padavinama postoji veliki rizik od pojave sive pegavosti na listu zastavičaru što direkno utiče na smanjenje prinosa, upozorava negotinski stručnjak.

Siva pegavost lista pšenice značajno umanjuje prinos

Kako smo ranije pisali, zaraza može da smanji prinos za 40 odsto, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi pre klasanja biljke, a upravo se razvija u uslovima učestalih kiša i hladnog vremena. Od infekcije do pojave prvih simptoma može da prođe od 14 do 28 dana. 

Kako zaštiti useve?

Uspešno sprečavanje pojave patogena postiže se primenom integralnih mera zaštite i to: plodored, gajenje tolerantnih sorti, uništavanje biljnih ostataka i hemijske mere zaštite. Po postizanju praga štetnosti (10 odsto biljaka sa simptomima na listu drugog kolenca) potrebno je primeniti hemijske mere zaštite i to preparatima na bazi hlorotalonila, tiofanat-metil+epoksikonazol, azoksistrobin+ciprokonazol i druge registrovane preparate za suzbijanje pegavosti lista.

Septoria tritici veoma često stvara rezistentnost na fungicide zato je potrebno tokom vegetacije primeniti preparate različitih aktivnih materija i mehanizma delovanja, savetuje Svetozarevićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Siva pegavost lista Bolesti pšenice Zaštita Slavica Svetozarević Integralne mere zaštite Septoria tritici


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...