Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pegavost lista pšenice
  • 03.05.2018. 16:15

Siva pegavost lista pšenice značajno umanjuje prinos

Siva pegavost lista pšenice može da smanji prinos za 40%!

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.348
  • 75
  • 0

Siva pegavost lista pšenice (Septoria tritici) prisutna je na pojedinim parcelama, a posebno tamo gde su zasejane osetljive sorte. Najčešće napada pšenicu, dok tritikale, ječam i ovas napada ređe. Zaraza može da smanji prinos za 40%, a gubici su najveći ukoliko se bolest proširi pre klasanja biljke.

Siva pegavost može da napadne i druge delove biljke

Septoria tritici napada list i rukavac lista, a u nekim slučajevima i stabljiku, klas i zrno. Obično se razvija u uslovima učestalih kiša i hladnog vremena.  Od infekcije do pojave prvih simptoma može da prođe od 14 do 28 dana. "Ova bolest može da se proširi sa donjih listova na gornje kada su gubici i najveći. Usled sušenja zaraženih listova, dolazi do smanjivanja asimilativne površine i smanjenja prinosa i kvaliteta", objašnjava savetodavac Nikola Ostrogonac iz PSS Subotica.

Suzbijanje sive pegavosti lista pšenice

Za suzbijanje ove bolesti najvažnije je preventivno delovanje, pa bi primenu fungicida trebalo obaviti u vlatanju. Epidemijski prag i ekonomski opravdan razlog za primenu fungicida je 10% biljaka sa simptomima na prvom listu drugog kolenca. "Ukoliko ovaj prag nije dostignut, potrebno je pratitit dalje širenje simptoma, koje ne treba dozvoliti iznad prvog lista drugog kolenca, odnosno tada treba koristiti preventivne fungicide", dodaje Ostogonac.

! Preporuka sa sajta Poljoprivredne savetodavne stručne službe: Fungicidi koji se koriste za suzbijanja bolesti lista su preparati na bazi aktivnih materija (propikonazola, tebukonazola, mankozeba, pikoksistrobin+ciprokonazol), a za fuzarioze klasa primenju se neki od sledećih fungicida ( aktivne materije tiofanat-metil + epoksikonazol, ciprokonazol+propikonazol).


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Siva pegavost lista pšenice Suzbijanje sive pegavosti lista pšenice Simptomi sive pegavosti lista pšenice Nikola Ostrogonac 


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.