Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 08.11.2019. 18:00

Saković: Srbija mora da se okrene novim tržištima za izvoz pšenice

Proizvođači pšenice u Srbiji moraće da se okrenu izvozu ove žitarice na nova tržišta jer je u svetu prisutan pad cena i prodaja je otežana, ocenio je predsednik Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković.

Foto: Depositphotos/slavkosereda
  • 411
  • 39
  • 0

Prema procenama Vukosava Sakovića, trebalo bi da se poveća kvalitet pšenice koja se izvozi u Egipat s obzirom na to da je ta zemlja, kako navodi, najveći i najizbirljiviji kupac.

"Srbija će u tu zemlju prvo izvoziti pšenicu preko velikih multinacionalnih kompanija, dok se sama ne organizuje i obezbedi velike isporuke," rekao je Saković na nedavno održanoj prvoj žitarskoj konferenciji "Serbia grain 2019."

Sušna jesen primorala ratare da menjaju navike

Pod pšenicom bi trebalo da bude 550.000 hektara

Pšenica u Srbiji trenutno zauzima oko 400.000 hektara a, kako navodi Saković, očekuje se da bude zasejana i do 550.000 hektara dodajući da su po kvalitetu počeli da je plaćaju samo veliki otkupljivači.

"U toku je popisivanje skladišnog prostora za pšenicu u kome sada može da se čuva 12,5 miliona tona, ali se do kraja popisa ne zna da li ja sav taj prostor uslovan," dodao je Saković.

Koordinator projekta Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Miloš Milovanović ocenio je da za razvoj ratarstva postoji mogućnost za proširenje te proizvodnje za bar još 20 odsto.

"Ideja da se na žitarskim konferencijama razmene znanja i informacije između proizvođača i Ministarstva poljoprivrede jer za unapređenje proizvodnje žitarica postoji prostor od bar još 20 odsto," naveo je Milovanović.

S obzirom na to da su klimatske promene sve veće u poslednjih nekoliko godina, Milovanović je istakao da se mora ulagati u sisteme za navodnjavanje uz "održivo korišćenje vode".

Od 2001. godine u poljoprivredu Srbije iz fonda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) uloženo je oko 200 miliona dinara, naveo je predstavnik EBRD-a Miljan Ždrale.

"EBRD je investirala sama ili sa partnerima u projekte velikih i srednjih preduzeća koji se odnose na navodnjavanje, silose i proizvodnju uljarica," istakao je Ždrale.

Konferenciju su organizovali Udruženje "Žita Srbije", Agencija za hranu i poljorivredu UN FAO, EBRD, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prenosi Danas.

Nedimović: Srbija aplicira za članstvo u Međunarodnom žitarskom savetu

Izvoz bi mogao da se poveća na više od pet miliona tona

Na toj konferenciji istaknuto je da bi naša zemlja mogla da poveća izvoz žitarica sa 4,3 miliona tona, koliko je ove godine otišlo u izvoz, na više od pet miliona tona.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da se posebno mora raditi na podizanju kvaliteta žitarica kako bi se otvorile mogućnosti i za veći izvoz. Dodao je da će se u drugoj polovini sledeće godine poljoprivrednicima koji seju kvalitetne i sertifikovane useve pružiti set mera podrške.

"Razmena iskustva i znanja su veoma važni. Najveći problem su transport i logistika. Biće održan i sastanak sa predstavnicima Svetske banke u vezi sa obezbeđvanjem sredstava za razvoj lučke infrastrukture kako bi žitarice mogle brodovima da se prevoze do najbližih tačaka, pre svega Konstance," rekao je Nedimović.

Dodao je da je već dogovoren izvoz pšenice za Egipat i suncokreta i suncokretovog ulja za Tursku. Poručio je da bi uskoro trebalo da bude završen i sertifikat za izvoz kukuruza u Kinu, a u planu je, dodao je, da se okrenemo izvozu u Indoneziju i Vijetnam.

Oko 180.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji bavi se proizvodnjom žitarica, a ima još mnogo potencijala za razvoj ove grane poljoprivrede u našoj zemlji, ocenio je Miloš Milovanović iz organizacije UN FAO.
Saković je istakao da bi izvoz žitarica mogao da se poveća ka severnoj i zapadnoj Evropi.

"Uspeli smo da prodamo pšenicu egipatskim trgovcima, ali teško je ponuditi robu ujednačenog kvaliteta jer oni traže ne samo najnižu cenu već i striktno razvrstavanje po kvalitetu, odnosno najkvalitetniju robu," dodao je Saković.

Napomenuo je da će se Srbija, dok se ne ispune ti uslovi, na tržištu pojavljivati samo preko dela multinacionalnih kompanija, prenosi Dnevnik.


Izvori

Danas.rs


Tagovi

Izvoz žitarica Vukosav Saković Miloš MIlovanović Miljan Ždrale Branislav Nedimović Dragan Slijepčević


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu