Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje žitarica
  • 27.10.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Skladištenje žitarica i kako se boriti protiv štetočina?

Važan posao za poljoprivrednike je kako da se kukuruz, kao i druga strna žita, zaštiti prilikom skladištenja. Kako ističu u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Valjevo, štetočine mogu napraviti veliki problem. 

Foto: Gordana Nastić (ilustracija)
  • 415
  • 88
  • 0

Kukuruz je ove godine imao rekordne prinose u valjevskom kraju. Iako je proleće bilo sušno i to naročito u periodu kada je trebalo da se obavlja setva, majske padavine su itekako pogodovale ovoj biljnoj kulturi. 

Na poljima u Kolubarskom okrugu ove godine, kukuruzom je zasejano rekordnih 35.000 hektara, a prosečan prinos iznosio je oko sedam tona po hektaru. S obzirom da je reč o stočarskom kraju, kukuruz je dominantan u ishrani životinja, pa je i dobar deo roda iskorišćen za silažu. Poljoprivrednici su zadovoljni prinosima, ali i kvalitetom zrna, jer je vlaga u zrnu bila između 12 i 13 odsto. 

Do 15 odsto gubitaka pri neadekvatnom skladištenju

Važan posao za poljoprivrednike je kako da se kukuruz, kao i druga strna žita, zaštiti prilikom skladištenja. Kako ističu u Poljoprivrednoj i savetodavnoj stručnoj službi Valjevo, štetočine mogu napraviti veliki problem. 

Preventivne mere najvažnije u borbi protiv štetočina u skladištima

"To mogu biti insekti, grinje, mikroorganizmi, ptice. Insekti koji se mogu naći u skladištima prvenstveno napadaju klicu, ali i zrno, a kada nastane oštećenje, mogu se javiti i gljivice. O glodarima ne treba puno pričati, jer pacovi i miševi svojim izmetom zagađuju uskladištena žita. Zrna koja su oštećena prilikom berbe, transporta ili skladištenja, pogodnija su za razvoj gljivica, a sve ovo generalno doprinosi smanjenju kvaliteta i cene na tržištu", kaže Slađana Gavrilović, stručni saradnik u Poljoprivrednoj i stručnoj službi Valjevo.

Skladište tretirati insekticidima pre unošenja žita

Kako bi se sačuvalo kvalitetno zrno i sprečili gubici, najvažnije je delovati preventivno, a direktno suzbijanje štetočina treba primenjivati samo kada je to neizbežno, naglašava naša sagovornica.

Kako pravilno skladištiti pšenicu nakon žetve?

"Žita treba skladištiti u objektima koji imaju dobru provetrenost i gde se žito može sušiti, jer se, prvenstveno na taj način, sprečava pojava i razvoj štetnih mikroorganizama i nastanak mikrotoksina. Pored toga posebna pažnja mora se posvetiti suzbijanju štetnih insekata. Treba napomenuti da se to mora uraditi pre, ali i tokom skladištenja, kao i tokom čuvanja. Skladište se mora tretirati insekticidima pre unošenja žita, a potrebno je i da se vreće dezinfikuju, ukoliko se koriste." 

Čuvanje i sušenje zaustaviće pojavu i razvoj gljivica

Postoje i određena pravila koja se moraju ispoštovati kada se žitarice skladište u drvene ili metalne koševe.

"Da bi se održao kvalitet zrna i tokom skladištenja u drvenim ili metalnim koševima, potrebno je da se prvo obavi temeljno čišćenje i tretiranje protiv štetočina, a kada se čuva kukuruz, bez obzira da li je u pitanju zrno ili u klipu, treba voditi računa o procentu vlage pre berbe, a čuvanje i sušenje bi trebalo da zaustavi pojavu i razvoj gljivica, a samim tim i produkciju mikrotoksina", napominje Gavrilovićeva. 

Nikad ne sastavljati stari i novi rod

Ukoliko postoje zalihe od prethodne godine, one se obavezno moraju odvojiti od novog roda.

Kukuruz: Važnost mesta čuvanja i temperaturnog režima sušenja

"Kukuruz se nikako ne sme skladištiti na betonu, kako se ne bi pojavila kondenzacija. Naročito je važno da ne dođe do mehaničkog oštećenja zrna. Skladišni prostor treba da ima neometan protok vazduha ili da se to obezbeđuje provetravanjem. Temperatura mora biti odgovarajuća i treba da se prati da li se negde eventualno pojavila trulež na zrnu ili klipu i u tom slučaju baciti takve klipove." 

Žižak i moljac uglavnom prave najveće štete u skladištima, a preporuka je da se oni suzbijaju primenom ekstremnih temperatura koje su za 25 do 33 stepena izvan optimalnih, a ukoliko je potrebno mogu se upotrebiti i kontaktni insekticidi.  


Tagovi

Skladištenje kukuruza Štetočine u skladištu Slađana Gavrilović Žižak Moljac


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.