Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 24.01.2023. 15:00

Sud je donet: Neonikotinoidi su zabranjeni u EU, nema odstupanja!

Sudska odluka naglašava obavezu svih država članica da preduzmu sve potrebne mere za promovisanje kontrole štetočina s malim unosom pesticida, dajući prednost nehemijskim metodama gde god je to moguće.

Foto: Depositphotos/slava-studio.com.ua
  • 196
  • 19
  • 0

Sud Evropske unije presudio je 19. januara da države članice više ne mogu dozvoliti privremena izuzeća za zabranjene neonikotinoidne pesticide toksične za pčele. Time je polovina svih takvih odstupanja ukinuta, navodi Euractiv

Zahtev su podnele grupe aktivista "Pesticide Action Network PAN Europe i Nature" & "Progrès Belgium" zajedno s belgijskim pčelarima.

Osporena odobrenja u Belgiji, a zaustavljena u Francuskoj

Neće biti dozvoljeno tretiranje semena izrazito zabranjenim sredstvima za zaštitu bilja po zakonu EU, a koja pripadaju klasi neonikotinoida gde se ubrajaju imidakloprid, klotianidin i tiametoksam.

Najnovija presuda odnosi se na šest odobrenja koje je belgijska država izdala za upotrebu ovih sredstava za zaštitu bilja u slučaju vanrednih situacija.

Rupe u zakonu: Zabranjeni pesticidi se još uvek koriste u EU?

U presudi je naglašena obaveza svih država članica da preduzmu sve potrebne mere za promovisanje kontrole štetočina s malim unosom pesticida, dajući prednost nehemijskim metodama gde god je to moguće. To su pozdravile mnogobrojne orgnizacije i grupe za kampanju.

Odlukom suda su zaustavljeni francuski planovi da se poljoprivrednicima dozvoli upotreba zabranjenih pesticida još godinu dana, izvestio je Reuters. Nakon velikih gubitaka od bolesti u 2020. uzgajivačima je bilo odobreno tri godine izuzeća od opšte zabrane neonikotinoida. U pripremi je bilo odobrenje za 2023. godinu.

Francuski ministar poljoprivrede je sazvao sastanak s uzgajivačima i proizvođačima šećera kako bi razgovarali o tom pitanju.

Francuska je značajan proizvođač šećerne repe i šećera (Foto: Depositphotos/jovanjaric)

Proizvođači protiv odluke suda

U Francuskoj je grupa proizvođača šećerne repe CGB osudila, kako su nazvali, radikalnu odluku nekoliko sedmica pre prolećne setve. Međunarodna konfederacija evropskih uzgajivača repe CIBE, zajedno sa udruženjem poljoprivrednika EU COPA-COGECA i Evropskom asocijacijom proizvođača šećera CEFS izrazili su zabrinutost zbog ove presude. U saopštenju su naveli da se alternativni proizvodi nisu pokazali dovoljno efikasnim, a postoji bojazan da će doći do zatvaranja pogona za preradu jer neće biti dovoljnih količina šećerne repe. Problem predstavlja virus koji može uzrokovati pad prinosa i do 30 odsto. Njega prenose lisne vaši.

Direktorka CIBE-a Elizabet Lakoste je upozorila da će proizvodnja biti neodrživa, mnoge fabrike će biti zatvorene, proizvodnja ugrožena, a Evropa će uvoziti manje kvalitetan šećer.

Velika Britanija izdala hitnu dozvolu

I dok u Evropskoj uniji ne znaju kako da započnu prolećnu setvu šećerne repe, Velika Britanija je odlučila da ne rizikuje s proizvodnjom. Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja Defra odobrilo je privremenu dozvolu za korišćenje neonikotinoidnih pesticida za zaštitu ovogodišnjeg useva zbog rizika od virusne žutice. Primenjivaće se strogi uslovi kako bi se rizici po životnu sredinu sveli na minimum.

Proizvod se može koristiti samo pod strogim uslovima i na necvetajućem usevu. U njihovom ministarstvu ističu da ova odluka nije doneta olako i zasnovana je na opsežnoj i temeljnoj naučnoj proceni.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

EU sud Zabrana neonikotinoida Šećerna repa Neonikotinoidi Zabranjeni pesticidi Copa Cogeca Tretiranje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃