Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 07.10.2020. 18:00
  • Francuska

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Francuska vlada odobrila je nacrt zakona kojim se uzgajivačima šećerne repe dopušta primena neonikotinoida do 1. jula 2023.

Foto: JumpStory
  • 193
  • 8
  • 0

Nakon brojnih rasprava u vezi sa neonikotinoida, kontroverzne klase pesticida za spašavanje šećerne repe, francuska vlada ipak je odlučila da popusti. Odobren je nacrt zakona kojim se proizvođačima ove kulture dopušta upotreba hemijskih sredstava koji su, kako piše reuters, štetni za pčele. Brojni poljoprivrednici pozdravili su ovu odluku.

Pomoć zbog pada cena i zatvaranja šećerana

Iako je ovaj predlog u suprotnosti sa obećanjem predsednika Emanuela Makrona tokom njegove predsedničke kampanje, trenutni je cilj pomoći industriji šećera koja je oslabljena zbog pada cena, što je dovelo i do zatvaranja fabrika.

Inače, ova je industrija ključni sektor njihove ekonomije jer obezbeđuje ukupno 46.000 radnih mesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku.

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Ministar poljoprivrede, Žilijen Denormandi kazao je članovima Nacionalne skupštine, tokom žustrih rasprava o nacrtu zakona, da je on stvoren kako bi zaštitio francusku samodovoljnost šećerom i da nije anti-ekološki.

Međutim, s tim se nikako ne slažu zagovornici zaštite životne sredine koji tvrde da ovi pesticidi doprinose propadanju pčela narušavajući njihovu orijentaciju, pamćenje i razmnožavanje.

Dozvola važi do 1. jula 2023. godine?

Kako bi izbegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživeli prosečan pad proizvodnje od 15 odsto odluče da uzgajaju manje šećerne repe, vlada je predložila da im se do 1. jula 2023. dopusti upotreba neonikotinoida za tretiranje semena.

Predlog ovog zakona ide Senatu pre drugog glasanja u Donjem domu.

U međuvremenu su se naučnici i proizvođači obavezali da pojačaju istraživanje o alternativama. Međutim, grupe za zaštitu životne sredine žestoko su osudile odstupanje, označivši ga pretnjom ekosistemu i javnom zdravlju jer se smatra da rezidue ovih pesticida ostaju u zemljištu i vodi.

"Istorija će pamtiti da, uprkos naučnim dokazima i pritiscima javnog mnjenja ova vlada nastavlja da 'pokriva' trovanje zemlje, životinja i naše hrane", komentarisao je Klement Senekal, borac za "Greenpeace" u Francuskoj.

Pad prinosa zbog virusa žutice

Ova zemlja najveći je proizvođač šećera u Evropskoj uniji, a tamo je zasejano 420.000 hektara ove kulture, što je prema podacima njihovog ministarstva poljoprivrede, pet odsto manje u odnosu na prošlu godinu.

Manje ptica - više štetočina: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičije populacije?

Prosečni prinosi beleže pad od 11 odsto, a ratari tvrde da su u nekim delovima smanjeni za čak 30 do 50 odsto jer su im zelene lisne vaši prenele virus žutice koji je uništio rod.

Podsetimo, već nekoliko meseci proizvođači traže pomoć, a nakon brojnih rasprava o ponovnom uvođenju neonikotinoida osim brojnih kritika organizacija za zaštitu životne sredine, Francusku je napala i susedna Nemačka.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Neonikotinoidi Francuska Dozvola Šećerna repa Zaštita bilja


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako je otoplilo, prvi vesnici proleća već se bude. Lesne padine SRP "Doline kod Padine" su se zabelele, ali ne od snega već od malene vrste iz porodice kupusa. Draba verna obrasta veći deo doline i se javljaju odmah na početku vegetacionog... Više [+]