Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita šećerne repe
  • 07.09.2020. 15:00
  • Francuska

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Francuski proizvođači šećerne repe kažu da nema efikasnih alternativa za suzbijanje zelenih lisnih vaši koji su prenosioci virusa žutice, tvrdeći da zbog toga gube 30 do 50 odsto svojih prinosa.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 112
  • 4
  • 0

U Francuskoj se vode rasprave o ponovnom odobravanju neonikotinoida, kontroverzne klase pesticida radi spašavanja industrije šećerne repe. Kako piše euractiv, to je uzorkovalo pometnju ne samo u toj državi, nego i u Nemačkoj.

Reč je o vrsti pesticida koji su poslednjih godina na udaru kritika zbog narušavanja zdravlja pčela pogotovo zbog negativnog delovanja na njihovu orijentaciju, pamćenje i razmnožavanje.

Pitanjem ponovnog odobrenja neonikotinoidnih insekticida bavilo se francusko Nacionalno veće za ekološku tranziciju (NCET) na svom sastanku 1. septembra.

Francuska želi odstupanje zbog industrije šećera

U toj je zemlji 2018. godine službeno zabranjeno pet takvih insekticida, a udruženja za zaštitu životne sredine i zastupnici u parlamentu podržali su Zakon o biološkoj raznovrsnosti. Međutim, države članice EU-a mogu da ostvare odstupanje od upotrebe ovih sredstava u slučaju opasnosti koja se ne bi mogla sprečiti drugim preparatima za zaštitu bilja.

Stoga je nedavno imenovani ministar poljoprivrede i hrane, Žilijen Dunormandi najavio ponovno uvođenje neonikotinoida, naglasivši na sastanku predstavnika sektora šećera da bi se odluka odnosila na krizu u vremenu u kojem ne postoji alternativa.

Treća godina zaredom pomor pčela u Bugarskoj - krivac zabranjeni tiametoksam?

Već nekoliko meseci, proizvođači šećerne repe pozivaju u pomoć jer im zelene lisne vaši koji su prenosioci virusa žutice uništavaju rod, a što rezultira gubitkom prinosa od 30 do 50 odsto.

"Za neke je uzgajivače ova godina ekonomski katastrofalna, sa gubicima od oko 1.300 evra po hektaru", rekao je Nikolas Rialand, direktor javnih poslova Opšte konfederacije uzgajivača šećerne repe.

"Proizvodi koji su trenutno ovlašćeni za suzbijanje ovih štetočina nažalost nisu se pokazali efikasnim, a poljoprivrednici smatraju da nemaju drugih rešenja. Čitav je sektor u opasnosti”, dodao je.

Vlada ima plan podrške

Industrija šećera je ključni sektor francuske ekonomije jer obezbeđuje ukupno 46.000 radnih mesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 fabriku šećera.

Kako bi zadržala svoju poziciju vodećeg evropskog proizvođača ove namirnice, francuska vlada objavila je svoj plan podrške industriji šećerne repe.

"Nadamo se da ćemo pronaći rešenje koje bi nas sprečilo da koristimo ove insekticide u roku od tri do pet godina. Ali u međuvremenu jednostavno nemamo drugog izbora", rekao je Rialand, napominjući da će odstupanje biti odobreno do 1. jula 2023. pa da je samo privremeno.

Žestoke reakcije udruženja za zaštitu životne sredine i Nemačke

Međutim, ova vest je izazvala žestoke reakcije organizacija za zaštitu životne sredine i Nemačke. Alejn Bogran-Dubor, predsednik lige za zaštitu ptica, osudio je to što će odstupanje biti revidirano dve godine kasnije. 

Manje ptica - više štetočina: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičije populacije?

U pismu prvom potpredsedniku Evropske komisije pa njenom povereniku za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o osnovnim pravima, Francu Timermansu, zastupnik Zelenih, Martin Housling, pozvao je da zaustavi ambicije Francuske.

Neonikotinoidi su izuzetno štetni, njihova upotreba nije zabranjena bez razloga. Ne sme im se dopustiti da se izvuku sa svojim zahtevom o ponovnom korišćenju putem hitnog odobrenja", napisao je.

Housling je dalje zatražio: "Skandalozna praksa nekih država članica da ih koriste uprkos zabrani EU putem takozvanih hitnih odobrenja mora da prestane", zaključio je.


Tagovi

Francuska Neonikotinoidi Zabrana Zaštita pčela Hitno odobrenje Odstupanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Spanać je i ovog februara najtraženiji zeleniš na vranjskoj pijaci.