Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od glodavaca
  • 25.02.2024. 07:30

T-postolje brani polje od glodara - koliko na hektar?

Voluharice su se u polju pšenice pojavile jesenas, ali zahvaljujući pticama, njihov se broj smanjio do te mere da više ne uzrokuju značajne štete mađarskom poljoprivredniku.

Foto: Facebook/ Imre Fatér
  • 424
  • 59
  • 0

Poljoprivrednik Imre Fater svoja je polja koja se nalaze u Velikoj mađarskoj niziji od glodara odbranio uz pomoć grabljivica. Ovaj zaljubljenik u ptice objavio je na svom Fejsbuk profilu kako je njegova biološka zaštita u ozimoj pšenici uspela. 

Do četiri postolja po hektaru

"Metodu preporučujem svim poljoprivrednicima, ne samo u ozimoj pšenici. Dnevne i noćne ptice grabljivice koncentrisane su na mestima gde ima puno glodara. Postavljanjem tri do četiri T-postolja po hektaru ćete ih privući u polje", poručio je on otkrivši da je na svojih osam hektara jesenas postavio 30 takvih postolja. 

Kaže kako je na njima vidljivo blato što znači da su tamo stajale grabljivice. Njihovu pristunost pokazuje i izmet te gvalice nerazgrađenih delova plena koje izbacuju sove. 

Koje su mere kontrole protiv glodara?

Kaže da je u blizini i lisičja jazbina što je takođe doprinelo smanjenju populacije voluharica. 

Prvo pogled u nebo

One su se u velikom broju pojavile jesenas, ali zahvaljujući pticama, njihov se broj smanjio do te mere da više ne uzrokuju značajne štete. Od grabljivica su najivše prisutne sove ušare, škanjci, vetruške i sivi ćukovi, piše Agroinform

Ovaj ratar koji je 30 godina radio u Mađarskom društvu za ornitologiju i zaštitu prirode, preporučuje svojim kolegama poljoprivrednicima da prvo promotre polje i nebo iznad njega te otkriju iznad kojih površina ptice grabljivice najviše lete. On preporučuje tri do četiri postolja po hektaru, ali tako da ih se rasporedi na odgovarajući način. 


Tagovi

Privlačenje ptica Ptice grabljivice Voluharice Biološka metoda Glodari na polju Zaštita od glodara T-postolje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]