Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdvojeno zemljište
  • 05.03.2022. 18:00

Ugar će prenameniti za setvu pšenice? Na potezu je EK

Kriza u Ukrajini je razlog zašto se traže površine za setvu pšenice, ali i i drugih kultura. EK će morati da menja pravila o očuvanju zemljišta i biodiverziteta.

Foto: Depositphotos/sherisD
  • 500
  • 82
  • 0

Evropska unija razmatra odluku o tome da poljoprivrednicima dopusti korišćenje ugara, ali i da ponudi pomoć kod kupovine mineralnih đubriva. Francuska agrarna grupacija InVivo ističe da se ovo posebno odnosi na uzgoj proteinskih useva za stočnu hranu te kao alternativa milionima tona pšenice, čija je isporuka prekinuta nakon ruske invazije na Ukrajinu, navodi Reuters

Kriza u Ukrajini dovela je do rekordno visokih cena žitarica u Evropi i poremećaja na tržištu. Trgovačke firme traže pšenicu u državama Unije kako bi zamenile ukrajinske zalihe predviđene za izvoz. Upitan je i uvoz kukuruza i semena suncokreta za ishranu stoke.

"Nekoliko država članica predložilo je da bismo mogli da koristimo zemljište ostavljeno na ugaru i to za uzgoj proteinskih useva", rekao je francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi nakon sastanka sa kolegama iz EU na kojem se razgovaralo o uticaju rata u Ukrajini.

Povećati obradive površine za 10 do 15 odsto 

Na potezu je Evropska komisija koja treba da prouči kako da primeni takav potez, kojim bi se izmenila pravila EU poljoprivredne politike o očuvanju zemljišta i biodiverziteta, i da predloži predloge na sledećem sastanku ministara 21. marta, rekao je Denormandi.

InVivo, jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u Evropi, ranije u sredu je saopštila da bi ukidanje pravila o izdvajanju zemljišta za ugar u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP) moglo povećati obradive površine za 10-15 odsto, kao i proizvodnju pšenice u EU.

Moraće da se menjaju pravila o očuvanju zemljišta i biodiverziteta (Foto: Depositphotos/rparys)

Aktivnosti ove grupacije uključuju distribuciju poljoprivrednih zaliha i proizvodnju đubriva te predlaže da EU pruži pomoć farmerima kako bi im pomogla u rastućim troškovima đubriva, izjavio je glavni izvršni direktor ove grupe, Teri Blandinieres, na Međunarodnom pariškom sajmu poljoprivrede, Salon de l'Agriculture.

Upozorio je da bi kriza mogla da stvori manjak od 20 miliona tona pšenice na svetskom tržištu i pojasnio da bi ukidanje pravila o izdvajanju moglo da poveća obradivu površinu za 10 do 15 odsto sledeće sezone.

Ugar u skladu s Uredbom EU

U skladu s Uredbom Evropske unije br. 1307/2013, prihvatljive površine za ostvarivanje prava na plaćanja su površine obradivog zemljišta (oranice sa poljoprivrednom kulturom, zemljište na ugaru i privremeni travnjaci, uključujući zemljište u plasteniku ili ispod fiksnog ili pomičnog pokrova). Programom direktnih plaćanja od 2015. godine uvedena je mogućnost da se zemljište na ugaru koristi za potrebe provedbe zelene prakse kao ekološki značajna površina.

Pravo na podsticaje su ostvarivali oni koji su ispunjavali kriterijume i kod kojih je kontrola utvrdila da se sve radi u skladu s propisima. U slučaju kršenja propisa gubilo se pravo na subvencije po ovom osnovu.

Zemljište na ugaru je obradivo poljoprivredno zemljište na kojem se ne proizvodi poljoprivredna kultura niti obavlja ispaša, ali koje se održava u stanju pogodnom za ispašu ili obradu.

Na njemu se mora sprovesti minimalno jedna agrotehnička mera, najkasnije do 30. juna tekuće godine. Pod tim se podrazumeva setva biljaka za zelenišno đubrivo, setva medonosnih biljaka, kosidba, malčiranje ili bilo koji način obrade kojim će se u potpunosti sprečiti razvoj neželjene vegetacije. 


Tagovi

Ugar Izdvojeno zemljište Zemljište Setva Ukrajinska kriza


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.