Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 04.03.2022. 16:30

Sektor hrane u EU ugrožen - šta će EK preduzeti?

Poverenik za poljoprivredu Januš Vojčchovski je na sastanku ministara poljoprivrede EU najavio niz koraka i aktivnosti koje Evropska komisija planira da preduzme u sledećem razdoblju.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 262
  • 72
  • 0

Zbog sukoba u Ukrajini upućen je poziv Evropskoj komisiji na razmatranje korišćenja svih raspoloživih alata i mehanizama unutar, ali i izvan zajedničke poljoprivredne politike, a kako bi se stvorili uslovi za pružanje kolektivnog odgovora na trenutnu situaciju.

EK, koju je predstavljao poverenik za poljoprivredu Januš Vojčehovski, najavila je niz koraka i aktivnosti koje planira preduzeti u sledećem razdoblju. To podrazumeva predloge za aktivaciju vanrednih tržišnih mera, uključujući i kriznu rezervu, objavu Komunikacije o zajedničkom delovanju u području energetike.

Takođe, tu su i inicijalni sastanci novoosnovanih radnih grupa za analizu problematike sektora svinjskog mesa te u okviru Plana za nepredvidive situacije za osiguranje sigurnosti snabdevanje hranom u kriznim razdobljima i slično. Pored navedenog, Komisija je pokazala spremnost i na razmatranje svih ostalih predloga država članica EU.

U ponedeljak predlozi mera

Na održanom sastanku ministri poljoprivrede redom su iskazali solidarnost sa Ukrajinom, kao i spremnost na pružanje podrške u okviru postojećih mehanizama za humanitarnu pomoć EU, ali i izvan njih.

S obzirom na novonastalu situaciju te predviđanja o trajanju trenutne krize zatražili su od EK konkretne predloge mogućih mera već na sastanku Posebnog odbora za poljoprivredu narednog ponedeljka.

Inače, ovaj sastanak održan je na inicijativu predsedavajućeg Većem, francuskog ministra poljoprivrede i hrane Žilijena Denormandia. Tim je povodom, stoji u saopštenju, i FR PRES predstavio dokument sa kratkom analizom mogućih učinaka na tržište i trgovinu poljoprivrednim proizvodima, s naglaskom na proizvode u kojima uvozom ili izvozom dominiraju države iz pogođene regije, što podrazumeva Rusiju i Belorusiju zbog sankcija te Ukrajinu zbog ratnih zbivanja.


Tagovi

Agrifish Januš Vojčehovski Sukob Ukrajina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB