Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 05.06.2024. 18:00

Uprkos poplavama padaju cene žitarica i uljarica

U zapadnoj Evropi neprestane kiše i poplave, a gde je najviše nastradala južna Nemačka, i dalje zabrinjavaju proizvođače, ali i kupce žitarica

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.844
  • 167
  • 0

Na pariskoj Euronext berzi, septembarska pšenica je zabeležila pad od gotovo 2 evra, na 257 evra po toni. Trend pada za kukuruz i uljanu repicu je duplo veći, 4 evra/t i iznosi 223,50 evra/t, odnosno 475 evra/t. 

Strahovi vezani uz gubitke proizvodnje u crnomorskoj regiji su i dalje veliki, ali sa druge strane Atlantika početak žetve ozime pšenice vrši pritisak na tržište. Na sve uticaj ima i pad cena sirove nafte.

Cena kukuruza na pariskoj berzi:

Bez obzira na sve, veliki uvoznici pšenice kao što su Alžir i Egipat, kupuju pšenicu za isporuke u julu i avgustu, piše Agrarheute

Ogromne štete u Nemačkoj 

U zapadnoj Evropi neprestane kiše i poplave, a gde je najviše nastradala južna Nemačka, i dalje izazivaju strah za žitarice. Ovakvi uslovi pogoduju pojavi septorije i fuzarije na pšenici. 

Cena pšenice na pariškoj burzi:

Nemački poljoprivredni savez izvestio je o masovnim štetama na poljima i privrednim zgradama zbog poplava, ali još je prerano za precizne procene.

Delovi reke Rajne u južnoj Nemačkoj, važnoj ruti za transport sirovine i goriva, zatvoreni su za teretni promet.

Suša u Rusiji

Zbog velike suše u Rusiji, tamo je smanjena prognoza za ovogodišnje žitarice, za 2,7 odsto, na 130,9 mil. t, piše APK Inform

Smanjena je i prognoza izvoza žitarica u sezoni 2024./25., za 1,5 odsto, na 58,2 miliona tona. 

Dobro stanje u SAD i Australiji

Do značajnog pada cena žitarica i soje došlo je i u SAD-u, delom zbog snažnog pada cena nafte. Na sve utiče žetva pšenice koja je već počela i velikog intenziteta setve kukuruza i soje. 

Izveštaj USDA o napretku i uslovima setve i žetve objavljen u ponedeljak uveče pokazuje da je stanje obećavajuće što je dodatno snizilo cene. 

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

U Australiji su objavljene službene procene proizvodnje za 2024. sa blagim padom uljane repice za -0,3 miliona tona na 5,4 mil. t. Tamo je žetva pšenice za ovu sezonu povećana za +3,1 mil. t na 29,1 mil. t, a ječma za +0,7 mil. t na 11,5 mil. t.

Očekuje se žetva viša za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu i mogla bi biti još veća ako trenutni vremenski uslovi potraju.


Tagovi

Tržište žitarica Tržište uljarica Poplave Stanje na berzama Cene žitarica Cene kukuruza Cene pšenice


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB