Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti duvana
  • 16.11.2019. 12:00

Virus bronzavosti paradajza na duvanu i kako ga se rešiti

Virus bronzavosti paradajza na duvanu može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Foto: Julijana Radenković
  • 363
  • 26
  • 0

Ova bolest spada u najštetnije koje se mogu javiti na duvanu. Njegovo prisustvo smanjuje prinos duvana, a naročito utiče i na kvalitet duvanskog lišća. Takav duvan dobija nižu cenu jer se drastično smanjuje klasa listova. Može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Berba duvana u Sremu kasni dve nedelje

Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana

Kod biljaka u polju javljaju se u početku krupne prstenaste pege. Na nervima liski u početku javlja se žutilo, koje kasnije prelazi u nekrozu. Zaraza može biti sistematična i tada vršno lišće poprima sivo zelenu boju sa karakterističnom naboranošću za viroze, jer glavni nerv zaostaje u porastu, dok se ostali delovi liske normalno razvijaju. Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana.

Virusi, put u biljno tkivo pronalaze kroz oštećenja nastala od tripsa (Thrips tabaci). Nakon 2-4 dana posle dejstva tripsa simptomi su vidljivi, a virus se širi kroz biljno tkivo preko sprovodnih sudova ksilema i floema. Topli i sušni periodi tokom vegetacije, a kakvi su bili zadnjih sezona, pogoduju širenju tripsa, a samim tim i virusa bronzavosti paradajza na duvanu, pojašnjava Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Šabac.

Da li je proizvodnja duvana isplativa?

Preventivne mere daju najbolje rezultate 

Osnovna mera borbe protiv ove bolesti je suzbijanje vektora prenosioca Thrips tabaci, a to počinje još u rasadniku. Rasad duvana ne proizvoditi blizu povrtarskih biljaka, kao što su biljke iz familije Solanaceae - paradajz, paprika i drugih osetljivih biljaka.

Preventivne mere borbe poput: primene plodoreda, gajenje otpornih sorti i uništavanje korova, daju najbolje rezultate. Praćenjem populacije tripsa utvrđuje se potreba i vreme prskanja duvana insekticidima.


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Duvan Virus bronzavosti paradajza na duvanu Prinos duvana Prstenaste pege Thrips tabaci Slavica Maksimović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

,,Све док моја газдарица не оздрави, овде ја чувам”.
Село Стрезовце, Косово и Метохија.
#RuralFoto # Životinje