Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti duvana
  • 16.11.2019. 12:00

Virus bronzavosti paradajza na duvanu i kako ga se rešiti

Virus bronzavosti paradajza na duvanu može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Foto: Julijana Radenković
  • 394
  • 26
  • 0

Ova bolest spada u najštetnije koje se mogu javiti na duvanu. Njegovo prisustvo smanjuje prinos duvana, a naročito utiče i na kvalitet duvanskog lišća. Takav duvan dobija nižu cenu jer se drastično smanjuje klasa listova. Može se javiti kako na rasadu, tako i na otvorenom polju. Rasad se slabo razvija, listovi su naborani dok se kasnije javlja nekroza i nakon toga propadanje.

Berba duvana u Sremu kasni dve nedelje

Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana

Kod biljaka u polju javljaju se u početku krupne prstenaste pege. Na nervima liski u početku javlja se žutilo, koje kasnije prelazi u nekrozu. Zaraza može biti sistematična i tada vršno lišće poprima sivo zelenu boju sa karakterističnom naboranošću za viroze, jer glavni nerv zaostaje u porastu, dok se ostali delovi liske normalno razvijaju. Simptomi su najizraženiji na vrhovima biljaka duvana.

Virusi, put u biljno tkivo pronalaze kroz oštećenja nastala od tripsa (Thrips tabaci). Nakon 2-4 dana posle dejstva tripsa simptomi su vidljivi, a virus se širi kroz biljno tkivo preko sprovodnih sudova ksilema i floema. Topli i sušni periodi tokom vegetacije, a kakvi su bili zadnjih sezona, pogoduju širenju tripsa, a samim tim i virusa bronzavosti paradajza na duvanu, pojašnjava Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe (PSSS) Šabac.

Da li je proizvodnja duvana isplativa?

Preventivne mere daju najbolje rezultate 

Osnovna mera borbe protiv ove bolesti je suzbijanje vektora prenosioca Thrips tabaci, a to počinje još u rasadniku. Rasad duvana ne proizvoditi blizu povrtarskih biljaka, kao što su biljke iz familije Solanaceae - paradajz, paprika i drugih osetljivih biljaka.

Preventivne mere borbe poput: primene plodoreda, gajenje otpornih sorti i uništavanje korova, daju najbolje rezultate. Praćenjem populacije tripsa utvrđuje se potreba i vreme prskanja duvana insekticidima.


Povezana biljna vrsta

Duvan

Duvan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duvan se dobro prilagođava klimi i zemljištu, ali se prema uslovima gajenja menjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duvan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Duvan Virus bronzavosti paradajza na duvanu Prinos duvana Prstenaste pege Thrips tabaci Slavica Maksimović

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada koka zaluta u komšiluk onda gazdarica mora da je vrati.