Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelenišno đubrivo
  • 22.01.2023. 10:00

Zelenišno đubrivo: Jeftinije od stajskog i dobro za sve tipove zemljišta

Zelenišno đubrivo je značajno kao zamena za stajnjak, ali i kao odlična mera konzervacije zemljišta protiv erozije.

Foto: Depositphoto/SOE10
  • 1.183
  • 142
  • 0

Zelenišno đubrivo je zelena masa biljaka koja se zaoravanjem unosi u zemljište. Vreme korišćenja biljaka koje se koriste je, kako kaže savetodavac u Poljoprivredno savetotodavnoj stručnoj službi Niš Ivan Rangelov, u fenofaza razvoja kada je najveća produkcija zelene mase i organske materije, a to je najčešće fenofaza kraja cvetanja za žitarice i trave, ili formiranje mahuna kod leguminoznih biljaka.

Biljke koje se koriste za zelenišno đubrivo treba zaorati na dubinu od 20 cm. Prethodno treba obaviti valjanje i sitno seckanje tanjiračom kako bi se moglo lakše zaorati zelena masa i kasnije obavilo brže razlaganje. U sve većem nedostatku stajnjaka, ovo đubrivo je značajno kao njegova zamena, ali i kao odlična mera konzervacije zemljišta protiv erozije.

"Zelenišno đubrivo ima slično delovanje kao stajnjak u povećanju organske materije u zemljištu, odnosno održanja plodnosti zemljišta i njegova vrednost je približno kao unos 30.000 kg/ha stajskog đubriva", kaže Rangelov.

Jeftinije, a slično stajskom

Korišćenje zelenišnog đubriva je neograničeno prema tipovima zemljišta, prema nagibu terena i dosta jeftinije u odnosu na stajsko djubrivo. Ovo đubrivo se dobija zaoravanjem mase zelenih biljaka kada dostignu najveću biomasu, a to je obično u fazi punog cvetanja. Na površinama koje su namenjene za sadnju voćarskih kultura ili na već podignutim voćnim zasadima može da se obavi zelenišno đubrenje ili pred podizanje zasada ili u toku iskorišćavanja u međurednom prostoru.

Prednosti zelenišnog đubrenja

"Setvu odgovarajućih vrsta za zelenišno đubrenje prilagoditi tipovima zemljišta, nadmorskoj visini i mogućnostima korišćenja istih", kaže savetodavac i dodaje da izbor i vreme setve biljaka za ovo đubrenje treba obaviti prema sledećim bitnim činiocima.

Na siromašnim i peskovitim zemljištima:

  • uljana repica - setva u oktobru, a zaoravanjem u aprilu;
  • grahorica (maljava) u smeši sa ovsom - setva u septembru ili u oktobru, a zaoravanje krajem aprila;
  • stočni grašak sa smešom ovsa ili raži - setva u julu i avgustu, a zaorava se kada su kod raži i ovsa više od 50 odsto biljaka u cvetu, a stočni grašak u formiranju mahuna;
  • kokotac (beli i žuti) - setva u jesen ili proleće, zaorava se u punom cvetu;
  • lupina (žuta i plava) - setva u martu ili julu, a zaorava se kada je većina biljaka u punom cvetu.
Stočni grašak se zaorava u fazi formiranja mahuna (Foto: Wikimedia commons/ Betty Cai)

Na težim zemljištima :

  • crvena detelina - setva u septembru ili maju, a zaorava se u septembru ili maju;
  • heljda - setva u aprilu ili julu, a zaorava se u avgustu ili septembru;
  • ozimi stočni grašak u smeši sa ovsom ili raži - setva u avgustu, a zaorava se u junu ili julu;
  • facelija - setva u maju i junu, a zaorava se u fazi punog cvetanja.

Zeleni plug

Podsetimo, ove biljke svojim korenjem prave zemljište propusnim što poboljšava pristup vlage i vazduha. Zbog toga ih još nazivamo "zelenim plugom". Osim poboljšanja karakteristika zemljišta, vraćaju se organske materije u vidu zelene mase pri čijoj razgradnji nastaje humus. Snabdevamo zemlju mineralnima. Pravim izborom useva, zemljište možemo da obogatimo određenim mineralima i drugim materijama i eliminisati trenutne nedostatke. Kada je ono teško i zbijeno, potrebno je posejati biljne vrste koje imaju snažan koren koji će da ga učini propusnim i pogodnijim za obradu i uzgajanje.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Zelenišno đubrivo Ivan Rangelov Zaoravanje biljaka Tanjiranje Biomasa Zeleni plug


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.