Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja humusa
  • 21.01.2022. 07:30

Jeftino i brzo proizveli veštački humus: Ponaša se kao prirodni

Istraživači sa nemačkog instituta Max Planck su uspeli stvoriti humus po ubrzanom procesu. Zašto je to važno?

Foto: Depositphotos/simply
  • 275
  • 89
  • 0

Poljoprivreda je u stalnoj potrazi kako da očuva i poboljša kvalitet zemljišta. U svetu je dve milijarde hektara poljoprivrednog zemljišta degradirano, a najviše mu nedostaje organske materije, humusa. On je odgovor na mnoge izazove koji se postavljaju pred poljoprivredu i budućnost planete. Njegovo stvaranje je dugotrajan i složen proces, a istraživači su uspeli da stvore veštački, koji bi mogao da poveća plodnost zemljišta, očuvanje ekosistema, skladištenje karbon dioksida i vode.

Istraživači sa Max Planck Instituta za koloide i interfejs u Potsdam-Golmu (Nemačka) razvili su proces za proizvodnju humusnih materija u laboratoriji, navodi Agrarheute.

Moramo biti brži od prirode

Sve je veća potražnja za obradivim površinama i pašnjacima, a istovremeno je sve veća degradacija zbog erozija, nedostatka vode, viška soli.

"S obzirom na sve lošiji kvalitet zemljišta u svetu, moramo biti brži od prirode, jer će za nekoliko godina biti potrebno nahraniti 10 milijardi ljudi, a mora se prevazići i klimatska kriza", izjavio je profesor Markus Antoneti, direktor Max Planck Instituta.

Degradacija je sve veća (Foto: Depositphotos/stokkete)

Humus nastaje raspadanjem organske materije i ponekad su potrebne godine da se on izgradi. Reč je o vrlo složenim molekulama u kojima je vezan ugljenik. Ima vrlo pozitivnih učinaka i u stanju je poboljšati zemljište strukturno i hemijski.

Veštački humus: Jeftin i brz proces 

Kroz brojne eksperimente istraživači su pronašli način da proizvedu humusne materije za pola dana uz pomoć toplote, visokog pritiska i baze koju su sačinjavali: organski otpad (lišće, kora, zeleni otpad) i pepeo. Proizvod koji su dobili ponaša se kao humus.

Antoneti kaže da je proces jeftin i odvija se uz odgovarajuće upravljanje temperaturom i pritiskom, kao i drugih parametara. Veštačke humusne materije poboljšavaju zemljište kao prirodni i donose velike prednosti.

Kako obnoviti humus?

"Dve milijarde hektara obradivog zemljišta treba dve milijarde tona humusnih materija koje bi mogle da vežu do 350 milijardi tona CO2 popravkom biologije zemljišta", kaže Antoneti zaključivši da je tu količinu čovečanstvo unelo u atmosferu u poslednih deset godina.


Tagovi

Humus Istraživanje Max Planck Institut Organske materije Degradacija zemljišta Zemljište Markus Antoneti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃