Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ibar i Zapadna Morava
  • 27.08.2018. 16:00

U kraljevačkim rekama sve manje ribe

Dve najveće reke koje protiču kroz Kraljevo su Zapadna Morava i Ibar. Pored ribnjaka, kojih je sve veći broj, ove dve reke najznačajniji su izvor ribe za stanovnike ovog grada. U razgovoru sa dvojicom dugogodišnjih ribolovaca, saznali smo da je u ovim rekama ribe sve manje, a da je razlog za to pre svega ljudski faktor.

Foto: Goran Knežević
  • 1.330
  • 43
  • 0

Naši sagovornici su dugogodišnji pecaroši na kraljevačkim rekama. Ljudskim nemarom došlo je do promene klime koja je uticala na celokupan biljni i životinjski svet, osim toga ljudski faktor je takođe krivac i za sve veću zagađenost reka. U razgovoru sa kraljevačkim pecarošima saznali smo da su ljudi nemilosrdni, pa osim zagađenja, imamo i prekomerno izribljavanje. S obzirom ne to da su dugo vremena proveli pecajući, pitali smo ih koje su to promene u poslednjih par godina nastale u na dve najveće kraljevačke reke.

Deset puta manje ribe nego pre devedesetih

Goran Knežević (52) je prvu ribu upecao sa dve godine i od tada ribari na reci Zapadnoj Moravi, godinama na jednom istom mestu. S obzirom na to da se već pet decenija bavi ribolovom, kaže da se posle devedesetih godina i ratova riblji fond drastično smanjio. Međutim, za smanjenje ribe u Moravi poslenjih godina kriv je isključivo ljudski faktor, koji nekontrolisano izlovljava ovu reku.

Goran
Najbolji ulov  - som od 28 kg

"Bavim se isključivo sportskim ribolovom. Svaku ribu ispod 3,5 kg vraćam u vodu. Ribe je sve manje, čak deset puta manje u odnosu na period pre rata. Mislim da je krivac ljudski faktor, a ne zagađenost reke. U Zapadnoj moravi žive som, šaran i štuka. Moj najbolji ulov je som od 28 kg", objašnjava naš sagovornik.

Na Ibru problem zagađenost, mreže, ali i kormorani

Naš drugi sagovornik je Dragan Mrvić (29), koji najčešće peca na Ibru. Iz razgovora sa njim može se primetiti da je ribarenje na Ibru različito od onog na Zapadnoj Moravi. On peca od svoje devete godine i kaže da je u poslednjih pet, šest godina ribe sve manje. Kao razloge za to navodi zagađenost, korišćenje mreža, ali i kormorane koji se hrane ribom.

Istrebljivanje ribe u Ibru i Zapadnoj Moravi

O specifičnostima ribarenja na reci Ibar kaže: "Nemam neko posebno mesto gde pecam, to imaju šarandžije na Zapadnoj Moravi. Ovde uglavnom stane gde ko hoće. Na Ibru najviše ima skobalja, šilje, deverika, pretežno bele ribe. Moji najveći ulovi su na prvom mestu som od 11,4 kg, zatim od sedam i od pet kilograma".

Važno je reći da su ove dve reke ne samo stanište raznih vrsta riba, već se voda iz njih koristi za piće, navodnjavanje i napajanje stoke. Često se može videti otpad koji pluta ovim rekama, tako da smo sami krivi za njihovo, odnosno sopstveno, degradiranje.


Tagovi

Riba Ibar Zapadna Morava Kraljevo Pecanje Goran Knežević Dragan Mrvić Zagađenost reka


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u