Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam u Mostaru
  • 06.04.2022. 16:00
  • Mostar, Bosna i Hecegovina

Mostarski sajam: Srpske firme osvajaju bosansko tržište

Pod okriljem Privredne komore Srbije i RAS-a na sajmu u Mostaru predstavilo se 18 srpskih firmi. Razgovarali smo sa predstavnicima Tigra, Klasa i kompanije Nedeljković.

Foto: Vedran Stapić
  • 221
  • 13
  • 0

Na mostarskom Međunarodnom sajmu privrede, 23. po redu, na 30.000 m2 izložbenog prostora predstavlja se 800 izlagača iz 20 zemalja regiona i EU. Među njima se nalazi i 18 srpskih kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, metalske, tekstilne, hemijske i industrije prerade drveta, pod okriljem Privredne komore Srbije i RAS-a, koja na ovom sajmu učestvuje već peti put zaredom. 

Od gumenog opanka do radnih čizama

Među brojim izlagačima sa našeg prostora našla se i pirotska kompanija "Tigar" AD, poznata po proizvodnji gumene obuće sa kapacitetom od 3,5 miliona proizvoda godišnje. Prvi put se predstavljaju u Mostaru.

"Imamo dugi niz godina saradnje sa zemljama iz bivše Jugoslavije. Bosna nam je uvek bila interesantna, sarađivali smo sa mnogim kompanijama, gde smo radili naš lovački program, a ovoga puta smo na sajmu predstavili našu rudarsku čizmu, koja se može koristiti i u drugim industrijama“, rekla je za Agroklub pomoćnik generalnog direktora Danijela Aleksov koja dodaje da ovo preduzeće za farmere ima u ponudi sve od gumenog opanka do radnih čizama sa raznim postavnim materijalima.

Predstavnici kompanije "Tigar" na Mostarskom sajmu

Od kompletne proizvodnje "Tigra", obuća obuhvata 75 odsto, dok od toga 75 odsto se izvozi.

Čeka se promena odluke o zabrani izvoza

Svoju ponudu predstavilo je i preduzeće DPS Klas Group Šabac, takođe prvi put u Mostaru. Mogu se pohvaliti kapacitetom mlevenja pšenice do 500 tona dnevno, a godišnje čak do 145.000 tona.

"Bosna je veoma važno tržište u našem izvozu. Od ukupne proizvodnje na izvoz ode 25 odsto, a za Bosnu 4.000 tona godišnje što je četiri odsto ukupnog prihoda. Zbog jake konkurencije nije lako ovde raditi", kaže direktor "Klas"-a Dejan Gašović i ističe da rade da industrijskim kupcima: konditorskih i pekarskih proizvoda.

"Isporučujemo robu u vrećama od 25 kg i u cisternama", dodaje, kao i to da u ponudi imaju brašno tip 400, 500, 550, 700, 1.100.

Predstavnici kompanije DPS "Klas" iz Šapca

Na pitanje kako se nose sa trenutnim oscilacijama na tržištu, Gašević kaže da cena brašna kao berzanske robe zna da se promeni nekoliko puta u toku dana.

"U ovom trenutku je zabrana izvoza brašna i žitarica iz Srbije, ali očekujemo promenu odluke, kako bi mogli ponovo da izvoznimo na tržište Bosne i Hercegovine, ali i regiona."

MAP meso - budućnost prehrambene industrije

Interes da plasira suhomesnate proizvode, mesne prerađevine i sveže meso na bosansko tržište ima i Industrija mesa "Nedeljković" iz Šašinaca.

"Nastupamo zadnjih nekoliko godina na mnogim sajmovima i prisutni smo na bosansko-hercegovačkom tržištu, imamo distributere sa kojima radimo. Dosta nam je bitno da u budućnosti imamo veću saradnju zbog blizine dovoza robe, isporuke i asortimana koji posedujemo koji je jako prihvatljiv ovde", kaže direktor komercijale Brane Trninić i dodaje da se njihova roba tamo može naći pod istoimenim ali i brendom "N Food" koji će biti prisutan za nekih mesec i po dana, pogotovo u regiji Sarajeva.

Predstavnici kompanije "Nedeljković"

"Mi postajemo prepoznatljivi po svežem mesu u modifikovanoj atmosferi, takozvano MAP. To je budućnost u prodaji, gde meso ima održivost od sedam do 15 dana, zahvaljujući gasu koje se nalazi u pakovanju", kaže Trninić.

Rast robne razmene u našu korist

U poslednjih deset godina bilateralna robna razmena između Srbije i BiH se udvostručila, karakteriše je stalan rast i suficit na našoj strani, impresije su Privredne komore Srbije. U 2021. godini spolјnotrgovinska razmena povećana je za oko 600 miliona evra i dostigla je iznos od 2,34 milijardi evra, što je za 34,34 odsto više nego prethodne godine.

Izvoz robe iz Srbije u BiH porastao je za 352 miliona evra, za 29,11 odsto i dostigao je 1,562 milijarde evra, dok je u 2020. godini vredeo 1,209 milijardi evra, a vrednost uvezene robe u 2021. godini povećana je za 247 miliona evra - za 46,36 odsto i iznosila je 779,7 miliona evra. Saldo razmene u 2021. godini je pozitivan, na strani Srbije i iznosi 782,3 miliona evra, što je za 105,2 miliona evra više, u poređenju sa 2020. godinom.

U 2021. godini skoro 7.700 privrednih subjekata poslovalo je sa partnerima u BiH.

Nakon dve godine pauze uzrokovane pandemijom virusa korona, Međunarodni sajam privrede u Mostaru za posetioce drži otvorena vrata do subote, 9. aprila, od 10:30 do 18:30 sati, odnosno do petka, dok je zadnji dan, u subotu sajam otvoren do 16 sati.


Foto prilog


Tagovi

Međunarodni sajam privrede Mostar Srpske firme Izvoz Kompanija Tigar Mesna industrija Nedeljković DPS Klas group Danijela Aleksov Brane Trninić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/