Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 11.08.2023. 09:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Turija, Srbobran

Kako redukovana obrada zemljišta utiče na prinos - otkriva Väderstad

Smatramo da je zemljište živ organizam i trudimo se da poboljšamo biološki svet u zemljištu. Shvatili smo da mineralno đubrivo nema najveći uticaj na naš prinos nego humus u našim zemljištima, objasnio je regionalni predstavnik Väderstad-a Tamaš Rak.

Foto: Đorđe Simović
  • 982
  • 126
  • 1

Nakon sedam godina direktnog zastupništva u Srbiji, predstavnici Väderstad-a su u Turiji po prvi put organizovali Dan polja. Prema njihovim rečima, može se očekivati da će ovakve manifestacije, osim Bačke, biti upriličene i u Banatu i u Sremu. I što je možda važnije, na različitim tipovima zemljišta.

U Turiji se okupilo oko tristotinak poljoprivrednika, a ono što raduje je da je među prisutnim bilo i dosta mladih. O tome šta su imali priliku da vide za Agroklub je govorio regionalni predstavnik Väderstad-a u Srbiji Tamaš Rak.

Cilj manifestacije je upoznavanje sa mogućnostima mašina, kaže Rak

"Danas smo u radu prikazali devet naših mašina: tri kratke tanjirače, dva kultivatora, setvospremač, dve žitne i kukuruznu sejalicu. Cilj manifestacije je da budući korisnici upoznaju sa mogućnostima mašina, konceptom i načinom obrade zemljišta", kaže Rak.

Obrada zemljišta bez oranja

Dobro je da se osim tradicionalnog SPIT-a organizuje sve više manifestacija na kojima mahanizacija može da se vidi u radu.

"Mi promovišemo način obrade zemljišta bez oranja. Redukovanu obradu kao održiv način obrade tla. Smatramo da je zemljište živ organizam i trudimo se da poboljšamo biološki svet u zemlji. Da što više sačuvamo huminske kiseline, a samim tim i humus. Shvatili smo da mineralno đubrivo nema najveći uticaj na prinos nego humus u našim zemljištima."

Izložene su i kratke tanjirače

Na Danu polja kompanije Vaderstad prikazane su mašine: NZ Mounted, Carrier 500, Carrier XL525, Carrier XT525, Cults 350, TopDown 300, Rapid 300C, Spirit 400S, Tempo T.

Posao mora da se uradi sa mašinama velikih radnih učinaka

Pomoć države za nabavku mehanizacije ove godine kasni, a sve to utiče i na prodaju mehanizacije. To pogađa i ćerku kompanije Väderstad na tržištu Srbije.

"Jako nam je teško kao dristributeru premijum brenda višeg cenovnog ranga. Od godišnje prodaje mašina od 50 do 60 odsto je ostvareno uz pomoć subvencija i od njih drastično zavisimo. Zato jedva čekamo da zaživi IPARD 3 program pošto imamo puno zainteresovanih za kupovinu mašina", kaže naš sagovornik.

Manifestaciju je propratilo tristotinak posetilaca

Rak dodaje da promovišu održivu obradu zemljišta pošto je izvesno da se zemljišni i klimatski faktori intenzivno menjaju poslednjih godina. A to zahteva i promenu načina razmišljanja. Sve su kraći intervali kada se kvalitetno mogu uraditi date mere. Väderstad-ove mašine u polja ulaze kada su uslovi dobri. Posao mora da se uradi u kratkom periodu sa mašinama velikih radnih učinaka. U sklopu svega toga potrebno je isključiti nepotrebne radne prohode.

Posetioci su na danu polja kao promo materijal dobili izuzetno bogato opremljene kataloge u kojima su detaljno predstavljene mašine koje su mogli da vide u radu.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se kompaniji Väderstad na jedan od niže navedenih kontakata!


Foto prilog


Tagovi

Väderstad Dan polja Tamaš Rak Redukovana obrada zemljišta Setvospremač Kultivator Sejalica Humus Biološki svet Zemljište Subvencije


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta