Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • SPIT
  • 24.07.2023. 14:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Kać

SPIT proslavio punoletstvo: Svoje umeće pokazalo 25 mašina

Zbog nevremena koje je pogodilo Vojvodinu, 18. po redu Smotra poljoprivrede, industrije i trgovine (SPIT) u Kaću je održana dan kasnije, nego što je bio prvobitni plan. Uprkos tome, SPIT je okupio brojne izlagače i nekoliko stotina posetilaca.

Foto: Facebook/KITE d.o.o
  • 220
  • 26
  • 0

Za mnoge poljoprivredne proizvođače iz Vojvodine SPIT u Kaću je jedina prilika da se na licu mesta upoznaju sa radom poljoprivredne mehanizacije i opreme, te da razmene i uporede svoja iskustva, kao i da se neposredno od zastupnika i proizvođača informišu o specifikacijama i mogućnostima traktora, kombajna i priključne mehanizacije.

"Svake godine posećujemo ovu manifestaciju, veoma smo zadovoljni i puno nam znači da vidimo mašine u radu. One sve imaju neku cenu, sve su u suštini kvalitetne, ali najbolje je da se vide kako rade i šta sve mogu i umeju. Tako možemo da vidimo da je to ono o čemu se priča, što fabrika kaže, ili je na terenu druga stvar", kaže Miodrag Gvozdenac, poljoprivredni proizvođač iz Čuruga.

Slaba kupovna moć poljoprivredne mehanizacije

Organizator ove manifestacije je dobro poznati Klub 100P Plus, koji broji više od 3.000 članova - poljoprivrednih proizvođača. Nevreme je, kažu, poremetilo organizaciju i održavanje događaja, koji ove godine obeležava punoletstvo.

Brojni izlagači i nekoliko stotina posetilaca na ovogodišnjem SPIT-u (foto: Z. Ljubojev)

"Očekivali smo kišu, ali ovakvu oluju nismo. Za mojih 65 godina ne pamtim ovakvo nevreme. U petak smo sve namestili, a onda je vetar nosio stolove, šatore, mobilni toalet se skroz raspao i delove smo pronašli na 800 metara udaljenosti. Srećom nije bilo grada i ništa od mehanizacije nije oštećeno. Pojedini izlagači su odustali jer je sve manje ljudi koji su u mogućnosti da kupe novu mehanizaciju i podrška države kroz subvencije je sve manja i manja", objašnjava Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100P Plus.

On je istakao da njihovo udruženje pokušava da edukuje farmere o pristupu novoj mehanizaciji, koja vrlo često zahteva niz obuka, čime se inače bave zastupnici koji tu mehanizaciju i prodaju.

"Moja porodica je 1982. godine kupila Zmajev dvoredni berač i ja sam morao da idem tri dana na obuku kako bi mi overili garanciju, iako sam završio srednju poljoprivrednu školu. Sada to ne postoji i poljoprivrednici 'teraju' mehanizaciju dok radi. Takođe, mislim da su i zaštitari zakazali jer se nisu dovoljno uključili u to kako da smanjimo upotrebu pesticida koristeći novu mehanizaciju."

Važno i zastupnicima i proizvođačima

Posetioci su imali prilike se upoznaju sa radom 25 mašina, koje su svoja umeća pokazala na delu oranice gde se manifestacija održala. Ovu jedinstvenu priliku ne propuštaju ni zastupnici ni proizvođači poljoprivredne mehanizacije i opreme, koji nastoje da kupcima predstave svoju ponudu i da im kroz praktičan prikaz rada na polju dočaraju mogućnosti mehanizacije.

Bogata ponuda

"Naša firma je osnovana 1954. godine i osnovao ju je moj deda, preuzeo tata i evo ja sam treća generacija koja se bavi ovim poslom. Nadam se da će i moji sinovi nastaviti ovu porodičnu tradiciju. Prioritet nam je domaće tržište, ali pored toga izvozimo i za Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bugarsku, a nedavno smo otvorili i tržište Slovenije. Prvi proizvod su nam bili špartači, zatim sve vrste drljača, podrivači, gruberi i poslednji proizvod nam je tanjirača“, objašnjava Branislav Tupanjac, vlasnik firme Mašinska radionica "Tupanjac" iz Futoga.

Ništa bez John Deere mašina

A kakav bi to SPIT bio, još i punoletan, da na njemu nema John Deere traktora i mehanizacije? Kompanija "Kite" DOO prisutna je na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, a ovoga puta izložila je četri traktora, jedan kombajn, balirku, prskalicu, telehendler, tifon...

Na SPIT-u se predstavio i John Deere (foto: B. Crnojački)

"Posebno bih želeo da istaknem John Deere kombajn T550 sa hederom John Deere 722X. To je najmoćniji John Deere slamotresni kombajn. Inače, varijabilni hederski sto je pre svega namenjen za žetvu uljane repice, ali može i za žito i ostale kulture. Osim toga izložili smo John Deere traktor 6130M koji je naš najveći traktor uz 6130R koji može da ide na IPARD i kao takav je veoma interesantan, jer se na jesen očekuje novi krug“, rekao je eksport menadžer i menadžer prodaje u kompaniji "Kite" DOO Goran Demko Rihter.

Pored toga, posetioci SPIT-a su mogli da se upoznaju sa rezervnim delovima, uljima i mazivima, pesticidima, mineralnim đubrivima, semenima, kao i sa ponudama banaka i osiguravajućih kuća. Održano je i predavanje na temu odabira opreme za obradu zemljišta u trake, koje je održao diplomirani inženjer u penziji Nikola Škrbić.


Tagovi

Spit Kać Smotra poljoprivrede Industrije i trgovine John deere Kite doo Tupanjac


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

KLUB 100P plus

Vladike Ćirića 33, 21000 Novi Sad, Srbija
tel: +381 (0) 21 3015 055, e-mail: office@agroplus.rs web: http://www.agroplus.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]