Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Väderstad
  • 20.05.2023. 13:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Gložan

Sejalica Väderstad Tempo T6 budućnost kvalitetne i sigurne setve

Sejalica Väderstad Tempo T6 predstavlja budućnost poljoprivrede i iskorak u svemu onome što se trenutno nudi na tržištu. U to se uverio i Janko Bohuš, koji je setvu na oko 1.000 hektara poverio upravo tim dvema mašinama tog proizvođača.

Foto: Väderstad, Facebook
  • 868
  • 146
  • 0

Janko Bohuš iz Gložana, vlasnik kompanije "Agroplod", obrađuje oko 1.000 hektara zemlje. Na oko 50 odsto zemljišta uzgaja kukuruz, 30 odsto pripada soji, a ostatak suncokretu.

Želeći da unaprede proizvodnju i smanje troškove, pre tri godine nabavili su prvu sejalicu Väderstad Tempo T6.

"Videli smo kod prijatelja u Begeču kako ta sejalica izgleda i kako radi. Tada smo počeli da se interesujemo za proizvođača Väderstad. Kada smo kupili videli smo da je napravljena od izuzetno kvalitetnog materijala. To je sejalica koja je napravljena za budućnost i ona predstavlja iskorak napred u svemu onome što se nalazi na našem tržištu", započinje priču Janko Bohuš.

Pre nego što su se odlučili za sejalicu Tempo T6 pogledali su i proučili i ostale sejalice koje su se nudile na tržištu. Nije im se, kaže, dopao stari sistem setve koja je podrazumevala okretanje setvenih ploča preko lanaca i celokupan mehanički sistem rada, koji je uglavnom je bio takav da se seme zalepi za setvenu ploču i da nakon popuštanja kompresije, vazduha, ono padne i pomoću gravitacije se smesti u zemlju.

"U toj brzini možete da izgubite sklop. One su na brzini od šest do sedam kilometara na čas bile prosečne. Uzimajući sve to u obzir došli smo do zaključka da je Tempo T6 iskorak i da ima drugačiji sistem, koji ne radi na vakuum nego na potisak. Ona je jako precizna i sa tim sklopom dobijate prinos", ističe Bohuš.

Pored setve i druge operacije

Sejalica Väderstad Tempo T6 ima mogućnosti da radi i druge operacije, koje ostale sejalice nemaju. Daje mogućnost da se ubacuju mikrogranule sa jednim aparatom, a da se sa drugim ubacuje đubrivo koje ide direktno ispod semena.

Uzimajući u obzir težinu sejalice i rezervoara za đubrivo, naš domaćin je agregatira traktorom jačine od 135 do 145 konjskih snaga.

"Bitno je da đubrivo ide ispod i da je na dobroj dubini, a ne tu kod semena kako se ne bi desilo da se prilikom klijanja oštetio deo semena ili korenovog sistema. Sa time je iskorišćenost tog mineralnog đubriva sto posto. Ono je u tom setvenom prostoru gde treba da bude za korenov sistem i nema površinskog gubljenja azota ili bilo kojeg minerala koji se ubacuje."

Radna brzina i do 14 km/h

Prosečna brzina sejalica je od šest do maksimalno osam kilometara na čas. Sa druge strane, Vädestad Tempo T6 radi brže, ali ne na uštrb kvaliteta. Za setvu kukuruza brzina ide od 12 do 14 km/h.

"Kada to uzmemo u obzir i sagledamo cene sejalica na tržištu, Tempo T6 možda jeste skuplja u startu, ali kad pogledate njen učinak ona je daleko jeftinija od svega što se nudi na tržištu. Naročito jer donosi bolji prinos, a samim tim i iznos zarade, koja pokriva investiciju", kaže naš domaćin.

Veliki učinak i uštede

Nakon prve, koju su prodali, jer nije imala dozatore za mineralno đubrivo, kupili još dve sejalice Väderstad Tempo T6, koje urade posao četiri dvanaestoredne sejalice. Svaka poseje po 500 hektara godišnje. Veći učinak podrazumeva i značajne uštede u gorivu, troškovima i vremenu.

"Mi Tempo T6 koristimo za kulture koje uzgajamo. Od prijatelja sam čuo da je ove godine koristio za setvu šećerne repe i da je prezadovoljan sklopom koji je dobio prilikom setve sa tom sejalicom", kaže Bohuš i dodaje da Tempo T6 omogućava ujednačeno nicanje.

Za ujednačenu dubinu

Osim klimatskih uslova, od izuzetnog značaja za dobar prinos je i ujednačena setva, koja podrazumeva ujednačenu dubinu i setvu u prostor u kojem je sačuvana vlaga, kako bi zrno imalo optimalne uslove za nicanje i rast.

Dubina setve zavisi od kulture i pripreme zemljišta, kao i od perioda setve

"Dubina setve zavisi od kulture i pripreme zemljišta, kao i od perioda setve. Što je setva kasnija to može da se seje dublje, jer tada imamo i vlagu i temperaturu zemljišta koja je sve veća. Prilikom određivanja dubine učestvuje i naš agronom. Standard je da soju sejemo na dubini do 3-4 centimetra, dok kukuruz sejemo na pet do šest centimetara."

Odlična kontrola setve

On dodaje da sejalica ima veoma dobru težinu i pritisak na bateriju, pomoću čega može da ubaci seme u tvrđi sloj zemljišta. Tada je priprema maksimalno plitka, kako bi se vlaga mogla maksimalno sačuvati i iskoristiti za nicanje biljaka.

"Ova sejalica ima odličnu kontrolu setve, doziranja đubriva, mikrogranula, sve se reguliše preko kompjutera, koji nam radi evo već treću godinu bez ijedne greške i reklamacije", zadovoljno objašnjava naš domaćin.

Idealna za prosečnog domaćina

Uzimajući u obzir težinu sejalice i rezervoara za đubrivo, naš domaćin je agregatira traktorom jačine od 135 do 145 konjskih snaga. Prilikom odabira veličine sejalice i broja redova, poljoprivrednici treba da se vode time koje površine obrađuju.

"U početku smo bili zabrinuti jer smo uzeli šestorednu, nismo bili sigurni oko kapaciteta i učinka. Sada kada je treća godina setve iza nas stvarno smo videli da je Vadestad Tempo T6 za prosečnog domaćina, koji radi nekoliko stotina hektara. Nema potrebe uzimati sejalicu sa osam redova, jer je učinak Tempo T6 nezamisliv“, zaključuje Janko Bohuš.

Za više informacija o ovom i ostalim modelima, obratite se kompaniji Väderstad na jedan od niže navedenih kontakata!


Tagovi

Tempo t6 Sejalica Gložan Agroplod Janko Buhuš Väderstad


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.


Partner

Väderstad d.o.o

Bikovački put 11a, 24000 Subotica, Srbija
e-mail: tamas.rakk@vaderstad.com web: https://www.vaderstad.com/rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D