Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 27.02.2021. 14:00
  • Pčinjski okrug, Biljača, Bujanovac

Cena jagnjadi dobra, ali stočari i dalje priželjkuju organizovan otkup

Kada bi bilo zagarantovanog otkupa odmah bi mogao da povećam postojeće stado za još 200 komada. Imao bih dovoljno hrane, a napravio bih i savremeniji ovčarnik, kaže Bajram Bećiri iz Biljače kod Bujanovca.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.287
  • 414
  • 0

Bajram Bećiri iz Biljače kod Bujanovca, vlasnik stada od preko 300 ovaca i jaganjaca ove februarske dane sa svoja dva radnika uglavnom provodi u štali kod ovaca pomažući im da na svet donesu mlade jaganjce. Ovako ovaj stočar provodi zimske dane u poslednjih 15 godina i ne žali se.

Kako nije mogao da se zaposli ni u jednoj fabrici u bujanovačkom kraju, jer su gotovo sve prestale sa radom, okrenuo ovčarstvu jer mu se u tom trenutku taj posao učinio isplativim. Otuda je postojeće stado ovaca u kome je dominirala domaća rasa belka proširio ovcama vitemberg rase koje je odmah umatičio i počeo da dobija subvencije od države.

Problem nedostatka smeštajnog prostora rešio u drugom selu

Novac od subvencije, ali i od prodaje mladih jaganjaca i ovaca, Bećiri je u početku ulagao u razvoj samog stada, izgradnju smeštajnih kapaciteta i obezbeđenju adekvatne hrane za njihovu zdravu ishranu. Međutim, kada je broj ovaca dostigao blizu 300 grla, ozbiljno se suočio sa nedostatkom prostora za smeštaj, ali i pašnjacima na kojima bi ih napasao.

Iako on u Biljači ima 20 hektara obradive zemlje u svom vlasništvu, nije mu padalo na pamet da tu gradi novi ovčarnik zato što ovcama nije mogao da obezbedi dovoljno pašnjaka. Pravo rešenje za svoj problem našao je tek kada je zašao dublje u atar sela Bratoselce udaljeno par kilometara od njegovog sela, a iz koga je većina Srba u potrazi za boljim životom odavno otišla.

Sa povećanjem stada, suočio se sa nedostatakom smeštajnog prostora

U ovom selu prepunom pašnjaka, zaprloženih njiva i kuća koje polako urastaju u korov, on je od jednog meštanina najpre uzeo pod zakup imanje, a potom i kupio kada je ustanovio da je našao idealnu ispašu i smeštaj za svoje stado. Napravio je i veliki ovčarnik za svoju stoku. Najveći problem su mu voda koju u rezervoarima dovozi iz bunara koji se nalazi u centru sela i loš put koji vodi u ovo selo. Pre par godina opštinske vlasti su organizovale nasipanje puta, pa njegove mušterije brže i lakše dolaze do njega da pazare ovce i jaganjce.

"Jaganjci koje su moje ovce ojagnjile u septembru prošle godine već su dostigli težinu od oko četrdeset kilograma i za njih se kupci već interesuju. Moji redovni kupci su i ljudi koji odlaze u hadžiluk u Saudijsku Arabiju i koji su u obavezi posle toga da obavezno u vreme proslave Bajrama zakolju po jednog ovna i meso podele siromašnima", kaže Bećiri i dodaje da u vreme proslave ovog praznika i sam zakoljem po dva ovna čije meso podelim ljudima koji nemaju i navodi da mu nije bitno kojoj veri pripadaju.

Mašta o zagarantovom otkupu

On nije nezadovoljan otkupnom cenom jaganjaca koja trenutno iznosi 2,2 evra po kilogramu žive vage. Kaže da je prošle godine iznosila 2,8, i da se nada da će rasti kako se potražnja bude povećavala. Očekuje i standardne kupce iz Novog Pazara i Šapca.

I pored toga što nema većih problema sa prodajom jagnjadi žali što na teritoriji Srbije još uvek nema organizovanog otkupa. Zato kad god do njega dođu vesti da će ga biti on ih sa posebnom pažnjom oslušne i duboko izanalizira u sebi.

Dobra prodaja, ali se nada organizovanom otkupu

"Kada bi bilo organizovanog otkupa ovaca i jaganjaca odmah bi mogao da povećam stado za još 200 komada. Napravio bih još jedan savremeniji ovčarnik za držanje ovaca. Uz redovnu ispašu mogao bih da im obezbedim i dovoljno hrane na 23 hektara zemlje koliko imam u svom vlasništvu u Biljači i Bratoselcu", kaže naš sagovornik i dodaje da bi uz otkup unapred mogao da planira proizvodnju, a rešio bi se i kupaca, kako kaže, koji uzgajivače ovaca umeju da ucene lošom otkupnom cenom.

Da li su pastiri nestali sa pašnjacima?

Kada priča o svojim planovima obavezno naglasi da ne bi mogao da gaji ovoliko stado ovaca bez svog ovčara koji je stalno pored njih, a koji kod njega mesečno sa hranom ostvaruje zaradu u visini od oko 500 evra. Dugo je on tragao za ovako kvalitetnim ovčarom jer niko u njegovom kraju nije želeo da čuva ovce za te pare iako su svi kandidati bili bez posla. 


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj ovaca Cena jagnjadi Otkup Bajram Bećiri Ovčarnik Pastir


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.