Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 12.02.2021. 16:00

Dok stočari čekaju subvencije da krenu u prolećne radove - predmet je i dalje "u obradi"

Krizu kao posledicu korone i prioritete budžeta, napominje, stočari razumeju, ali ne i komentare o pozitivnoj finansijskoj situaciji i efektima koje vlada postiže, dok poljoprivrednici čekaju na obećanu pomoć.

Foto: Bigstock/izikmd
  • 3.029
  • 1.081
  • 0

Biće ovih dana; iduće nedelje; posle Nove godine; predmet je u obradi; čim se završi administrativna obrada, biće vam poslato rešenje, samo su neki od odgovora koje stočari sa kojima smo razgovarali, na pitanje kada će im biti isplaćene subvencije, mesecima dobijaju od Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja.

Korona godina jeste donela kašnjenja, odlaganja i pomeranja nekih rokova za isplatu podsticaja, ali šta je sa onim iz 2019.?

Koliko dugo je predmet u obradi?

U Udruženju odgajivača ovaca Srbije od gotovo 300 članova, oko 80 odsto njih nije dobilo subvencije iz 2020. dok ostalih 20 odsto čeka na sredstva iz godine ranije.

Uzgajivači ovaca još uvek nisu dobili subvencije iz 2020. godine?

"To su subvencije po umatičenom grlu, 7.000 koje je trebalo da ovčari dobiju po jednom grlu. Do odgovora smo pokušavali mnogo puta da dođemo, ali i u Upravi za agrarna plaćanja i u Ministarstvu poljoprivrede uvek dobijemo isti - Predmet je u statusu obrade, dobićete rešenje čim prođe administrativnu obradu. To su klasični izgovori", smatra potpredsednik pomenutog udruženja Dejan Mladenović.

Nada?

Nedavno su, dodaje, dobili informaciju da će za 2020. do 25. februara biti isplaćeni svi podsticaji.

"To smo čuli i od ministra i od Uprave za agrarna plaćanja, ali tu istu priču smo čuli već dva puta, u septembru i krajem prošle godine. Nadamo se da će to ovog puta biti i realizovano."

Ali, i dalje ostaje pitanje - da li će sredstva iz 2019. ostati samo lepa želja i nada stočara?

"Mi smo se raspitali kod pravnika i advokata i saznali da svako ima prava da se žali pravnim putem i ubrza proces isplate, ali ukoliko nije prošlo više od 13 meseci, što znači da su oni koji su konkurisali za 2019. sada osuđeni na milost i nemilost. Po rečima nadležnih - biće, ali kada?", pita se ispred mnogih stočara Mladenović.

Pomoć u isplati na vreme

Kašnjenje sredstava mnogima otežava proizvodnju, posebno u periodu koji sledi, kada treba da izdvoje novac za seme, veštačko đubrivo, za troškove održavanja stada....

"Sve je to teško izdržati bez podsticaja. Generalno, položaj ovčara i drugih stočara nije na zavidnom nivou. Mi smo, kao udruženje, pokušali i neki izvoz da ostvarimo, ali nije lako zbog krize izazvane koronom. Država bi mogla da nam pomogne u vidu isplaćivanja subvencija na vreme. Uvek dolazimo u tu neku situaciju da škripi, država kasni sa isplatama, stočari ne mogu da opstanu i prodaju svoja umatičena stada i stoku."

Na kraju ništa nije bilo?

Mnogi članovi Udruženja "Agroprofit" takođe čekaju subvencije iz prethodne dve godine. One iz 2019. po kojima je trebalo da im po grlu bude uplaćeno 15.000, nije dobilo njih 186, dok za pomoć iz 2020. koja iznosi 20.000 po prodatom grlu tovne junadi čeka dvadesetak njih.

Za svako june dodatna premija od 20.000 dinara - otkupna cena 2,15 evra

"Imamo i desetak njih koji nisu dobili podsticaje za nabavku priplodnih grla u 2020. Molili smo i da se isplate podsticaji za krave, onih 40.000 dinara za tovne krave, jer su naši centri bili u problemu sa nabavkom kabaste hrane, morali su da kupuju, imamo pet takvih centara i nikome nije isplaćeno", kaža predsednik Udruženja "Agroprofit" Čedomir Keco i pojašnjava, da je to je oko 400-500 grla, iako nije mnogo pomoć bi bila od velikog značaja.

"Molili smo ministarstvo, govorili su biće i ništa na kraju nije bilo."

Pisali su resornom ministarstvu, kaže, više puta, a odgovor je svaki put bio - u narednim danima, sledeće nedelje...

Pitanja bez odgovora

Dodaje i da je situacija u tovnom govedarstvu sve teža uz objašnjenje da troškovi proizvodnje junadi i junećeg mesa, uz trenutne cene koncentrovane hrane, prelaze 1,98 evra.

"To, drugim rečima, znači da sada svaki naš proizvođač mora da vidi šta može biti očekujuća cena i gde neće imati gubitak. Oni koji su tu hranu ranije nabavili, završavaju tov sada i ne znaju šta će dalje, ako 'pak treba da nabave još, imaju veliku dilemu i zbog toga imamo mnogo odustajanja onih koji su prodali po niskim cenama", napominje Keco.

I krizu kao posledicu korone i prioritete budžeta, napominje, stočari razumeju, ali ne i komentare o pozitivnoj finansijskoj situaciji i efektima koje vlada postiže, dok poljoprivrednici čekaju na obećanu pomoć.

Počelo podnošenje zahteva za subvencionisanje tova u stočarstvu

"Proizvođači apsolutno ne razumeju o čemu se tu radi. Zrelo je sve za jednu ozbiljnu analizu utroška sredstava od 2019. godine do sada, šta su zaduženja, šta su mogućnosti. Troši se novac iz tekuće godine po tekućim uredbama. Ne postoji nigde stavka dug iz prošle godine, nego postoje sadašnja sredstva i dug koji nije ni prikazan u stavkama kao obaveza za isplatu."

A kada će sve subvencije iz 2019. i 2020. namenjene stočarima biti isplaćene, koliko je ukupno stočara dobilo podsticaje po konkursima za prethodne dve godine, iz kojih grana je interesovanje bilo najveće, nismo ni uspeli da saznamo. Do objave ovog teksta, naša pitanja upućena Ministarstvu poljoprivrede ostala su bez odgovora.


Tagovi

Subvencije Ministarstvo poljoprivrede Subvencije za tov Čedomir Keco Dejan Mladenović Subvencije u ovčarstvu Uprava za agrarna plaćanja


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.