Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hereford
  • 17.08.2020. 16:30

Hereford goveda: Uzgoj, matičenje, subvencije

Hereford je rasa prepoznatljiva po uzgoju u sistemu krava-tele. Za podsticanje gajenja ovih goveda dostupno je čak 10 konkursa, a potpisivanjem trojnih ugovora odgajivači stiču pravo da svako grlo upišu u glavnu matičnu knjigu ovih rasa.

Foto: WikimediaCommons/Jan Derk Remmers
  • 3.290
  • 614
  • 0

U Srbiji sve više raste zainteresovanost za uzgojem uvoznih rasa goveda koje se odlikuju visokom mlečnošću i/ili dobrim tovnim sposobnostima, a da su pritom zahvalne za uzgoj. Agroklub je dobio upit od čitalaca o hereford rasi - kako oni koji žele da se bave gajenjem ovih goveda mogu doći do više informacija o uzgoju, matičenju, kao i o ostvarivanju subvencija.

Kako se navodi u Glavnom odgajivačkom programu za tovne rase u govedarstvu 2020-2024 Instituta za stočarstvo u Beogradu, hereford vodi poreklo iz zapadne Engleske, a odlikuje se velikom sposobnošću za tov, velikom otpornošću i ranozrelošću.

Sistem uzgoja krava-tele najisplativiji u govedarstvu

Krave su izvanredno dobre majke, odgajaju dobro svoju telad uz istovremeno održavanje svoje kondicije. Prvo telenje hereford krava je u trećoj godini, jer se junice pripuštaju sa telesnom masom od 400 kg, odnosno u uzrastu od 17 do 25 meseci. Obično se planira da telenje bude od februara do aprila. Krave su dugovečne i mogu da se koriste u priplodu do svoje 14-15 godine života. Tovna junad ostvaruju dnevni prirast do 1.100 grama.

Kako se upisuju u matičnu knjigu?

U celokupnom matičnom zapatu u centralnoj Srbiji grla tovnih rasa učestvuju sa oko jedan odsto, sa tendencijom porasta populacije u narednom periodu. Hereforda za sada najviše ima na području Moravičkog okruga. Tovna grla u centralnoj Srbiji najčešće gaje u sistemu krava-tele, po čemu je ova rasa najpoznatija.

Više o odlikama hereford rase goveda možete saznati u odgajivačkom programu ispod teksta

Kako su nam odgovorili ispred Glavne odgajivačke organizacije (GOO) za goveda u AP Vojvodini, potpisivanjem trojnih ugovora (odgajivač, osnovna odgajivačka organizacija, regionalna odgajivačka organizacija) odgajivači stiču pravo da svako grlo tovnih goveda, koje ispunjava uslove iz Zakona i odgajivačkog programa, upišu u glavnu matičnu knjigu ovih rasa.

"Odgajivači kvalitetnih priplodnih goveda tovnih rasa se, na osnovu prijave za evidenciju odgajivača kvalitetnih priplodnih goveda, upisuju u evidenciju odgajivača, koju vodi Glavna odgajivačka organizacija", navodi rukovodilac Odeljenja za govedarstvo GOO dr Dobrila Janković.  

Za upis u glavni deo GME ženska kvalitetna priplodna grla (plotkinje) tovnih rasa treba da ispunjavaju sledeće uslove: 

  • da su obeležena (ID broj) i uredno i blagovremeno evidentirana u matičnoj evidenciji (Registar teladi);
  • sa udelom gena dominantne tovne rase od najmanje 75 odsto;
  • imaju puno poreklo za najmanje dve prethodne generacije predaka, i upisuju se u B deo glavne matične evidencije, dok se plotkinje kod kojih nije u potpunosti poznato poreklo za dve generacije predaka upisuju u C deo glavne matične evidencije;
  • da su prvi put otelena u granicama starosti od 24 do 40 meseci;
  • skladno razvijene saglasno tipu i standardu rase i ocenjena najmanje II klasom;
  • da podležu redovnoj kontroli zdravstvenog stanja, reproduktivnih i proizvodnih performansi.

Kako do subvencija?

Odgajivači mogu ostvariti podsticaje za kvalitetna priplodna muška i ženska grla tovnih rasa goveda u iznosu od 40.000 dinara. Uslov je da imaju najmanje tri kvalitetna priplodna grla.

Hereford rasa goveda je idealna za sistem krava-tele

Zainteresovani stočari za podsticaje u uzgoju hereford rase goveda imaju na raspolaganju čak 10 konkursa, počevši od konkursa za subvencije po pravilniku za krave dojilje, zatim za kvalitetna priplodna grla i tov junadi.

Dok u okviru mera ruralnog razvoja uzgajivači hereford rase mogu da apliciraju za podsticaje po pravilniku za organsku stočarsku proizvodnju, za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva - nabavku kvalitetnih priplodnih grla, za investicije za nabavku novih mašina u stočarstvu, za izgradnju objekta za uzgoj životinja, za nabavku novog traktora, zatim na osnovu pravilnika za podršku mladim poljoprivrednicima, kao i na osnovu Uredbe o finansijskoj podršci kroz olakšan pristup korišćenju kredita.

Novčana sredstva pomoći su ograničena - ostali neka konkurišu za kredit?

"Po podacima iz evidencije Uprave za agrarna plaćanja, može se zaključiti da je rasa hereford veoma zastupljena u direktnim podsticajima u stočarstvu. Tako je po Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za krave dojilje u 2019. godini podneto ukupno 44 zahteva. Od tog 23 zahteva za 574 grla se odnosi upravo na ovu rasu", navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede Agroklubu.

Potrebna dokumentacija

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu od 1. februara do 31. jula tekuće godine za grla uključena u proizvodnju od 1. jula prethodne kalendarske godine do 30. juna tekuće kalendarske godine. Uz obrazac zahteva podnosi se zapisnik o održanoj selekcijskoj smotri, overen od strane osnovne, regionalne i glavne odgajivačke organizacije i spisak grla za koja se podnosi zahtev za podsticaj.

Hereford - goveče koje i vrbove grane pretvara u ukusno meso

Kako saznajemo još od Jankovićeve, Osnovne odgajivačke organizacije podnose Glavnoj odgajivačkoj organizaciji zahtev za overu izvoda iz glavne matične evidencije, kao i izvod iz glavne matične evidencije za kvalitetna priplodna grla tovnih rasa za koja se podnosi zahtev. Osnovna odgajivačka organizacija, ili odgajivač, podnosi Upravi za agrarna plaćanja zahtev za podsticaje za kvalitetna priplodna grla i izvod iz Glavne matične evidencije, overen od strane Glavne odgajivačke organizacije.

Odgajivači se o nabavci goveda hereford rase, kao i tehnologiji uzgoja i matičenju grla, mogu informisati kod odgajivača tovnih rasa goveda, osnovnih odgajivačkih organizacija, regionalnih odgajivačkih organizacija, glavne odgajivačke organizacije, kao i na odgovarajućim portalima.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Hereford Tovna goveda Sistem krava tele Odgajivački program Subvencije Konkursi za goveda Glavna odgajivačka organizacija Dobrila Janković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...