Pre uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz, kaže stručnjak za stočarstvo iz Čačka Nebojša Brajović.
Objekti za držanje ovaca imaju zadatak da ostvare što bolju zašitu od padavina i vetrova. Objekti za ovce se po pravilu grade kao lake građevine koje mogu da budu od raznih materijala. Objekti služe za držanje ovih životinja u toku one polovine godine, kada su vremenske prilike lošije, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Čačak Nebojša Brajović.
Tada se redovno formiraju grupe ovaca sa po oko 10 grla u grupi. Time se omogućava da se ovce jagnje u istim boksovima u kojima borave, postiže se veća preglednost, troši se manje vremena za obavljanje tekućih poslova oko njih. Podsetimo, na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za jagnje je potrebno 0,35m².
Kako bi objekat naše farme bio pogodan za zimski boravak ovaca u njemu, neophodno je da u toku letnjih meseci uradimo pripremu koja se sastoji u popravci krova, zidova, podova, prozora, vrata, dotrajale opreme poput pregrada, jasala, pojilica i drugo, nabraja čačanski stručnjak.
Posle toga treba izđubriti i detaljno očištiti, a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova, podova i opreme. Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od oko pet kilograma po metru kvadratnom, preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci i formira se debeo sloj koji dobro upija mokraću, te u ovčarniku nema vlage.
Temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.
Pre uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz ali su veoma osetljive na povećan procenat vlage kako u vazduhu u ovčarniku tako i u prostirci. Uspeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i načina njenog pravilnog korišćenja, ističe Brajović.
Izvori
Tagovi
Autorka