Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarnik
  • 04.11.2023. 10:00

Kako pripremiti ovčarnik za zimu?

Pre uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz, kaže stručnjak za stočarstvo iz Čačka Nebojša Brajović.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.853
  • 145
  • 0

Objekti za držanje ovaca imaju zadatak da ostvare što bolju zašitu od padavina i vetrova. Objekti za ovce se po pravilu grade kao lake građevine koje mogu da budu od raznih materijala. Objekti služe za držanje ovih životinja u toku one polovine godine, kada su vremenske prilike lošije, navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Čačak Nebojša Brajović.

Tada se redovno formiraju grupe ovaca sa po oko 10 grla u grupi. Time se omogućava da se ovce jagnje u istim boksovima u kojima borave, postiže se veća preglednost, troši se manje vremena za obavljanje tekućih poslova oko njih. Podsetimo, na jednu ovcu bi trebalo najmanje 1,5m² unutrašnje površine, a optimalno je 3m². Za jagnje je potrebno 0,35m². 

Obezbediti dovoljno prostora

Kako bi objekat naše farme bio pogodan za zimski boravak ovaca u njemu, neophodno je da u toku letnjih meseci uradimo pripremu koja se sastoji u popravci krova, zidova, podova, prozora, vrata, dotrajale opreme poput pregrada, jasala, pojilica i drugo, nabraja čačanski stručnjak.

Dezinfekcija i obezbeđivanja hraniva

Posle toga treba izđubriti i detaljno očištiti, a na kraju obaviti dezinfekciju svih zidova, podova i opreme. Pod ovčarnika se obilno zastire slamom u količini od oko pet kilograma po metru kvadratnom, preko koje se kasnije talože ovčiji brabonjci i formira se debeo sloj koji dobro upija mokraću, te u ovčarniku nema vlage.

Pripremiti dovoljno hrane

Temperatura u ovčarniku treba da bude od pet do 10°C kada su životinje u njemu. Za sasvim mladu jagnjad je potrebno nešto viša temperatura, jer su osetljiviji na hladnoću. One ne podnose visoku temperaturu, a u većini slučajeva ih ne treba držati u betonskim objektima jer su sklone pojavi raznih oboljenja.

Pre uzimaljavanja ovaca potrebno je obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje. Ovce pri dobroj ishrani lako podnose hladnoću pa i veći mraz ali su veoma osetljive na povećan procenat vlage kako u vazduhu u ovčarniku tako i u prostirci. Uspeh u prezimljavanju ovaca zavisi najviše od kvaliteta pripremljene hrane i načina njenog pravilnog korišćenja, ističe Brajović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovčarnik Boksevi za ovce Hrana za ovce Nebojša Brajović Temperatura u ovčarniku Dezinfekcija ovčarnika


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...