Pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije i smanjiti njihov kvalitet. Kako obezbediti da snesena budu što čistija?
Jaja su jedan od najosnovnijih i najrasprostranjenijih prehrambenih proizvoda širom sveta, a uskoro će se naći i na prazničnom stolu - bilo kao obična kuvana, ruskoj salati, kolačima ili kakvom drugom delikatesu.
Iako nam se čini higijenski ispravno, pranje jaja može povećati rizik od kontaminacije i smanjiti njihovu sigurnost i kvalitet. Spoljna ljuska sadrži poroznu membranu koja ih štiti od bakterija i drugih mikroorganizama. Pranje može narušiti ovu zaštitu i omogućiti bakterijama prodiranje kroz ljusku, što može dovesti do kontaminacije, gubitka vlage i smanjenja kvaliteta jajeta.
Mobilni kokošinjci su pravi hit u svetu, možete ih sami napraviti
Osim toga, moguće je i brže kvarenje, naročito ako se nakon pranja duže vreme skladište.
Zato je najbolje sprečiti da dođe do zaprljanja izmetom i drugom nečistoćom koja, ako se nađe na jajetu, može i odbiti kupce. Evo sedam saveta:
1. Redovno čistite gnezda kako biste uklonili prljavštinu i izmet. Čista gnezda smanjuju rizik od prljavih jaja;
2. U gnezdima koristite materijale poput slame i piljevine;
3. Kokama osigurajte i kutiju sa peskom za "kupanje na suvo", u kojoj će se čistiti od grinja, ali i druge prljavštine;
4. Obezbedite im dovoljno prostora u kokošinjcu kako biste izbegli prenatrpanost i stres životinja. Po ptici je potrebno tri kvadratna metra, a potrebno je najmanje jedno gnezdo veličine jednog kvadrata na sedam kokošaka;
5. Hranite kokoške uravnoteženom, kvalitetnom hranom kako biste osigurali da jaja imaju čvrstu ljusku i manje šanse da se prljaju;
6. Redovno sakupljajte jaja, ubrzo nakon što ih kokoške snesu, da što kraće vreme stoje u gnezdu gde su izložena prljavštini;
7. Redovno proveravajte zdravlje živine kako biste sprečili bolesti koje mogu uticati na kvalitet jaja.
U slučaju da dođe do prljanja ljuske jaja, najbolje ih je obrisati suvim ubrusom ili kratko oprati pod mlazom vode, ali neposredno pre upotrebe.
U svakom slučaju, sledeći put kada kupite malo zaprljana jaja, budite bez brige, samo ih pospremite u hladnjak i dobro termički obradite pre upotrebe.
Tagovi
Autorka