Pretraživanje tekstova
Bilo da se odlučite za držanje domaće koke ili rasnih za nošenje, jaja proizvedena u mobilnom kokošinjcu su zdravija.
Sve je više ljudi koji žele da proizvode hranu za sebe, jer su, između ostalog, na taj način sigurni i u njen kvalitet. Dok jedni proizvode iz hobija i znatiželje, drugi u tome vide i šansu za dodatnu zaradu. Kako god, jedno je sigurno - polako raste svest o samosnabdevanju, konzumiranju zdravih i svežih namirnica od čije proizvodnje je višestruka korist.
Primetno je da se i u prigradskim i gradskim sredinama sade bašte, poznat nam je termin urbanih, gradskih vrtova. Držanje koka u tim mestima nije dozvoljeno, kao ni bilo koje druge živine ili stoke. U tom slučaju mogu se izgarditi pokretni, specijalizovani ili improvizovani kokošinjci koji su pravi hit.
Bilo da se odlučite za držanje domaće koke ili rasnih za nošenje, jaja proizvedena na ovaj način su zdravija u odnosu na ona koja su proizvedena na farmi gde su koke smeštene u kavezima i hranjene isključivo koncentrovanom hranom.
Držanjem u prenosivim, mobilnim kokošinjcima omogućeno je kokoškama da se slobodno kreću po dvorištu, odnosno travnatoj površini gde smo predvideli da postavimo objekat. Zatim ga nakon izvesnog vremena prenesemo na drugo mesto gde se nalazi sveža trava sa prisustvom insekata koji su odlična hrana za koke.
Takav način uzgoja je idealan tip gajenja koka iz više razloga. Kokoške koje su gajene u uslovima "slobodnog uzgoja" su zdravije, a samim tim nose i zdravija jaja, imaju kvalitetnije meso, a više i nose od onih koje su stalno na jednom mestu zatvorene u kavezu. Na ovaj način se, takođe, obavlja prirodno đubrenje zemljišta ili trave gdje je kokošinjac bio postavjen.
Mnogi nemaju ni uslove za držanje koka u stacioniranim kokošinjcima, a u tom slučaju idealno rešenje je upravo prenosivi, koji se vrlo lako može napraviti od drveta, lima, žice i ostalih materijala pogodnih za ovu namenu.
Mobilni kokošinjac može biti u potpunosti prenosiv i pokretan, dakle kompletan okvir sa žicom i delom gde nose jaja, gde se smeštaju noću i gde su i hrana i voda. Ili, da bude samo pokretno kokošije dvorište koje se u tom slučaju predveče donosi do stalnog dela kokošinjca. Ovakav tip objekta za koke može biti na točkovima i u tom slučaju je mobilnost olakšana.
Takođe, ovi objekti mogu biti prizemnog ili izdignutog tipa i tada mogu praviti i hladovinu kokama tokom letnih mjeseci. Smeštanjem koka u njima obezbeđena je veća sigurnost od predatora, pasa, glodara i drugih štetočina. Znatno je olakšano i održavanje higijene, što direktno utiče na zdravlje živine.
Brojni su modeli ovog tipa kokošinjca, samo treba pustiti maštu na volju i biti kreativan da bismo dobili jedinstven ukras za dvorište.
Tagovi
Mobilni kokošinjac Prenosivi kokošinjac Držanje koka Izgradnja kokošinjca Proizvodnja jaja Smeštaj koka Koke nosilje
Autorka
Više [+]
Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?
Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...
Maja Celing Celić
pre 1 nedelju
Sanja, ali nitko nikoga ničime ne pritišće. Ta hrana je na tržištu kao i sve drugo. Hoćeš kupiti ili ne, stvar je kupca, odnosno ponude i potražnje. Više [+] Niti jedna hrana se ne zabranjuje, ne miče s polica, iako je loša za zdravlje. Uzmi samo gazirana pića, slatkiše, ultraprerađenu hranu (i životinjsku i biljnu), toliko toga je i dalje tu. Pa više je to ugrozilo tradicionalnu proizvodnju nego ovi noviteti. Pa danas će ljudi prije kupiti neku salamu u kojoj ima tko zna čega, nego šunku, kulen. Prije će kupiti kekse nego, ne znam, gužvaru od nekog domaćeg proizvođača. Prije će kupiti bogtepitakakav sirni namaz nego neki domaći sir iz svog kraja. Tako da, nema smisla od etiketiranja ove hrane. Umjesto da se energija i vrijeme troši na zabrane i prozivanje, treba smišljati načine kako pomoći domaćim proizvođačima, kako im olakšati proizvodnju, da dođu na tržište, da cijene budu prihvatljive kupcima. Ljudi će sigurno radije i dalje jesti čvarke umjesto crvčaka ako će ti čvarci biti po prihvatljivoj cijeni.