Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gajenje koka
  • 09.03.2024. 14:00

Mobilni kokošinjci su pravi hit u svetu, možete ih sami napraviti

Bilo da se odlučite za držanje domaće koke ili rasnih za nošenje, jaja proizvedena u mobilnom kokošinjcu su zdravija.

Foto: Depositphoto/huertinadetoni
  • 568
  • 52
  • 0

Sve je više ljudi koji žele da proizvode hranu za sebe, jer su, između ostalog, na taj način sigurni i u njen kvalitet. Dok jedni proizvode iz hobija i znatiželje, drugi u tome vide i šansu za dodatnu zaradu. Kako god, jedno je sigurno - polako raste svest o samosnabdevanju, konzumiranju zdravih i svežih namirnica od čije proizvodnje je višestruka korist.

Primetno je da se i u prigradskim i gradskim sredinama sade bašte, poznat nam je termin urbanih, gradskih vrtova. Držanje koka u tim mestima nije dozvoljeno, kao ni bilo koje druge živine ili stoke. U tom slučaju mogu se izgarditi pokretni, specijalizovani ili improvizovani kokošinjci koji su pravi hit.

Idealan uzgoj

Bilo da se odlučite za držanje domaće koke ili rasnih za nošenje, jaja proizvedena na ovaj način su zdravija u odnosu na ona koja su proizvedena na farmi gde su koke smeštene u kavezima i hranjene isključivo koncentrovanom hranom.

Držanjem u prenosivim, mobilnim kokošinjcima omogućeno je kokoškama da se slobodno kreću po dvorištu, odnosno travnatoj površini gde smo predvideli da postavimo objekat. Zatim ga nakon izvesnog vremena prenesemo na drugo mesto gde se nalazi sveža trava sa prisustvom insekata koji su odlična hrana za koke.

Ideje za izgled i funkcionalnost kokošinjca

Takav način uzgoja je idealan tip gajenja koka iz više razloga. Kokoške koje su gajene u uslovima "slobodnog uzgoja" su zdravije, a samim tim nose i zdravija jaja, imaju kvalitetnije meso, a više i nose od onih koje su stalno na jednom mestu zatvorene u kavezu. Na ovaj način se, takođe, obavlja prirodno đubrenje zemljišta ili trave gdje je kokošinjac bio postavjen.

Različiti tipovi objekata

Mnogi nemaju ni uslove za držanje koka u stacioniranim kokošinjcima, a u tom slučaju idealno rešenje je upravo prenosivi, koji se vrlo lako može napraviti od drveta, lima, žice i ostalih materijala pogodnih za ovu namenu.

Mobilni kokošinjac može biti u potpunosti prenosiv i pokretan, dakle kompletan okvir sa žicom i delom gde nose jaja, gde se smeštaju noću i gde su i hrana i voda. Ili, da bude samo pokretno kokošije dvorište koje se u tom slučaju predveče donosi do stalnog dela kokošinjca. Ovakav tip objekta za koke može biti na točkovima i u tom slučaju je mobilnost olakšana.

Takođe, ovi objekti mogu biti prizemnog ili izdignutog tipa i tada mogu praviti i hladovinu kokama tokom letnih mjeseci. Smeštanjem koka u njima obezbeđena je veća sigurnost od predatora, pasa, glodara i drugih štetočina. Znatno je olakšano i održavanje higijene, što direktno utiče na zdravlje živine.

Brojni su modeli ovog tipa kokošinjca, samo treba pustiti maštu na volju i biti kreativan da bismo dobili jedinstven ukras za dvorište. 


Tagovi

Mobilni kokošinjac Prenosivi kokošinjac Držanje koka Izgradnja kokošinjca Proizvodnja jaja Smeštaj koka Koke nosilje


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.