Kokcidioza i miksomatoze dve su najčešće i najopasnije bolesti kunića. Uzroci oboljenja od kokcidioze su loša higijena kunićarnika, plesniva i rosna trava, kao i zagađena pijaća voda. Osim hroničnog naduva stomaka, kokcidioza napada unutrašnje organe - creva i jetru.
Osnovni savet odgajivačima kako bi izbegli pojavu ove bolesti je da svoje kuniće, bilo priplodne ili tovne, hrane isključivo zrnevljem žitarica, suvim lucerkinim i livadskim senom i peletiranim fabričkim koncentratom. Ako se životinjama u obrok stavlja zeleniš (mlada detelina, razne trave, lisne grančice drveća), ova vrsta hrane mora da bude osušena na suncu.
Hrana ne sme biti pokvarena, plesniva ili kisela, a ni zatrovana hemijskim prepratima za zaštitu bilja od bolesti i štetočina. Trava ne sme biti košena neposredno pored magistralnih puteva zbog izduvnih olovnih gasova iz automobilskih motora, kao i sa travnatih površina na kojima se slobodno napasaju druge životinje.
"Stomak kunića se uvećava zbog velikih količina gasova u probavnom sistemu, naročito u crevima. Uzrok je uglavnom neadekvatna ishrana. Plesniva hrana, upaljena zelena detelina i neodležano seno. Kunić posle konzumiranja takve hrane ubrzo dobija grčeve u stomaku, usled čega mu se trbuh naduva, a disanje postaje otežano. Uporedo sa tim tegobama, obolela životinja teško ispušta izmet. To se odnosi na hronično stanje kunića kada je stomak stalno uvećan, ali ga mnogi odgajivači pogrešno zamenjuju s naduvom. Međutim, naduv je uglavnom bolset mladih kunića, akutnog karaktera, koja nastaje kada se mladi prejedu kabaste hrane", objašnjava Petar Pavković, doktor veterinarske medicine iz Beograda i podseća da delotvornog leka nema osim preventive u vodi za piće.
Kokcidiozu uzrokuje nekoliko vrsta parazita. Ona se razvija u odrasloj životinji i van nje, što utiče na brzo širenje bolesti. Bolest se prenosi i polnim odnosom ili preko izmeta.
"Kokcidioza kunića javlja se u dve kategorije - crevna i jetrena. Crevna ima teži tok bolesti, a prenosioci mogu biti naizgled zdravi odrasli kunići. Jedinke koje prebole kokcidiozu prenose bolest na zdrave kuniće. Mortalitetu su podlažna mlada grla, a bolest se manifestuje prolivom, naglim mršavljenjem, zgrbljenim sedenjem, polutavorenim očima. Kunići uginu u roku od nedelju - dve dana“, ističe dr Pavković.
Kokcidioza jetre je nešto blaži oblik bolesti nego crevna kokcidioza. Bolest se širi izmetom kao i kod crevne kokcidioze. Kunić dobija proliv koji se smenjuje s naduvom, a u težim slučajevima javljaju se grčevi u stomaku i škrgutanje zubima. U akutnoj fazi bolesti kunić preživi mesec dana. Kod preživelih jedinki bolest prelazi u hroničnu fazu, jetra se povećava gotovo dvostruko i biva prošarana belim čvorićima.
Preventivne mere u suzbijanju kokcidioze živine nemaju alternativu
"Kokcidiozu je nemoguće potpuno iskoreniti, ali uz primerenu higijenu kunićarnika i zdravom i pravilnom ishranom, znatno se smanjuje mogućnost oboljenja. Veoma je važno da svaki oboleli kunić bude izdvojen iz kunićarnika i stavljen u karantin. Osim higijene i sanitarnih mera može se preventivno u vodi za piće davati neopnykokcin tri do pet dana pre odvajanja mladih od ženke, pa još deset dana posle", kaže dr Pavković.
Tagovi
Autor