• Uzgoj kunića
  • 29.12.2019. 08:00

Uzgoj kunića postaje unosan posao?

Tržište mesa je u razvoju, uz stalno povećanje potražnje za zečetinom koja je vrlo kvalitetna, sadrži malu količinu masti i holesterola, uz visok udeo belančevina.

Foto: Pixabay/Lily_S
  • 531
  • 97
  • 0

Potražnja za zečetinom u svetu, u poslednjih deset godina je u porastu. Prodaja kunića udvostručena je tokom poslednje četiri godine jer njihovo meso sadrži veliki udeo nemasnih proteina. Ipak, vrlo mali deo poljoprivrednika bavi se ili želi da se bavi uzgojem kunića, a upravo je tu prilika i potencijal za proizvodnju, piše Niki Karangelo, u svojoj knjizi Uzgoj kunića zbog mesa (Raising Pastured Rabbits for Meat).

U 85 grama mesa kunića ima oko 28 grama proteina, a u isto toliko goveđeg mesa 22 grama proteina. Takođe, njihovo meso je i izvor gvožđa sa četiri miligrama po obroku, a sadrži i manje kalorija od drugih vrsta mesa.

Uzgoj kunića

Kunići mogu da se uzgajaju sa relativno malim ulaganjima, prostora i rada, a na tržištu su vrlo traženi. Za početak, lako je baviti se njima, odnosno prenositi sa jednog na drugo mesto. Ono što je bitno je da u vrlo kratkom roku postižu povoljnu težinu za prodaju.

Za uzgoj su potrebna mala ulaganja, a osim uzgoja za mesnu industriju, mogu da se uzgajaju i mali hobi zečevi koji će doprineti dodatnom izvoru prihoda, kao i oni za proizvodnju krzna.

Kunići su veseli i pitomi kućni ljubimci

Što se tiče obrade pri klanju, sa njima je jednostavno rukovati budući da se koža sa njih guli, a potrebno je manje opreme i vremena. Obično se prodaju čitavi pa ih je lako pakovati i skladištiti.

Organsko đubrivo

Nusproizvod pri uzgoju kunića je organsko đubrivo koje je vrlo pogodno za prihranu tla. Sadrži puno azota, fosfora, kalijuma i čitav niz mikroelemenata. Prema istraživanju Univerziteta iz Mičigena, đubrivo kunića ima četiri puta više hranljivih sastojaka od đubriva krava ili konja, a dvostruko više od pilećeg. Kunići su biljojedi i njihovo đubrivo ima idealan odnos ugljenika i azota (25:1) i iz tog razloga mu nije potrebno dodavati ostale materije poput lišća ili drugih materijala, pre upotrebe.

Njihovo đubrivo poboljšava strukturu tla, a dobra stuktura znači i bolji odvod vode i zadržavanje potrebne vlage što je važno s obzirom na sve veće probleme zbog klimatskih promena i suše. Takođe, đubrivo se može pakovati i plasirati na tržite kao dodatan izvor prihoda.


Tagovi

Uzgoj kunića Mesna industrija Organsko đubrivo Zečetina


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj celu belešku »