Pretraživanje tekstova
Tržište mesa je u razvoju, uz stalno povećanje potražnje za zečetinom koja je vrlo kvalitetna, sadrži malu količinu masti i holesterola, uz visok udeo belančevina.
Potražnja za zečetinom u svetu, u poslednjih deset godina je u porastu. Prodaja kunića udvostručena je tokom poslednje četiri godine jer njihovo meso sadrži veliki udeo nemasnih proteina. Ipak, vrlo mali deo poljoprivrednika bavi se ili želi da se bavi uzgojem kunića, a upravo je tu prilika i potencijal za proizvodnju, piše Niki Karangelo, u svojoj knjizi Uzgoj kunića zbog mesa (Raising Pastured Rabbits for Meat).
U 85 grama mesa kunića ima oko 28 grama proteina, a u isto toliko goveđeg mesa 22 grama proteina. Takođe, njihovo meso je i izvor gvožđa sa četiri miligrama po obroku, a sadrži i manje kalorija od drugih vrsta mesa.
Kunići mogu da se uzgajaju sa relativno malim ulaganjima, prostora i rada, a na tržištu su vrlo traženi. Za početak, lako je baviti se njima, odnosno prenositi sa jednog na drugo mesto. Ono što je bitno je da u vrlo kratkom roku postižu povoljnu težinu za prodaju.
Za uzgoj su potrebna mala ulaganja, a osim uzgoja za mesnu industriju, mogu da se uzgajaju i mali hobi zečevi koji će doprineti dodatnom izvoru prihoda, kao i oni za proizvodnju krzna.
Što se tiče obrade pri klanju, sa njima je jednostavno rukovati budući da se koža sa njih guli, a potrebno je manje opreme i vremena. Obično se prodaju čitavi pa ih je lako pakovati i skladištiti.
Nusproizvod pri uzgoju kunića je organsko đubrivo koje je vrlo pogodno za prihranu tla. Sadrži puno azota, fosfora, kalijuma i čitav niz mikroelemenata. Prema istraživanju Univerziteta iz Mičigena, đubrivo kunića ima četiri puta više hranljivih sastojaka od đubriva krava ili konja, a dvostruko više od pilećeg. Kunići su biljojedi i njihovo đubrivo ima idealan odnos ugljenika i azota (25:1) i iz tog razloga mu nije potrebno dodavati ostale materije poput lišća ili drugih materijala, pre upotrebe.
Njihovo đubrivo poboljšava strukturu tla, a dobra stuktura znači i bolji odvod vode i zadržavanje potrebne vlage što je važno s obzirom na sve veće probleme zbog klimatskih promena i suše. Takođe, đubrivo se može pakovati i plasirati na tržite kao dodatan izvor prihoda.
Tagovi
Uzgoj kunića Mesna industrija Organsko đubrivo Zečetina
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.