• Kunić
  • 16.01.2019. 16:00

Kunići su veseli i pitomi kućni ljubimci

Kunići su veoma društvene životinje i najbolje ih je kupiti u paru. Mužjake je potrebno sterilisati, a prilikom kupovine obratite pažnju na znake koji vam govore o zdravlju i stanju kunića.

Foto: Pixabay/LubosHouska
  • 188
  • 29
  • 0

Ukoliko želite da nabavite kunića kao kućnog ljubimca, naoružajte se potrebnim znanjem. Veoma često roditelji kupovinom kunića misle da čine pravu stvar za svoju decu i tu nastaju problemi kada shvate da mali, slatki  zec i nije tako mali, da ima svoje prohteve, da ne jede šargarepu i da nije zec.

Ne odustajte, sa malo znanja, slobodnog vremena i mnogo ljubavi možete uživati u druženju sa ovim veselim, pitomim i dragim životinjicama.

Razlika između kunića i zeca

Kunići i zečevi su dve različite vrste, čak se međusobno ne mogu pariti. Zec je samo divlji zec, dok kunići mogu biti pitomi i divlji. Zečevi nisu pogodni za kućne ljubimce, uvek će biti nepoverljivi i divlji prema ljudima, žive pojedinačno i grade "stanove" na površini. Za razliku od njih, pitomi kunići žive u grupi, grade mesta za stanovanje ispod zemlje i kao kućni ljubimci su veoma društveni i umiljati. Mladunci zeca se rađaju obrasli dlakom, mogu da vide, ubrzo po rođenju su pokretni i mogu da grizu. Tek rođeni kunići su goli, ne vide, mnogo sitniji od zečeva i u svemu su zavisni od majke.

Osim toga, kunići i zečevi se razlikuju i po izgledu. Kunići imaju kraće šape, uši i lobanju. Graviditet kod ženke traje oko 30 dana, a u jednom leglu ima više mladunčadi. Prosečan broj mladunčadi je od pet do osam.

Kunići vole društvo

Kada kupujete kunića imajte na umu da su kunići veoma društvene životinje i najbolje je da kupite par. Uzmite ženku i kastriranog mužjaka ukoliko želite samo kućnog ljubimca, a ne da postanete uzgajivač kunića. Ukoliko mužjak nije kastriran, obratite pažnju da se nakon kastracije još šest nedelja drži odvojeno od ženke, ukoliko je pre kastracije bio polno zreo. Tokom tog perioda može doći do oplodnje. Ukoliko kupujete dve ženke, neka budu iz istog legla, jer se ženke baš i ne podnose. Dva mužjaka možete držati zajedno, ukoliko su kastrirani. Nekastrirani mužjaci mogu se međusobno boriti, nanositi povrede dok ne uginu.

Kunić je stalno aktivan, a kako su to noćne životinje, dobro je da imate par kunića koji će se međusobno zabavljati dok vi spavate. Osim toga, kunići čiste jedan drugog.

Ne kupujte kuniće prerano odvojene od majke

Kod kupovine kunića obratite pažnju da su kunići pravovremeno odvojeni od majke. Kunići se od majke odvajaju nakon osam nedelja. Ukoliko se odvoje ranije, kunići su plašljivi, nepoverljivi, grebu, grizu i manje su društveni. Ove jedinke su podložnije bolestima. Ne kupujte premalene kuniće, odnosno mladunce koji su prerano odvojeni od majke. Suviše mali kunići deluju slatko, ali imaćete problem u njihovom odgajanju i socijalizaciji.

Mladunče koje kupujete treba veličinom da odgovara proseku za svoju rasu, da se veselo i živahno kreće. Oči da su sjajne, njuškica suva, zubići i nokti ne smeju biti predugački. Dlaka treba da je svetla, gusta i da prekriva telo. Bilo kakav znak nedostatka dlake može biti simptom oboljenja ili prisustva parazita. Obratite pažnju na stolicu kunića. Ona treba da je čvrsta. Zadnji deo tela treba da je čist, bez znakova dijareje.

Za kućne ljubimce je najbolje odabrati male, patuljaste rase kod kojih kilaža odrasle jedinke ne prelazi kilogram.

Uslovi držanja

Dolazak u svoj novi dom kunić će doživeti kao stres i trebaće mu vremena da se privikne. Zbog toga u prvim satima ne forsirajte maženje i diranje kunića. Potrebno mu je malo vremena da se privikne na novu sredinu. Pre nego što donesete kunića, sklonite sve kablove da ih ne može dohvatiti i grickati.

Osigurajte dovoljno prostora za svog ljubimca. Kako bi se kunići dobro držali, potrebno im je omogućiti kretanje. Za dva kunića potrebno je minimalno 3m² prostora. Kavez u kome se kunići drže neće im dati tu mogućnost da se slobodno kreću, preskaču, istražuju. Kao prepreka koju rado preskaču može poslužiti plastična boca koju napunite vodom, dobro zatvorite i položite na pod. Zarolani peškir će imati istu svrhu. Dobro će doći mekane loptice koje mogu da kotrljaju. Ukoliko ne možete da uklonite kablove, nabavite ogradicu i držite kuniće u tom ograđenom prostoru.

Kavez koristite kao mesto gdje kunić spava, odmara, gdje se hrani, pije vodu i vrši nuždu. Posudice sa hranom i vodom treba da su blizu vrata kaveza, a mesto za kunića da je udaljeno. Na ovaj način nećete remetiti kunića dok menjate vodu i dodajete hranu.

Kunići su veoma čiste životinje i veoma brzo će naučiti gde se vrši nužda. Ipak, ne zaboravite da kada pustite kunića da se kreće po stanu može za toalet da koristi i druga mesta zbog obeležavanja teritorije.

Ishrana kunića

Ishrana kunića je osnovni faktor zdravlja kunića. Oni su biljojedi i za njih je potrebno seno. Rado će jesti i zeleno povrće. Zanimljivo je da koren šargarepe nije pogodan hrana za kuniće, jer može da izazove nadimanje i druge probleme sa varenjem. Listovi šargarepe se mogu koristiti u manjoj količini, zbog sadržaja minerala i vitamina. Ne treba im davati svežu djetelinu, rotkve, rotkvice, mahune, pasulj, grašak, lukove.

Najbolje je da dan započnu senom. Zatim da im ponudite razno lisnato povrće i uveče da im servirate namensku granuliranu hranu. Kunići su noćne životinje i jedu tokom noći. Neka sena uvijek ima i neka bude od najraznovrsnijih trava. Ishrana može biti u potpunosti od sena i svežeg povrća. Ovo je najbolji način ishrane kunića.

Kunići rado jedu zelenu salatu, endiviju, cikoriju, blitvu, matovilac, lišće šargarepe, peršuna, rotkvice, kelerabe. Takođe i drugo bilje rado jede: maslačak, bokvicu, mrtvu koprivu, bosiljak, mirođiju, kelj.

Treba ih postepeno privikavati na pojedinu vrstu hrane, zbog mogućnosti pojave proliva, koji za njih može biti fatalan.

Mogu jesti i kriškice voća kao što su jabuka, kruška, jagode, trešnje, komadić banane. Voćni dodaci se ne daju prečesto.

Osim toga, kunići moraju da imaju i grublje stabljike sena ili grančine sa stabala jabuke, kruške koja se ne tretiraju pesticidima. To će im omogućiti da troše zubiće i da se ne dosađuju.

Žitarice nisu podesna hrana za kuniće, posebno kukuruz. Od žitarica se veoma brzo ugoje, postaju neaktivni.


Tagovi

Kunić kao ljubimac Kunići Kućni ljubimci Ishrana Uslovi držanja


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi