Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 12.02.2022. 13:30

Kontaminirano mleko i koncentrat u BiH uvezeni iz Srbije?

Po prijemu dopisa Kancelarija za veterinarstvo BiH sprovela je pojačano uzorkovanje mleka na aflatoksin M1 i hrane za krave muzare na aflatoksin B1 koji se uvoze iz Republike Srbije. 

Foto: Depositphotos/nannie.mini
  • 216
  • 18
  • 0

Krajem januara Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Sarajevo naredila je uništenje više od 105.00 litara sirovog mleka i više od 35.000 kilograma mlečnih proizvoda, zbog prekomernog prisustva aflatoksina M1. Utvrđeno je da je njegov pronalazak u mleku posledica hranjenja muznih grla stočnom hranom kontaminiranom aflatoksinom B1, pa je istog dana naređeno i uništenje 16.400 kilograma koncentrata. 

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije KUZIP naveli su kako je evidentno ocenjeno da ne postoji rizik po javno zdravlje, međutim, i dalje bez informacija o kojem proizvođaču je reč. 

"Rukovodeći se odredbama člana 25. stav (2) Zakona o inspekcijama KS, shodno kojem su inspektori dužni 'da čuvaju tajnost prijave i druge informacije koje se tiču inspekcijskog nadzora, što uključuje i dokumentaciju, dokaze i podatke utvrđene ili nastale u inspekcijskom nadzoru', kao i da bi saopštavanje traženih podataka bilo u suprotnosti s odredbama člana 7. Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH, Inspektorat veterinarske inspekcije tražene podatke ne može saopštiti“, naveli su na kraju.

Obaveštena i Kancelarija za veterinarstvo BiH (Foto: Depositphotos/budabar)

Inspektorat je po službenoj dužnosti, zbog nemogućnosti daljeg postupanja, obavestio nadležna tela i inspekcije, uključujući i Kancelariju za veterinarstvo BiH, radi preduzimanja aktivnosti iz njihove nadležnosti, posebno granične veterinarske inspekcije.

Mleko i koncentrat iz Srbije

Tragom ove informacije, upit je poslat i na adresu Kancelarije za veterinarstvo BiH, odakle stižu i konkretnije informacije. Navode kako su po prijemu dopisa sproveli pojačano uzorkovanje mleka na aflatoksin M1 i hrane za krave muzare na aflatoksin B1 koji se uvoze iz Republike Srbije

U skladu s pojačanim kontrolama na graničnim prijelazima Karakaj, Rača i Orašje, u periodu od 01.01. do 23.01.2022. godine, analizirano je ukupno 49 uzoraka hrane za krave muzare i 14 uzoraka pasteriziranog mleka. Rezultati analiza su pokazali da je jedan uzorak hrane za krave muzare bio pozitivan i za njega je izdato Rešenje o vraćanju pošiljke, dok se za jedan uzorak čekaju rezultati superanalize“, stoji u njihovom odgovoru. 

Faksimil odgovora Ureda za veterinarstvo BiH

Takođe, navode da su rezultati analiza svih 14 uzoraka pasteriziranog mlijeka bili negativni na aflatoksin. Za sve proizvođače čiji su proizvodi nakon analiza bili pozitivni, Kancelarija je donela uputstvo o pojačanoj kontroli deset narednih pošiljaka proizvoda. Tek po okončanju dodatnih kontrola, odnosno po dobijanju negativnih rezultata analiza, proizvođač može dobiti dozvolu za puštanje proizvoda u promet.

Granična veterinarska inspekcija će i u narednom periodu nastaviti pojačanu kontrolu uvoza roba životinjskog porijekla u BiH. Dok ona na kantonalnom nivou, nastavlja usmerene kontrolne aktivnosti koje podrazumevaju uzimanje novih uzoraka mleka.

Granica 0,05 mikrograma po kilogramu

Pravilnikom maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani su između ostalog propisane i vrednosti aflatoksina. U skladu s ovim dokumentom zabranjuje se stavljanje na tržište hrane koja sadrži aflatoksin M1 u količini većoj od 0,05 μg/kg (mikrograma po kilogramu).

Za godinu dana - nova pravila o količinama aflatoksina u mleku

Izmenjenim Pravilnikom o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenti u hrani u Srbiji, za aflatoksin u mleku počinje da važi od 1. decembra ove godine, i kao u BiH te koncentracije ne smeju da prelaze 0,05 mikrograma po litru, dok je ranije bilo 0,25. Stručnjaci smatraju da će najviše problema kod prilagođavanja, imati mali proizvođači. 

"Proizvođači mleka su se prilagodili, ali treba to da urade i oni koji prave stočnu hranu. To se najviše odnosi na firme koje lageruju kukuruz i sve ostale komponente koje se koriste za smešu hrane za životinje, a može da sadrži aflatoksin. Ti smeštajni kapaciteti moraju da budu kako treba. Da zrno bude dobro osušeno pre nego što se skladišti", objasnila je ranije nekadašnja predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski i dodala da ne postoji studija koja je dokazala uticaj aflatoksina na ljude.


Tagovi

Mleko Stočna hrana Koncentrat Inspektorat Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS Kancelarija za veterinarstvo BiH


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.