Prinosi kukuruza na oranicama đubrenim stajnjakom i do 3.000 kg zrna veći po ha. Kod pšenice je taj prinos veći do 1.500 kg.
Stočarstvo je poslednjih godina često žrtva neosnovanih tvrdnji o negativnom uticaju na životnu sredinu i zdravlje ljudi. I to je naravno čista besmislica. Oni koji guraju ove upitne tvrdnje zaboravljaju sve prednosti koje stočarstvo nudi ljudima, očuvanje zemljišta, biodiverzitet zemljišta i život mikroorganizama u njemu.
Sadržaj hranljivih materija kao što su azot (N) i fosfor (P) u stajnjaku čine ga dragocenim resursom za održivi razvoj poljoprivrede. Posebno će njegova upotreba biti značajna, u nastojanjima povećanja površina u organskom sistemu proizvodnje, što je posebno aktuelno u EU.
Poznato je da goveđi stajnjak obogaćuje zemljište organskim materijama, poboljšava njegovu strukturu, zadržavanje vode i mikrobiološku aktivnost i na taj način doprinosi dugoročnoj plodnosti i zdravlju zemljišta.
"Uticaj stajnjaka na kvalitet zemljišta može se videti i nakon 30 godina od đubrenja tih parcela, u odnosu na one koje nisu tretirane stajnjakom", kaže Dragan Baltić, poljoprivrednik iz Prijedora u susednoj Bosni i Hercegovini.
Priča nam da su prinosi kukuruza na oranicama đubrenim stajnjakom i do 3.000 kg zrna veći po ha. Kod pšenice je taj prinos do 1.500 kg veći, uz mnogo manju upotrebu hemijskih sredstava za zaštitu.
"Biljke uzgojene na površinama đubrenim stajnjakom su mnogo zdravije, otpornije i to je osnovni razlog zašto se manje koriste hemijska zaštitna sredstva na ovim površinama, praktično se na ovaj način već proizvodi neki poluorganski proizvod", dodaje.
Stajnjak na njivi: Kako smanjiti gubitke hranljivih materija?
Ovo upućuje da stajnjak pojeftinjuje proizvodnju i manje utiče na životnu sredinu kroz korišćenje agresivnih hemijskih jedinjenja u zaštiti useva. Na kraju do životinje, odnosno čoveka dolazi zdraviji proizvod. Treba svakako reći da upotreba stajnjaka olakšava život i nekim drugim vrstama, a posebno su interesantne pčele, koje dosta stradaju zbog intenzivne upotrebe zaštitnih sredstava. Sa druge strane, neosporan je značaj pčela za proces oprašivanja i plodnost velikog broja biljnih kultura.
Uzgoj goveda doprinosi kruženju hranljivih materija, smanjujući oslanjanje na vještačka đubriva koja se često proizvode iz prirodnog gasa. Zato je stočarstvo važno za zaštitu prirodnih resursa i naše buduće generacije.
Kada govorimo o zemljištu uopšte i značaju stajnjaka posebno treba istaći da on:
Da bismo obezbedili održivu poljoprivredu i zdravlje zemljišta, moramo povećati podršku stočarima, poboljšati istraživanja o prednostima odgovornog stočarstva i poboljšati razumevanje njegove uloge u očuvanju zemljišta i kruženju hranljivih materija.
Poznato je da proizvođači orašastih plodova i jabučastog voća u Kaliforniji plaćaju značajne sume pčelarima, za usluge oprašivanja njihovih kultura.
Nada postoji da će jednog dana i stajnjak biti u potpunosti prepoznat kao element osiguranja dugoročne održivosti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene sigurnosti i plodnosti zemljišta.
Na kraju pogledajte i jedan zanimljiv video, u režiji Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mlekara Republike Srpske, koji su uključeni u međunarodni projekat Plus Change finansiran iz EU programa HORIZON. Ovaj projekat upravo ima za cilj da podrži razvoj održivih strategija korišćenja zemljišta.
Tagovi
Autor