Osim kvalitetnog mesa, goveda rase kijanina, krasi i izražena mišićavost.
Poljoprivredni proizvođač Janko Janković iz Dobrića kod Šapca jedini u Srbiji uzgaja primerke najveće rase goveda na svetu - kijanina. I to devet komada, osam krava i jednog bika, koje je dovezao iz Italije.
Razni izvori kažu da je rasa goveda kijanina prisutna u Italiji oko dva milenijuma, pa se kroz istoriju i njihova uloga menjala. Ova životinja služila je i kao "mehanizacija pre mehanizacije". Pored teških poljoprivrednih radova, korišćena je i u ratovima za vuču borbenih kola, ali bila je i inspiracija mnogim vajarima starog doba. Osim kvalitetnog mesa, krasi je i izražena mišićavost.
Janković je prešao dug put kako bi upravo ova rasa bila na njegovom imanju. Osim što se bavi stočarstvom, uzgaja i ratarske kulture na površini od 350 hektara.
“Pored ratarstva bavimo se i rasadničkom proizvodnjom, a od skoro i stočarstvom. Imamo nešto ovaca, a zbog duge saradnje sa Institutom u Peruđi, uspeli smo da uvezemo i ova goveda. To je zaštićena rasa, koja ne može tek tako da se gaji, ali smo na kraju uspeli da dobijemo dozvolu”, rekao je naš sagovornik i dodao da se ova goveda u Italiji uzgajaju samo u Toskani i Umbriji.
Najveća živa rasa goveda nije toliko zahtevna za uzgoj. Janković je, kako kaže, hrani najobičnijom hranom - senom, silažom, ali su i na ispaši.
"Jako su jednostavni za uzgoj. Evo, iako je kraj novembra, one su i sada napolju. Ogromne su životinje, krave su od 800 do 1.200 kg, a bikovi mogu da teže i do 1.800 kg", rekao je on.
Skoro dve tone mišića se u današnje vreme uzgaja, naravno - zbog mesa. Kako su tek nedavno osam krava i jedan bik dobili novo stanište, Jankoviću je još rano da kreće u potragu za kupcima.
"Plan je da u budućnosti prodajemo meso restoranima za stejkove, ali za to je još rano. Tek treba tele da se oteli, da se odgaja i tako dalje… Specifična su rasa, pa je i cena mesa dobra. Mnogima je dobro poznat italijanski specijalitet Bisteća ala Fiorentina."
Po Jankoviću, situacija u stočarstvu kod nas nije toliko crna.
"Situacija kod nas je odlična. Ako se pogleda cena svinja cele prošle godine, ona je bila jako dobra, samo što su se mnogima javljali drugi problemi, jer su nedostatke iz ratarstva hteli da pokriju stočarstvom. I jaganjci su bili oko 500 dinara, dok su recimo za vreme korona virusa oni bili i ispod dva evra", rekao nam je ovaj poljoprivrednik.
Kada su svinje u pitanju, pored problema sa kugom i padom cena, Janković je naveo i da mali broj proizvođača ima "zatvoren krug proizvodnje".
"Mnogi uvoze prasiće iz Danske, dosta ih plate i onda su u problemu kada dođe cena na 200 din/kg. Kada bi stočar imao stabilnu proizvodnju bez visoke ulazne cene, kada bi se bavio svojim krmačama i tovio svoju prasad, godina kao što je prošla bi bila jako dobra za njega”, kaže za kraj on.
Foto prilog
Tagovi
Autor