Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pojava ketoze
  • 20.06.2020. 10:00

Nakon telenja može da se javi poremećaj metabolizma krave - delujte preventivno

Posledice bolesti su manja proizvodnja mleka, smanjena plodnost, kao i imunitet. Krave su u ovakvom stanju podložne i drugim oboljenjima jer im je nivo energije u telu automatski nizak.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 287
  • 17
  • 0

U prvom periodu nakon telenja, nekih mesec dana (deset do četrdeset) može da se javi poremećaj metabolizma kod krava, odnosno, ketoza. Obično je kritična treća nedelja nakon telenja. 

Kod životinja može da se javi gubitak apetita i telesne težine, tromost, dlaka je u lošem stanju, takođe je specifično to da dah krava ima miris acetona, kao i smanjena proizvodnja mleka. Ipak, da li postoji oboljenje najbolje će pokazati analiza urina, mleka ili krvi na prisutvo acetona, objašnjavaju u PSSRS.

Za poljoprivredne proizvođače važno je da znaju zašto uopšte dolazi do ovog oboljenja?

Šta se dešava u organizmu što dovodi do ketoze?

Za vreme telenja, krave imaju smanjen apetit. Ovo je uobičajena pojava zbog delovanja hormona estrogena, ali i zbog stresa kroz koji prolaze. U ovakvom slučaju, počinju da koriste sopstvene telesne rezreve, u cilju podmirenja sve većih potreba za energijom. Ovo se u organizmu odvija tako što se telesna mast pretvara u slobodne masne kiseline. Kroz krv, kiseline dolaze u jetru i tu se pretvaraju u energiju koja je potrebna za rad mišića i vimena. 

Nepravilna ishrana utiče na pojavu oboljenja kod krava

Tokom odvijanja procesa, jetri je potrebna glukoza koja se prvobitno dobija iz materije nastale u buragu, iz nerazgradivog skroba. Ako se desi da krava ne konzumira dovoljno hrane bogate ovim skrobom, jetra neće moći da pretvara slobodne masne kiseline u potrebnu energiju nego u ketonska tela. Štetne materije se zatim nagomilavaju u krvi i tako nastaje ketoza

Posledice bolesti su manja proizvodnja mleka, smanjena plodnost kao i imunitet. Krave su u ovakvom stanju podložne i drugim oboljenjima jer im je nivo energije u telu automatski nizak. U jetri je potrebno da se stvaraju propionati kako bi se regulisao metabolizam, a krave imale bolji apetit i optimalnu proizvodnju mleka. 

Obratiti posebnu pažnju na sastav obroka

U cilju sprečavanja pojave ketoze, najveći efekat imaju preventivne mere. Ono što farmeri mogu da učine za svoje životinje jeste da im obezbede odgovarajuće, balanisirane obroke u vreme perioda telenja. Hrana mora da bude sveža i čista, nikako buđava ili pokvarena.

Što se sastojaka samog obroka tiče, moraju da obezbede životinjama dobro zdravstveno i kondiciono stanje. Najbolje bi bilo da to budu hraniva bogata nerazgradivim skrobom jer ona sadrže propionat koji je potreban jetri. Kako je ovo jedinjenje važno u prevenciji ketoze, ukoliko ne može da se obezbedi hranom, drugo rešenje je da se daje oralnim putem. Pored hrane, važno je da se obezbede dovoljne količine sveže vode za piće.

Šta podrazmeva pravilna ishrana stoke?

Mesto gde krave borave, njihov smeštaj, mora da bude čist i provetren, krave ne bi trebalo da budu izložene nikakvom suvišnom stresu. Poželjno je odvojiti zasušene krave, dve do tri sedmice pred partus u posebnu grupu. Pri tom, njihova kondicija u periodu zasušenja i za vreme teljenja treba da iznosi 3 - 3,5. 

I pored navedenih mera prevencije, farmeri bi trebalo odmah da reaguju i na prve znake bolesti pozovu veterinara


Tagovi

Metabolička bolest Ketoza Zasušene krave Sastav obroka Smanjena plodnost Gubitak apetita Potrebe za energijom Oboljenje krava


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.