• Dugorogi krpelj
  • 10.10.2019. 18:00

Nova vrsta krpelja koja preti stoci u SAD-u - razmnožavaju se jako brzo

Dugorogi krpelj, poreklom iz Azije, ulazi u telo domaćina i hrani se krvlju, a ove štetočine mogu preneti virusne, bakterijske i parazitske bolesti, uzrokujući iritaciju, stres pa čak i smrt.

Foto: Pixabay/9883074 WikimediaCommons/James Gathany
  • 160
  • 39
  • 0

Kada su 2017. godine na ovcama u okrugu Hanterdon (Hunterdon), Nju Džerzi (New Jersey SAD) pronašli dugorogog krpelja, stočari su oglasili uzbunu. Naslovi u medijima upozoravali su na azijskog krpelja koji se nejasno brzo razmnožava, a može preneti bolesti i ozbiljno zapretiti stočarstvu

Pojava azijskog krpelja (Haemaphysalis longicornis) u SAD-u zabrinjava, upravo zbog njegove sposobnosti da se razmnožava jako brzo, ističe Andrea Egizi, naučnica laboratorija za istraživanje krpelja u Nju Džerziju. 

Iskorenjivanje više nije moguće 

"Ženka krpelja se može razmnožavati bez partnera što znači da se može razmnožavati puno brže od onih vrsta kojima je potreban partner. A dovoljan je jedan krpelj da uzrokuje zarazu", kaže Egizi. 

Dugorogi krpelj, poreklom iz Azije, ulazi u telo domaćina i hrani se krvlju, a ove štetočine mogu preneti virusne, bakterijske i parazitske bolesti, uzrokujući iritaciju, stres pa čak i smrt, piše Modern Farmer. U državi Severna Karolina višestruka smrt stoke pripisana je anemiji koja je uzrokovana infestacijom upravo ove vrste krpelja. 

Nakon što je pre dvije godine u Nju Džerziju otkriven ovaj krpelj, u američkom Ministarstvu pojoprivrede (USDA) su preispitali starije uzorke krpelja i pronašli jednog s farme u Zapadnoj Virdžiniji, i to iz 2010. godine. 

Od tada se krpelj proširio na 12 država, što je navelo USDA da utvrdi kako "iskorenjivanje ove vrste krpelja iz Sjedinjenih Država više nije moguće". 

Najvažnija je preventiva 

"Kada smo ga otkrili, već je napao veliki deo SAD-a", kaže Ričard Ostfeld (Richard Ostfeld), stariji naučnik na Cary Institutu za studije ekosistema te dodaje kako bi bolji nadzor krpelja pomogao ranijem otkrivanju, što je i potrebno za kontrolu vrsta, a saznanja do kojih su došli u ovom slučaju, pomoći će u sprečavanju invazije štetočina sličnih vrsta. 

Svaki četvrti krpelj zaražen lajmskom bolešću - kako se zaštititi?

Budući da je dugorogi krpelj nova štetočina u SAD-u, nije poznato koliko su učinkoviti insekticidi koji se trenutno koriste i smeju se koristiti samo pod nadzorom veterinara. 

Kako je teško proveravati postoji li prisutnost krpelja na stoci, Egizi ističe kako je preventiva najvažnija. Predlaže da se pazi na znakove potencijalne zaraze, ali i da je važno održavati vegetaciju kosidbom kako bi kraj učinili manje gostoljubivim za sve vrste krpelja, uključujući i dugorogog krpelja. 


Tagovi

Krpelj Azijski krpelj Dugorogi krpelj SAD Smrt stoke


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čuva li nas zaista?