Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup junadi
  • 09.10.2020. 12:00

Otkup junadi: Za izvoz skupi, za sada prodate male količine

Uzgajivači tovne junadi imaju rok do kraja oktobra da prodaju svoja grla ukoliko žele da dobiju dodatnu premiju od 20.000 dinara. Bez ove podrške ne bi uspeli da nadomeste ni troškove proizvodnje. Ocenjuju je kao izuzetnu pomoć, ali kupaca i izvoznika nema onoliko koliko je potrebno.

Foto: Bigstock/ahavelaar
  • 2.633
  • 621
  • 0

Iako su stočari sa velikim oduševljenjem pozdravili usvajanje predloga Proizvodne grupe odgajivača i tovljača junadi koja je deo udruženja "Agroprofit" da se poljoprivrednicima koji uzgajaju junad obezbedi i dodatna premija od 20.000 dinara po prodatom grlu, pronalaženje kupca ne ide ni brzo ni jednostavno.

Članovi Agroprofita za sada nisu uspeli da prodaju svoja grla, navodi predsednik tog udruženja Čedomir Keco. Trenutno, prema podacima kojima raspolaže, oko 5.200 grla članova ovog udruženja čeka svog kupca, dok je na nivou cele zemlje na čekanju između 12.000 i 15.000 junadi.

Uzgajivačima tovne junadi 20.000 dinara subvencije za prodato grlo do 30. oktobra

"Država je, kroz ovu premiju, obezbedila novac za oko 11.500 grla što je jedna izvanredna ponuda prema farmerima i kupcima. Međutim, očigledno da se obistinila crna slutnja da smo za izvoz skupi, a da domaće tržište i dalje troši malo junetine. Postoji zabluda da su domaće klanice značajne u pogledu plasmana junetine. Njihovi obrti ovog mesa su simbolični. Naše kompletno tovno govedarstvo vezano je za izvoz", navodi Keco.

Moguće produženje Uredbe u novembru

Kako dalje navodi, stočari očekuju da će Srbija dobiti dva ozbiljna izvoznika uz pomoć kojih će srpska junetina naći put do arapaskih zemalja.

"Očekujemo da će se u tom pogledu dogoditi nešto u narednih 15 dana, jer su nam u resornom ministarstvu rekli da neće biti problem da se važenje ove uredbe produži i u novembru."

Uredba o otkupu junadi nepovoljna - novo rešenje na sednici Vlade

Pomoć od 20.000 dinara premije Keco ocenjuje i kao "fantastičnu" podršku jer će na taj način, uz već postojeću premiju od 15.000 dinara, stočari po kilogramu grla moći da ostvare zaradu od oko 2,15 evra.

"To će biti pomoć, ako se realizuje - ako se ne realizuje onda kao da se ništa nije ni desilo. Mi smo u velikom problemu jer ne možemo da pronađemo dovoljno kupaca. Ukoliko se to ne promeni, moraćemo da tražimo dodatna rešenja, da li ćemo praviti lager, da li će država da razume pa da od stočara kupi ovo meso preko robnih rezervi. To, ipak, ne rešava ceo problem", zaključuje naš sagovornik.

Do sada 50 stočata predalo oko 1.000 grla

Međutim, navodi da su pojedini članovi drugih udruženja uspeli da prodaju svoja grla, ali da je reč o vrlo malim količinama. Neki od njih svoju junad predali su industriji mesa "Đurđević" i, kako su nam rekli, da nema ove premije ne bi ni uspeli da ostvare zaradu zbog proizvođačke cene grla i troškova uzgajanja istih te im je ova pomoć "spasila" proizvodnju 2020. U procesu su pripreme administracije za ostvarivanje premije koju, nakon predaje papirologije i zahteva, očekuju u roku od 15 do 20 dana.

Pomenuta kompanija, od stupanja uredbe na snagu, na dnevnom nivou otkupi junad od tri do pet stočara. Do sada je oko 50 stočara predalo ukupno oko 1.000 grla njihovoj klanici u kojoj se u jednom danu zakolje se između 50 i 100 bikova.

Kompanija "Đurđević": Angus iz Irske za bolji kvalitet mesa u Srbiji

"Mi koljemo za našu firmu, ali ćemo deo grla i izvoziti. Bićemo prvi ove godine koji izvoze u Liban, ovih dana šaljemo u tu zemlju oko 1.500 bikova i, ako sve prođe po planu, planiramo da i sledećeg meseca izvezemo istu količinu", navodi Milan Đurđević ispred ove kompanije.

I dalje problem - naći kupca

Međutim, potrebno je još mnogo ovakvih primera da bi problem sa viškovima junadi u Srbiji mogao da "ugleda" rešenje. Keco ukazuje da u našoj zemlji postoje klanice koje na dnevnom nivou mogu da pripreme oko 200 grla za hlađenje.

"Mi imamo taj kapacitet, te klanice su spremne da učestvuju u ovom poslu, ali ako nađu kupca. Većina klanica ne može ništa da uradi jer nema partnera za izvoz. U suštini, nama se sve svodi na izvoz kroz meso ili živu junad. Država je i izvoz žive junadi dozvolila, samo nam nedostaje odgovarajući broj izvoznika", zaključuje predsednk Agroprofita.

Podsetimo, dodatna premija od 20.000 dinara po prodatom grlu junadi odobrena je usvajanjem izmena i dopuna Uredbe o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2. Vlada Republike Srbije za ovu pomoć izdvojila je 230 miliona dinara. Novac od premije dobiće stočari koji su uspeli da prodaju svoja grla od 5. septembra do 30. oktobra ove godine.


Tagovi

Izvoz junadi Premija Otkup junadi Klanice Čedomir Keco Milan Đurđević Uredba


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.