Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Angus
  • 26.06.2020. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Pećinci

Kompanija "Đurđević": Angus iz Irske za bolji kvalitet mesa u Srbiji

Cilj ove saradnje sa Irskom je podizanje domaće proizvodnje kvalitetnog priplodnog materijala i junećeg mesa na viši nivo a, kako navodi Milan Đurđević, izvoz nije u planu.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.542
  • 254
  • 0

Industrija mesa "Đurđević" u opštini Pećinci nedavno je započela uvoz grla rase angus iz Irske. Prvobitno su uvezena 64 grla, a trenutno se, kako su rekli za Agroklub, na njihovoj farmi nalazi oko 80 grla ove rase.

"Poručili smo 500 grla i svake dve nedelje nam stiže po kamion od 60 do 120 grla. Trenutno nam je na granici oko 100 grla koja čekaju da uđu u Srbiju", navodi Milan Đurđević ispred ove kompanije.

Izvoz nije u planu?

Cilj ove saradnje sa Irskom je podizanje domaće proizvodnje kvalitetnog priplodnog materijala i junećeg mesa na viši nivo, a kako navodi naš sagovornik, izvoz nije u planu.

Aberdin angus osvaja svetska tržišta, a srpsko?

"Želimo da sve ostane kod nas u Srbiji, hoćemo da podignemo stočni fond u našoj zemlji, jer smo mi velika kompanija, imamo veliku klanicu i 5.000 bikova u tovu, tako da ne želimo da uvozimo svake nedelje iz Rumunije nego nam je u planu da napravimo kooperaciju da kupujemo u Srbiji svu telad."

Prednosti angusa su višestruke. Jedna od najvažnijih je, ukazuje, mogućnost pripuštanja posle prvih godinu dana.

"Ako bismo uvozili šarolea ili limuzina, njih bih morao da pripustim kada navrše 20 do 24 meseca, dok angusi mogu da se pripuste sa 13 meseci i zato angus prvi ima prednost, dođem do teleta godinu dana ranije. Šarolea ili limuzina hranim 24 meseca i tek onda pripuštam, dok kod angusa za dve godine imam prvo tele", napominje naš sagovornik.

Sertifikati kvaliteta neće biti obavezni za kooperante

Industrija mesa "Đurđević" ima u planu da ovaj posao proširi sa svojim kooperantima, a trebalo bi da se uvedu sertifikati kvaliteta na tim farmama što do sada nije bio slučaj u našoj zemlji. Međutim, taj sertifikat, objašnjava Đurđević, neće biti obavezan za kooperante.

"Neće morati svi kooperanti da imaju sertifikate. To je samo za one koji žele da se bave time. Obaveza kooperanta je da ta grla koja dobije, da li ih prodao sa pet meseci starosti ili ih prodao kao finalni proizvod kao bika, njegova obaveza je da nam to proda nazad. Nama nije važno da li će imati sertifikat i kako će držati ta goveda nego da na kraju nama proda to što je dobio i zato i uvozimo irsku genetiku jer je tamo nastala rasa angus i jedino je tamo originalna rasa i to je najbolja genetika."

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

On napominje da su šanse za razvoj ovog posla u Srbiji, posebno u Vojvodini gde se i nalazi ova kompanija, stopostotne. Ukazuje da farmeri koji otkupljuju ovu rasu od Industrije mesa "Đurđević", imaju i pomoć države.

"Ovo, pogotovo sada, je u velikom porastu jer država daje 50 odsto povraćaja, kada kupe od mene, ja im izdam fakturu i od države dobiju pomoć od 50 odsto za kupovinu tih grla i još svake godine dobijaju 40.000 jer su to umatičena grla", navodi Đurđević.

Do 1.500 grla

Kako kaže, u planu je kupovina još oko 1.000 grla rase angus iz Irske.

"Čim zatvorimo ovaj karantin od 500, otvaramo još jedan za 500 i hoćemo da imamo za nas takođe 500, tako da kod nas bude 500 i kod kooperanata oko 1.000 grla."

U Srbiji nema dovoljno junadi za izvoz

Prema mišljenju direktora Istraživačko-obrazovnog centra u poljoprivredi "Agro Campus" i veterinara Ivice Jožefa, angus ima potencijala u Srbiji isto koliko i limuzin.

"Ima iste šanse, a čak je možda i otporniji od limuzina jer može u skromnijim uslovima paše da opstane, treba ga držati u odgovarajućim uslovima, pratiti parametre, meriti priraste i hraniti ga u skladu sa ekonomskim pokazateljima i konsultovati se sa strukom, tako da kada se sve to ispoštuje, šanse za razvoj su velike", napominje Jožef.

Od "kraja godine" do "za dve nedelje" - sve smo bliži izvozu junadi?

Ukazuje da Srbija nema dovoljno junadi za izvoz u evropske i vanevropske zemlje podsećajući da se upravo zbog toga uvozi dosta tovnih rasa u našu zemlju.

"Mi se nalazimo u situaciji da je količina junadi koju možemo da izvezemo u Evropu i van Evrope relativno mala i sa tom količinom mi ne možemo da konkurišemo nijednom ozbiljnom uvozniku i ne možemo ničije potrebe da zadovoljimo."

Srbija konkurentnija sa uvezenim rasama?

Uvozom različitih rasa, angusa, limuzina i drugih, objašnjava Jožef, Srbija povećava potencijal junećeg mesa koji proizvodi u zemlji i postaje konkurentnija nego sada.

"Cilj je da možemo parirati državama poput Češke, Slovačke i da možemo da ostvarimo neki značajan uticaj na tržištu junećeg mesa. Time se povećava i količina kvalitetnog junećeg mesa na teritoriji Srbije i mislim da to dugoročno ima veliki potencijal i da se navike u ishrani promene. Zagovornik sam tovne junadi pogotovo u Vojvodini gde svinjsko meso preovladava. Dve smo stvari postigli, povećavamo količinu mesa za izvoz, drugo utičemo dugoročno i na zdravstveno stanje stanovništva", napominje stručnjak.

Pri tovu junadi obratiti pažnju na kvalitet obroka i zdravlje životinja

Objašnjava da i angus ima svoje prednosti i preduslove po kojima je superiorniji od ostalih. Kako navodi, ima laka telenja, relativno brzo dostiže polnu zrelost, a prirasti su relativno dobri.

"Dobro je što imamo više različitih rasa. U budućnosti će se iskristalisati one koje su najpogodnije za naše uslove, ali sam sasvim pristalica da tovno govedarstvo može kod nas da zaživi pod uslovom da ga struka podrži", zaključuje Jožef.


Povezana stočna vrsta

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarstvo, predstavlja najznačajniju granu poljoprivredne proizvodnje. Govedarska proizvodnja uključuje i proizvodnju mesa, to jeste, tovna goveda. Reprodukcija goveda... Više [+]

Tagovi

Industrija mesa Đurđević Milan Đurđević Ivica Jožef Uvoz Angus Goveda iz Irske Kvalitet mesa Tovno govedarstvo


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.