Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tov junadi
  • 10.06.2020. 12:00

Pri tovu junadi obratiti pažnju na kvalitet obroka i zdravlje životinja

Početnicima u uzgoju, preporuka je da uglavnom kupuju mušku telad. Karakteristike koje životinje treba da poseduju su dobro zdravstveno stanje, kondicija, konstitiucija, kao i da budu rasno ujednačena i kvalitetna telad.

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 133
  • 13
  • 0

Naši agroklimatski uslovi najpogodniji su za intenzivan uzgoj junadi, simentalske rase kao i šarenog domaćeg govečeta, tipa simentalca. Navedene dve rase najzastupljenije su na ovim područjima i optimalne su za tov od 400 do 450 kilograma.

Uglavnom je rasprostranjen tov u zatvorenom sistemu držanja, sa grupnim boksevima i do deset junadi u boksu. Pod kod ovog modela farmi je rešetkast, izđubravanje je tečnim stajnjakom, a propisana površina podnog prostora u boksu, po grlu varira u zavisnosti od mase goveda.

Tovno govedarstvo - šansa za srpsko stočarstvo?

Za 200 kilograma, površina je jedan metar kvadratni, za 300 kg -1.4 m², 400 kg -1.7m² i preko 400 kg - 2m². Turnus traje prosečno oko 250 dana, odnosno osam do devet meseci, zavisno od početne mase teladi (na početku tovu), savetuju u PSSRS

Raditi na unapređenju kvaliteta obroka

Junad težine od 400 do 450 kg hrane se koncentrovanim obrocima, pri čemu bi dnevni prirast trebalo da iznosi 1.200 grama. Na ovakav način dobija se odgovarajući kvalitet mesa, koji takođe odgovara i kriterijima za izvoz na zapadnoevropsko tržište. Pred farmera su postavljeni zahtevi da radi na poboljšanju zdravlja životinja, kao i njihovih performansi. Ovo se postiže pre svega kroz unapređenje nutirivne vrednosti samog obroka.

Takođe, neophodno je stalno raditi na kvalitetu mleka i mesa, ali i na marketinškom konceptu i nastupu na tržištu. 

Nedimović: Domaća junad za Tursku kroz dve do tri nedelje

Prilikom tova, treba se paziti grešaka jer one direktno utiču na krajnji rezultat, poput mase koja utiče na prodaju ili na kvalitet proizvoda. Iz tog razloga, najvažnije je odmah izabrati pravu rasu. 

Početnicima u uzgoju, ali i tovu junadi, preporuka je da uglavnom kupuju mušku telad. Karakteristike koje treba životinje da posedovuju su dobro zdravstveno stanje, kondicija, konstitiucija, kao i da budu rasno ujednačena i kvalitetna telad. Zatim se formiraju grupe sa teladima koja su ujednačene mase i starosti. 

Prilikom nabavke teladi - potražite savet stručnjaka

Preporuka je da telad imaju naviku konzumiranja kabaste i koncentrovane hrane, da ne bi došlo do pojave takozvanog negativnog tova. Do ove pojave dolazi kada telad gladuju, jer posle majčinog mleka nisu naviknuta na uzimanje čvrste hrane i tako gube na svojoj početnoj težini. 

Kada poljoprivrednici nabavljaju tele, a pri tom nemaju dovoljno iskustva, dobro bi bilo posavetovati se sa stručnim licem. Najčešća pitanja koja se javljaju su kakva su i kako se telad uvede u tov, a od čega zavisi i konačan uspeh tova. Sva muška telad mogu da se uvedu u tov, ali nemaju sve rase iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat.

Porodičan uzgoj simentalaca najčešći u resavskom kraju

S obzirom da postoje rase sa visokim genetskim potencijalom i koje su predodređene za proizvodnju mesa ili mleka, ali i one kombinovane, poljoprivrednici bi trebalo da imaju ove činjenice na umu prilikom odabira rasa za uzgoj i tov. 

Simentalac kao doprinosi kvalitetu mesa, svuda u svetu

Simentalsko goveče odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije pa je iz tog razloga jedna od najraširenijih rasa u Evropi, gde se koristi za proizvodnju mleka i mesa. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1.300 g/dan, te uz optimalnu ishranu, idealna težina bikova je u proseku oko 600 do 650 kg.

Ova rasa je poznata po sposobnosti proizvodnje kvalitetnog mesa. Visoki udeo čistog mesa u butovima (62-67 odsto) i njegova mramoriranost, svrstavaju je u red najboljih mesnih rasa u svetu. Simentalsko goveče uz neke evropske rase, doprinosi kvalitetu mesa širom sveta.


Tagovi

Uzgoj junadi Tov junadi Mesne rase Kvalitet mesa Simentalska rasa Genetski potencijal Negativan tov


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.