Samo čišćenjem i dezinfekcijom posle svake muže svih površina sa kojima mleko dolazi u dodir možemo dobiti kvalitetno mleko sa što manje mikroorganizma.
Kvalitet mleka na farmama veoma zavisi od čistoće, odnosno nečistoće mlekarske opreme - muzilice, kante, cediljke. Jedan od načina kontaminacije mleka mikroorganizmima može biti upravo kroz kontakt sa mlekarskim priborom, pa je potrebno posvetiti veliku pažnju njegovom održavanju i čišćenju.
"Čišćenje treba početi odmah posle pražnjenja posude i opreme za mleko kako bismo sprečili sasušivanje ostataka mleka i povećanje broja mikroorganizma", kaže savetodavac za stočarstvo u PSSS Vranje inženjer Srđan Zafirović.
Kako pojašnjava, pravilno čišćenje sastoji se od nekoliko faza:
"Pretpranje je ispiranje posuda koje su bile u dodiru sa mlekom. Zbog sposobnosti očvršćavanja mlečne masti u hladnoj vodi i zgrušavanja - taloženja belančevina u toploj vodi, posude se ispiraju vodom temperature oko 30℃."
Nakon pretpranja, oprema se pere rastvorom vode i sredstva za pranje, a temperatura rastvora treba da bude izmđu 40 i 50℃.
"Treba praktikovati da u posudu prvo sipamo vodu (1/10 od zapremine posude), a zatim dodajemo deterdžent koji je sada često pomešan sa sredstvima za dezinfekciju, pa onda ujedno i dezinfkujemo posude", kaže Zafirović, dodajući da treba poštovati koncentraciju rastvora iz uputstva preparata.
Za pranje ne smemo upotrebljavati krpe i sunđere, jer one mogu biti veliki izvor štetnih mikroorganizma.
"Koriste se četke različitih oblika. Ribanje treba obaviti pedantno, naročito pažljivo očistiti rubove, poklopce i spoljna mesta, u kojima se lako zadržavaju ostaci mleka."
Ukoliko tokom pranja nije korišćeno sredstvo za dezinfekciju, uništavanje bakterija je moguće obaviti parenjem pregrejanom vodom temperature iznad 90℃ količinom od 1/10 zapremine posude.
"Za ispiranje posuda koristi se čista voda, isprati više puta kako bi se uklonila sredstva za pranje i dezinfekciju. Prisustvo ostatka deterdženta izaziva zagađenje mleka i ne možemo ga upotrebljavati za dobijanje kiselo-mlečnih proizvoda i sira", upozorava ovaj stručnjak.
Nakon ispiranja, posude i pribor treba dobro osušti.
"Mlekarske posude okreću se otvorom na dole, na mestu gde nema prašine i nepoželjnih mirisa. Bitno je da se što pre osuše."
Zafirović napominje da prilikom pranja muzalice treba obratiti pažnju na sisne gume, kolektor, cevi za mleko i muznu kantu. Kako smo ranije pisali, pravilno održavanje muzilice sačuvaće kvalitet mleka, olakšaće mužu, ali i produžiti njen radni vek.
"Poželjno je da se jednom u sedam do 10 dana obavi temeljno pranje i dezinfekcija muzne jedinice, demontiranjem na delove, kiselim sredstvima za pranje koja uništavaju talog mlečnog kamenca", zaključuje ovaj savetodavac.
Izvori
Tagovi
Autorka