Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Romanovska ovca
  • 15.04.2021. 16:00
  • Mačvanski okrug, Banja Koviljača

Ovca ojagnjila šestorke - retko, ali ne i neočekivano!

Za samo mesec dana stočar iz Banje Koviljače uvećao je svoje stado za preko 40 ovaca, a jedna ovca je nedavno na svet donela šestorke.

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 437
  • 121
  • 0

Nesvakidašnji slučaj zabeležen je u domaćinstvu Milutina Babalja iz Banje Koviljače, kada je u ranim jutarnjim satima njegova ovca ojagnjila šestoro mladih, što je retkost čak i za romanovsku rasu koju inače odlikuje visoka plodnost. Za relativno kratko vreme, s obzirom da se ovčarstvom bave svega dve godine, zahvaljujući ovoj rasi ali i predanom radu, uspeli su da od mini farme sa 30 ovaca prošire stado na 72 ovce, tri ovna i oko 70 jaganjaca.

"Ja se nikada pre nisam bavio stočarstvom, ali želja da probam nešto novo, iskustva drugih ljudi koje sam posetio kada sam se raspitivao koju rasu da uzmem i relativno brz obrt kapitala u ovom poslu presudio je da zajedno sa suprugom krenem u nov posao", kaže Babalj i dodaje da s obzirom da se trenutno bavi transportom, to planiram još godinu dana da radi, a onda će se u potpunosti posvetiti ovčarstvu, jer, kako kaže - "život na točkovima" nije ni malo lak. 

Godišnje od četiri do šest jagnjadi po ovci

Prve umatičene jaganjce kupio je u selu Glušci, kod iskusnog proizvođača na čiji nagovor se i opredelio za ovu rasu. Prema njegovim rečima romanovska traži nešto skromnije uslove držanja, nije zahtevna, ne jede mnogo hrane kao virtemberg, od koga jede duplo manje. Naš sagovornik ističe i činjenicu da se jagnji dva puta godišnje i može da da od jednog do tri mladunaca ali se dese slučajevi kao na njegovoj farmi da bude i šest jaganjaca - kao sada, ali to je izuzetno retko.

U jednoj godini od ove ovce može da se dobije četiri do šest jaganjaca, što je broj koji nijedna rasa ne može dati. Domaće ovce se jagnje jednom godišnje, uglavnom po jedno jagnje, što posmatrano iz ugla isplativosti romanovsku ovcu stavlja u mnogo bolji položj. Grla su otpornija na zimske uslove, bez posebnih režima ishrane i smeštaja. 

Babalj više jaganjce ni ne broji

"Od 7. januara ove godine krenula su jagnjenja u mojoj štali i za tačno mesec dana ojagnjilo mi se 36 ovaca. Od 60 do 80 jaganjaca trenutno imam, ne znam ni sam tačan broj. Dešava se da nekada neko jagnje i ugine pogotovo ako se jagnjenje dešava noću, ne stignu da posisaju mleko i slično", kaže ovaj stočar i dodaje da ima video nadzor u stajama i trude se da životinjama pruže svu moguću pomoć i negu u svakom trenutku.

Da li se isplati, kad ne proizvodiš hranu?

Za sada njegov jedini problem je hrana, jer obroke ne obezbeđuje sa svojih njiva nego ih kupuje, a nema uslova ni da ovce vodi na ispašu i zato mora da im daje raznovrsne, a kvalitetne obroke. Detelinu, seno, sojište, šarovinu, silažu, baš sve kupuje. Koncentrate, vitamine, premikse sve ono što bi one na ispaši našle u prirodi, ako ih držite na jaslama, morate da obezbedite.

Romanovska ovca - čista računica

Naš sagovornik ističe da ako želite da vam ovca višestruko vrati morate prvo da uložite i zato ne štedi u njihovom odgajanju. Kroz šalu kaže da ne zna da li mu se sve to isplati, jer je stavka hrane najskuplja.  

Iako se relatvno kratko bavi ovim poslom, Babalj zna da je plasman ipak najbitniji, pa pored prodaje na kućnom pragu po jedno ili dvoje jagnjadi, sve ostale vodi u lokalnu klanicu sa kojom ima ugovor i odličnu saradnju. 

Subvencije su nedovoljne

Njegove ovce su umatičene i za njih dobija podsticaje od države u iznosu od 7.000 dinara i kao svaki vid pomoći i taj novac znači ali ističe da je nedovoljno.

"Prvo moram da naglasim da od tih 7.000 dinara - 1.200 se daje matičnoj službi to retko ko kaže i verujte mi da 5.800 nije dovoljno za jednu ovcu za godinu dana. Jaganjce sam ove godine prodavao po 6.500 a poređenja radi, jedna prikolica sena od sto bala je 15.000 dinara što pojedu za deset dana", napominje ovaj mladi stočar i dodaje da će fokus njegovog rada u narednim godinama biti obezbeđenje što jeftinijeg, a kvalitetnijeg obroka. 

Za 10 dana pojedu prikolicu sena

Kada je krenuo u ovaj posao, sagradio je i adekvatan objekat ali nije ni slutio da će za samo dve godine objekat prevazići kapacitete zato je u planu i dodatno proširenje.

"Objekat je osam sa 28 metara i to je za prvo stado bilo sasvim dovoljno. I pored znanja o ovoj rasi nisam očekivao da ću tako brzo napuniti svoj tor i da već posle dve godine moram da razmišljam o proširenju smeštajnih kapaciteta, ali mi je drago i neće mi biti problem. Imam jaku želju i motiv da se bavim ovim poslom da proširim stado", kaže Babalj i dodaje da ga sve ovo jako opušta, posvećen je maksimalno i zaista planira da se samo ovčarstvom bavi.

"Svi pričaju da u Srbiji nema hleba, ja tvrdim da ima, a čim se radi mora i da se nešto i zaradi", zaključio je mačvanski stočar.


Foto prilog


Tagovi

Šestorke Milutin Babalj Ovčarska proizvodnja Romanovske ovce Subvencije


Autorka

Jelena Gajić Đokić

Više [+]

Inženjer voćarstva i vinogradarstva. Poljoprivreda je njena velika ljubav a posao novinara pružio joj je mogućnost da upozna svoj kraj iz drugog ugla.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃