Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalučivanje jagnjadi
  • 27.12.2023. 13:30

Postepeno zalučivanje pozitivno utiče na jagnjad, ali i rano ima svoje prednosti

Praktična iskustva ukazuju da jagnjad ne treba zalučivati pre nego što dostignu masu od 12 kg.

Foto: Depositphoto/kruwt
  • 177
  • 35
  • 0

Porast i razviće jagnjadi zavisi od pravilne ishrane i nege, posebno prvih šest meseci starosti. Jagnjad se posle rođenja drže u odvojenim boksevima zajedno sa majkama, ukoliko je moguće do 10 dana, a najmanje četiri do pet dana. Posle toga se, kako navodi stručnjak za stočarstvo Poljoprivredne stručne službe Čačak Nebojša Brajović, ovce sa njima grupišu prema datumima jagnjenja i starosti jagnjadi. Ovce sa blizancima se po pravilu drže odvojeno od ostalih ovaca.

"Ishrana jagnjadi po rođenju započinje sisanjem majčinog mleka koje je bogato vitaminima A i B, zatim proteinima, mastima i drugim hranljivim materijama koje su značajne za pravilan razvoj jagnjadi. Prvi obrok kolostruma treba dati najkasnije u vremenu od 30 do 60 minuta posle jagnjenja i obezbediti češće dojenje jagnjadi. Pri uzrastu od sedam do 10 dana u obroke jagnjadi treba uključiti smešu koncentrata sa 18 odsto proteina i kvalitetno seno lucerke, deteline i otave", rekao je Brajović i dodao da ova hraniva treba davati najmanje 60 do 90 dana uzrasta do odbijanja od sise.

Ovakvim postupkom u pogledu ishrane i držanja, jagnjad su naviknuta na koncentrovanu i biljnu hranu, tako da se u starosti sa tri, a najkasnije sa četiri meseca zalučuju. Podsetimo, nakon jagnjenja ovcama treba davati seno i silažu najboljeg kvaliteta, dok koncentrovana hraniva davati u količini od 250-300 grama za svako jagnje koje doji. 

Zalučivanje se vrši postepeno

Zalučivanje jagnjadi se vrši postepeno s tim što jagnjad namenjena za priplod treba odbiti sa tri meseca.

"Odbijanje jagnjadi traje približno mesec dana, kako bi se ona potpuno navikla na drugu hranu. Izvodi se tako što se jagnjadima smanjuje broj sisanja u toku dana. Prve nedelje broj sisanja se smanji od četiri puta na tri puta dnevno. Puste se da sisaju ujutru, u podne i uveče, a ostalo vreme se hrane koncentratom, senom ili se isteruju na pašu", kaže savetodavac za stočarstvo i dodaje da se druge nedelje ukida jutarnje sisanje, treće - podnevno, a četvrte - večernje, tako da se četvrte nedelje jagnjad potpuno zaluče.

Ovakva postepenost utiče pozitivno na jagnjad jer su primorana da uzimaju veće količine druge hrane, a ovce postepeno zasušuju.

Rano zalučivanje

U nastojanju da se ovčarska proizvodnja intenzivira primenjuje se rano zalučivanje jagnjadi. Prednost ranog zalučenja, kako stručnjak kaže, se ogleda u dobijanju veće količine mleka u stadima ovaca koje se muzu, a ranije zasušivanje ovaca utiče na sticanje kondicije za ponovno parenje, skraćenje post partuma i povećanje intenziteta plodnosti.

"Praktična iskustva ukazuju da jagnjad ne treba zalučivati pre nego što dostignu masu od 12 kg, odnosno starost od najmanje mesec dana uz prihranu koncentratima za zamenu majčinog mleka", rekao je Brajović i dodao da se jagnjad kada dostignu masu od 20 kg hrane kao i sva ostala jagnjad za priplod ili tov.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Razviće jagnjadi Nebojša Brajović Koncentrovana hrana Postepeno zalučivanje Zalučivanje jagnjadi Rano zalučivanje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva