Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana ovaca
  • 17.12.2022. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Ishrana ovaca tokom zime, na šta treba obratiti pažnju?

Seno, dobro pripremljena silaža od cele stabljike kukuruza uz dodatak prekrupe ili senaža, može obezbediti kvalitetnu ishranu ovaca tokom zime.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.674
  • 121
  • 0

Sve do prvih mrazeva i pojave slane, ovce mogu da izlaze na ispašu. Kako savetuju stručnjaci, tada ih treba izgoniti nešto kasnije, a pre paše dati im malo suve hrane. Paša je najekonomičniji vid ishrane ovaca, ali se u ovom periodu ona mora zameniti zimskim režimom ishrane.

"Najbolju zamenu svežoj hrani po nizu osobina predstavlja silaža. Pri pripremi silaže gubici u hranjivim materijama su niži nego pri pripremi sena. Kod nas još uvek postoji nepoverenje prema silaži kao hrani za ovce, a važno je napomenuti da je silažu dobrog kvaliteta moguće koristiti za sve kategorije ovaca, sa izuzetkom mlađe jagnjadi. Za kvalitetnu koriste se cele biljke kukuruza", kaže savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo dipl. ing. Predrag Jokić i dodaje da ukoliko se koriste biljke koje se teže siliraju kao što su leguminoze potrebno je masi dodati oko pet odsto prekrupe kukuruza kako bi se proces ukišeljavanja normalno odvijao. Prekrupu kukuruza potrebno je ravnomerno izmešati sa biljnom masom koja se silira.

Obezbediti dovoljne količine svih hraniva

Ukoliko je dobra ishrana, ovce će dobro podneti hladnoću i mraz. Ono na šta stručnjaci još ukazuju je da pre početka zime treba im obezbediti dovoljne količine svih hraniva, za sve kategorije i faze proizvodnje.

Sve do prvih mrazeva i pojave slane, ovce mogu da izlaze na ispašu 

"Prelaz sa paše na zimsku ishranu treba sprovoditi postepeno i što je moguće kasnije. Kada se pojave slana i inje ovce kasnije treba da idu na ispašu, ali im je potrebno i dati malo suve hrane. Kako bi se što bolje prilagodile, preporuka je i da se seno daje i posle paše, pa onda iz dana u dan povećavati količinu. Na taj način će seno postati glavna hrana čim se prestane sa pašom." 

Ovce vole "finije" seno

Poljoprivrednici koji imaju ovce, za zimu najčešće pripremaju seno koje predstavlja osnovnu hranu. Veoma je bitno da bude dobro pripremljeno i skladišteno, pa u tom slučaju predstavlja odličnu zamenu za svežu travu u periodu do prve paše na proleće. Da li će seno biti kvalitetno, to pre svega zavisi od toga kakav je kvalitet trave, a on itekako zavisi od sastava, faze u kojoj je trava košena, a veoma je bitan i način pripreme, sušenja i čuvanja sena. 

Kvalitet lucerke bolji i više otkosa nego prošle godine?

Seno od lucerke, crvene deteline i drugih biljaka ima veći udeo proteina, kalcijuma i karotina od livadskog i to ga čini boljom hranom, a stručnjaci kažu da ovce vole "finije" seno sa dosta lišća.

"Ove godine sam pripremio oko 250 bala sena - biće to dovoljno do proleća, nemam mnogo ovaca, deset samo, smanjio sam broj", kaže Petar Vuletić iz sela Donja Grabovica kod Valjeva.

Oko 250 bala sena za desetak ovaca 

"Žena i ja smo sami i godinama smo i sejali i imali stoku, ali sada više nemamo krave, ostavili smo samo ovce. Za njih mogu da obezbedim seno za ishranu tokom zime. Nemam svoj traktor, pa dok angažujem ko će da pokosi livadu, pa da balira, sve to košta. Jednom samo kosim livadu i moju i komšijsku, nije loša trava, kvalitetna je. Ove godine je bilo suše, pokosili smo pokasno, al tako je kako je, biće do proleća." 

Silaža i ishrana bremenitih grla

Stočna hrana može biti presuva, naročito za one koji imaju manji broj grla, pa se uglavnom pribegava pripremi senaže.

"Senaža se po svojim osobinama nalazi između sena i silaže. Sadrži od 40 do 60 procenata suve materije jer je potrebno da ona prethodno provene. Oni koji imaju ovce treba da znaju i da hrana koja se njima daje ne sme da bude smrznuta ili pokvarena", kaže Jokić. 

Posebnu pažnju treba posvetiti bremenitim ovacama kako ovakva hrana ne bi izazvala pobačaj.

"Grlima u poslednjoj trećini bremenitosti treba obezbediti kvalitetnija hrana, a jedan deo obroka u tom periodu treba da čine i koncentrovana hraniva i to u količini od 100 do 250 grama. Najveću pažnju treba posvetiti u vreme jagnjenja i dva do pet dana po porođaju. Seno davati po volji uz manje količine koncentrata kao što su mekinje, ovas i treba voditi računa da ovce ne popiju veće količine vode", kaže ovaj savetodavac i dodaje da potrebe ovaca nakon jagnjenja za proizvodnju mleka su visoke i u ovom periodu treba da dobiju najkvalitetniji obrok.

Obratiti pažnju na ishranu gravidnih ovaca (foto: j. Kuzmić)

"Tada treba davati seno i silažu najboljeg kvaliteta, dok koncentrovana hraniva davati u količini od 250-300 grama za svako jagnje koje doji." 

Ovcama je potrebno prvo davati ona hraniva koja se brzo i u potpunosti pojedu, a to su koncentrovana i sočna, pa tek onda im dati seno. Ukoliko se muzu, silažu i hraniva sa specifičnim mirisom treba davati po završenoj muži. U zimskom periodu kabastu treba davati dva do tri puta u toku dana, a koncentrovanu dva puta. 


Tagovi

Ishrana ovaca Bremenite ovce Predrag Jokić Petar Vuletić Seno Ispaša Koncentrovana hrana Senaža Silaža


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]