Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja jagnjadi
  • 05.05.2021. 14:00
  • Grad Beograd, Dubona, Mladenovac

Potražnje ima, ali cena jagnjadi niska, a isplata subvencija kasni?

Na pitanje, da li su spomenute subvencije pomogle stočarima u prevazilaženju krize oko niske cene grla, Dejan Mladenović iz Dubone odgovara potvrdno, ali ističe da tu postoji jedna "caka".

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.719
  • 297
  • 0

Dejan Mladenović iz sela Dubona kod Mladenovca i predsednik Udruženja odgajivača ovaca Srbije, u svom oboru ima 63 priplodne ovce i oko 30-tak jagnjadi. Kaže da je bilo potražnje u prethodnom periodu zbog uskršnjih praznika, ali i Đurđevdana kada se gostima tradicionalno služi jagnjetina.

"Ali šta vredi što ima potražnje - kad nema cene. U zavisnosti od regiona do regiona bila je od 220 do 'plafon' 260 dinara za kilogram - za grla do 32 do 40 kilograma", kaže Mladenović.

Prethodne nedelje, cene jagnjadi svih težina i rasa kretale su se od 220 u Zlatiborskom i Mačvanskom okrugu, do čak 300 dinara u Pirotskom. Za dviske STIPS je zabeležio cenu samo u Šumadijskom okrugu - 150 dinara za kilogram. Poređenja radi, prasad do 25 kilograma koštaju od 190 u Nišavskom do 270 dinara u Zlatiborskom okrugu.

Jagnjad na stočnoj pijaci: Ponuda dobra - cena niska

Podsetimo se samo prošle godine i istorijski niske cene jagnjadi, odnosno izjednačavanja sa cenom prasadi. Pre uvođenja vanrednog stanja, cena jagnjadi kretala se oko 300 dinara, pred Đurđevdan i Uskrs svega 200, da bi tokom prošlog leta dominirala cena od 220.

Umesto prodaje - prerada

Svoja grla ne prodaje na pijaci, već uglavnom od kuće. Od nedavno i prerađuje meso, pa time uspe da nadoknadi gubitak zbog niske cene.

"Pravim ovčije i jagnjeće kobasice, sušeno ovčije meso...Plasiram restoranima i individualnim kupcima. To je nešto novo na tržištu, pa je krenulo i bolje nego što sam očekivao."

Ministarstvo poljoprivrede angažovalo se na plasmanu žive stoke u izvoz, a dalo je i subvencije stočarima koji jagnjeće meso prodaju klanicama, prenosi RTS. Podsetimo, iako po niskoj ceni prodaju, proizvođači će za svako grlo dobijati po 2.000 dinara subvencija stimulansa. U klanici kojoj predaju, dobijaće potvrdu, sa kojom kasnije mogu da konkurišu za pomenute subvencije.

Niska cena jagnjadi pogađa i otkupljivače i proizvođače, ali sve će biti za naše tržište?

Na pitanje, da li su spomenute subvencije pomogle stočarima u prevazilaženju krize oko niske cene grla, proizvođač iz Dubone odgovara potvrdno.

"Jesu subvencije od pomoći svakako. Naročito su meni, dok nisam počeo preradu, bile prekretnica u kalkulaciji zarade. Ali, tu leži jedan potencijalni problem, a to je kašnjenje u isplati. Tu niko ne može da 'upeca' i kaže okviran datum, ili čak mesec u godini", ističe Mladenović.


Tagovi

Prodaja jagnjadi Cena jagnjadi Prerada mesa Dejan Mladenović Subvencije


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.