Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jagnjadi
  • 15.04.2020. 14:00

Niska cena jagnjadi pogađa i otkupljivače i proizvođače, ali sve će biti za naše tržište?

Niska otkupna cena trenutno tržišna pogađa i mene kao otkupljivača i same proizvođače, ali mi moramo da uzmemo koliko god možemo više jagnjadi, kako bi poljoprivrednici imali 'živ' novac da rade setvu, jer narod nema pare, naglašava Dejan Aleksijević iz Aranđelovca.

Foto: Julijana El Omari
  • 1.544
  • 114
  • 1

Vanredno stanje zbog epidemije usled korona virusa pogađa ovčare jer je u otkupu drastično smanjena cena jagnjetine žive vage. Nakupci za pojedine klaničare nude svega 200 dinara za kilogram, a pre uvođenja vanrednog stanja otkupna cena je bila 300 dinara, podseća Josip Češljar iz Ostojićeva u Banatu za list Dnevnik.

"Ne rade pečenjare i ugostiteljski objekti koji su na meniju imali jagnjetinu, pa za jagnjetinom nema tolike potražnje, tako da nema neke značajnije prodaje, što pogađa poljoprivredna gazdinstva koja se bave ovčarstvom, jer im je novac neophodan za nabavku semena, mineralnih đubriva, zaštitna sredstva i gorivo za prolećnu setvu", kaže ovaj poljoprivrednik.

Umesto u setvu - novac ulažu u hranu za junad?

Obično su najtraženija jagnjad od 20 pa do 35 kilograma, ali sada u ponudi ima onih koji su nagurali i 40 kila, jer proizvođači nisu želeli da ih jeftino prodaju nakupcima.

Problem sa kompletnim otkupom

Međutim, niska cena jagnjadi jednako pogađa i proizvođače i otkupljivače kaže za Agroklub Dejan Aleksijević, specijalista veterinarske medicine, čija se veterinarska ordinacija "Dejan Vet" u Aranđelovcu bavi i otkupom jagnjadi, teladi, bikova i junica iz Šumadije.

"Otkup jagnjadi počeo je sad u ponedeljak, po 200 dinara. Cena je ta koja je trenutno tržišna i pogađa mene kao otkupljivača i same proizvođače, ali mi moramo da ispoštujemo ljude, da im uzmemo koliko god možemo više jagnjadi, kako bi imali 'živ' novac da rade setvu, jer narod nema pare. Sad je sve stalo, problem je sa kompletnim otkupom", naglašava Aleksijević.

Sve 'ide' za naše tržište

Kako dalje dodaje, od sledeće nedelje kreće otkup teladi, posle dvonedeljnog zastoja zbog transporta i mera predostrožnosti. Iako po niskoj ceni prodaju, proizvođači će za svako grlo dobijati po 2000 dinara subvencija stimulansa. U klanici kojoj predaju, dobijaće potvrdu, sa kojom kasnije mogu da konkurišu za pomenute subvencije.

Zabrana kretanja tokom Vaskrsa: Šta će biti sa poljoprivrednicima?

Na pitanje, šta će biti tokom vaskršnjih praznika i prvog maja, naš sagovornik uvereva da na tržištu ima dosta jagnjadi, koja proizvođači 'jednostavno moraju da sklanjaju'.

"Jagnjad dalje plasiram firmi "Stočar LSB" iz Uba. Sad trenutno se ništa ne izvozi, već se kolje za naše tržište."

Običaj je da se za Vaskrs na trpezi služi jagnjetina, jer jagnje prema crkvenom predanju simbolizuje Isusa Hrista.


Tagovi

Otkup jagnjadi Jagnjetina Niska cena Cena jagnjadi Dejan Aleksijević Vaskrs Josip Češljar


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u