Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna junad
  • 11.04.2020. 10:00

Umesto u setvu - novac ulažu u hranu za junad?

Pandemija je mnoge akcije nadležnih institucija stopirala, pa tako i razmenu merkantilnog kukuruza za živu junad. Poljoprivrednici, kao i u većini slučajevu moraju da čekaju, ali poljoprivreda ne čeka nikog. Ipak, umesto na setvu, stočari novac troše na hranu za životinje. 

Foto: Jelena Gajić Đokić
  • 242
  • 20
  • 0

Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa u Srbiji "Agroprofit" podnela je molbu Republičkim robnim rezervama da se što pre obavi razmena merkantilnog kukuruza za živu junad. Kako se navodi u saopštenju, od 340 prijavljenih stočara, njih 242 je nezadovoljno, jer nisu dobili kukuruz prema dostavljenim prijavama, prenose Večernje novosti.

"Stočarima ponestaje novca za setvu, a većina ih nema više ni hrane za životinje. Samo jedna bala deteline košta oko 300 dinara. Čak i ako država razmeni planiranu količinu junadi, na tržištu ostaje od 12.000 do 15.000 junadi", kažu u Udruženju "Agroprofit" za ovaj list.

Sada mnogi stočari troše na hranu za životinje, umesto da taj novac ulaže u prolećnu setvu

Robne rezerve: Do 10.000 tona merkantilnog kukuruza za tovnu junad

Podsećamo, paritet u naturalnoj razmeni je 15,90 kg merkantilnog kukuruza za jedan kilogram tovne junadi. Primarni poljoprivredni proizvođači mogu da predaju najviše 9.000 kg tovne junadi, a najmanje pet grla/komada tovne junadi. Maksimalna količina merkantilnog kukuruza po primarnom poljoprivrednom proizvođaču je do 143.100 kg, u skladu sa količinom tovne junadi koju isporuče Direkciji.

A šta će biti sa jaganjcima?

Velike udare vladajuća pandemija ostavlja i na ovčarstvo. Mnogi uzgajivači, zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata nema kome i gde da proda svoju stoku, ali i proizvode poput sira, mleka i kajmaka. Kako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rekao je ranije za RTS, u domaćim marketima će biti u najvećem broju jagnjad koja su poreklom iz Srbije.

Program mera pomoći agraru: krediti i podrška za mlekare i povrtare

"Ove priče koje su vezane za to da će da se desetkuje stočni fond. Ne brinite, imamo najbolje subvencije u krugu od 1.000 kilometara za tovno govedarstvo. Moram da se zahvalim našim prijateljima iz UAE koji će preko 'Al dahre' otkupiti jaganjce, goveda i plasirati na tržište UAE. Radimo na tome i očekujem da od nedelje već krenemo sa tom aktivnošću", rekao je Nedimović.


Tagovi

Tovna junad Bikovi Stočna hrana Prolećna setva Razmena Merkantilni kukuruz Branilav Nedimović Jaganjci Al Dahra


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.